Educació

El curs arrenca amb els sindicats en peu de guerra

CCOO dóna el tret de sortida a una campanya per llançar virtualment ous contra la llei Wert

La Ustec fa una crida a desobeir una normativa tòxica

La normalitat va ser la tònica dominant als centres gironins

El curs 2014/2015, el primer de l'aplicació de la polèmica llei Wert, es va posar ahir en marxa per a 119.729 alumnes de les comarques gironines (735 més que el curs passat) i 8.158 docents (130 més). La normalitat va ser la tònica dominant en el primer dia de classe dels centres educatius gironins, entre els quals cal destacar els nous instituts de Girona i Sant Gregori –els dos únics que es van estrenar ahir, encara que en espais habilitats–i l'entrada en servei de l'ampliació de l'escola Alzina Reclamadora de Fontcoberta. Amb l'estrena d'aquesta ampliació, a Fontcoberta es va posar fi a més d'una dècada de falta d'espais educatius.

La nota discordant de la jornada la van donar els sindicats majoritaris a les comarques gironines, Ustec i CCOO. Els dos sindicats van fer sonar totes les alarmes en relació amb la implantació de la Lomqe, que asseguren que ja és plenament vigent a primer, tercer i cinquè de primària de les escoles gironines. I van advertir dels missatges volgudament confusos que, des del seu punt de vista, el Departament d'Ensenyament està fent arribar a l'opinió pública.

Per expressar el seu rebuig a la llei Wert, representants de CCOO van organitzar davant de la seu de la Generalitat a Girona una performance amb el lema “Llança-hi un ou”. El sindicat va instal·lar uns pupitres i un mural en forma de mur en què apareixien els mots Lomqe, retallades, decret de plantilles, segregació (per raó de sexe) i privatització. Asseguts als pupitres, els representants sindicals van fer veure que llançaven ous contra els grafits del mur amb la idea final d'enderrocar-lo. Marcel Barbens, de CCOO, va explicar que l'objectiu d'aquella posada en escena era posar de manifest el descontentament del professorat amb les polítiques educatives que practiquen els governs autonòmic i estatal, i va anunciar que era la primera acció d'una campanya de protesta que el sindicat desenvoluparà al llarg del curs. CCOO ha creat una aplicació informàtica a la qual es pot accedir a través del seu web (gironaeducacio.ccoo.cat) i animen la comunitat educativa a jugar a llançar ous contra la Lomqe i les retallades. La secretària general d'ensenyament de CCOO a Girona, Almudena González, va assegurar que “l'esperit” de la llei Wert és plenament vigent i que a Catalunya, encara que es vulgui fer creure que s'està ajornant la implantació, s'aplica “amb tota la seva contundència”. I va indicar que un exemple de la vigència de la Lomqe són les instruccions de canvis organitzatius que Ensenyament ha fet arribar aquests darrers dies a les direccions dels centres. Per la seva banda, el sindicat Ustec va lamentar que la conselleria d'Ensenyament eviti desacatar “una llei completament injusta i tòxica” com la Lomqe, i va fer una crida perquè els centres educatius, amb la consellera Irene Rigau al capdavant, desobeeixin la normativa estatal.

LA XIFRA

130
professors
més hi ha aquest curs. En els darrers quatre anys se n'han perdut entre 300 i 600.

LES FRASES

La consellera Rigau hauria de desacatar una llei que és injusta i tòxica. Reclamem la desobediència
Xavier Díez
representant de la ustec
La Lomqe s'ha implantat amb tota la contundència. És fals que s'hagi ajornat la implantació de la llei
Almudena González
secretària general d'educació de CCOO a girona

Un augment “insuficient” del nombre de docents

El tímid increment de professorat que han registrat les plantilles va ser qualificat ahir de “totalment insuficient” pel sindicat Ustec. En aquest sentit, Xavier Díez, portaveu de la Ustec, va remarcar que l'augment del professorat representa una millora “pràcticament cosmètica” del Departament d'Ensenyament si es té en compte que en els darrers quatre anys s'han perdut a la demarcació entre 300 i 600 docents, mentre que el nombre d'alumnes ha crescut en 6.000.

Com a conseqüència, segons va denunciar, la ràtio d'alumnes per mestre continua sent una de les més elevades dins dels estats de la UE. “Les estadístiques no reflecteixen la realitat. La Generalitat ha consolidat les retallades estructurals, unes retallades que perjudiquen les classes socials més desfavorides”, va declarar el representant d'Ustec. I en aquesta línia reclama que els diners que es destinen a fer auditories als centres per esbrinar la causa del fracàs escolar es destinin a beques menjador. D'altra banda, tot i reconèixer que el procés de nomenament d'interins s'ha dut a terme amb molt poques incidències, la Ustec va qualificar “d'escandalós” el retard en el nomenament de 820 substitucions. Aquest retard va provocar que els substituts trepitgessin els centres ahir per primer cop. A més, Díez va alertar que l'aplicació del nou decret de plantilles –que deixa en mans del director la designació d'algunes places– està alterant la convivència en alguns centres fins al punt de provocar fugides de professorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.