Educació

Els únics de la classe

Només tres instituts públics de la demarcació mantenen la jornada partida

A Santa Coloma de Farners el centre acull un miler d'estudiants, i ni l'equip directiu ni les famílies van optar per l'horari compactat

Per la directora, les últimes hores són “feixugues” en els dos horaris

Només tres dels setanta instituts públics de les comarques gironines mantenen la jornada partida als seus centres. L'institut de Santa Coloma de Farners, l'institut escola de Sant Joan de les Abadesses i la secció d'institut Germans Vila Riera de Camprodon són els únics que fan classe matí i tarda. Segons dades del Departament d'Ensenyament, els altres seixanta-set centres públics han escollit fer jornada continuada.

Els centres catalans van tenir la possibilitat de triar el marc horari a partir del curs 2012/13. Després de l'experiència pilot a Hostalric, on van demanar la jornada compactada, a Santa Coloma, en canvi, l'equip directiu no va tocar res. “En el claustre no sortia una majoria de persones [professors] que volguessin canviar l'horari. Sabíem que l'associació de pares no era favorable [al canvi], i quan Ensenyament va deixar triar el marc horari de mitja jornada [jornada compactada], vam preferir no canviar-lo”, exposa.

Sylvia Barragan és la secretària de l'associació de pares de l'institut de Santa Coloma de Farners. Està satisfeta que es faci la jornada partida i recorda els avantatges d'anar a casa al migdia o quedar-se al menjador. Explica que el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín, també hi està a favor.

Reunions dels docents

Les classes de Santa Coloma, de 55 minuts, s'allarguen fins a un quart de cinc de la tarda i cinc minuts, cosa que permet, entre altres coses, encabir les reunions dels docents. “En un centre amb jornada intensiva, s'han de fixar les reunions a la tarda. Quan dinen els alumnes de primer i segon d'ESO, fan les reunions els professors de primer i segon, i el mateix passa amb els de tercer i quart”, indica Oliveras, directora des del curs 2008/09. La secretària, Cristina Bou, diu que l'horari (fins a les 16.20 h) permet que els estudiants tinguin temps de fer altres activitats.

Per la directora, l'horari no fa millorar l'atenció dels alumnes. “La tendència és que les últimes hores [de classe] són feixugues. A la tarda, estan cansats de tot el dia; al migdia, els que fan la intensiva, de tantes hores al centre”, diu Oliveras, que és professora de tecnologia.

A la demarcació hi ha vint-i-nou centres concertats de secundària que fan jornada partida. Entre públics i concertats, i incloent-hi la banda gironina de la Cerdanya, a les comarques gironines hi ha 30.501 estudiants d'educació secundària obligatòria (ESO), 7.761 de batxillerat, 5.055 alumnes de cicles formatius de grau mitjà i 3.270 de cicles formatius de grau superior.

La Selva, disset instituts

A la Selva hi ha disset instituts, incloent-hi tres centres que són escola institut (i també fan primària). El Consell Comarcal de la Selva gestiona el bus escolar de 1.170 alumnes de secundària, repartits en trenta rutes.

LES XIFRES

67
instituts
públics han optat per fer jornada compactada. Només n'hi ha tres que mantenen el marc horari partit.
30.501
estudiants
d'educació secundària obligatòria (ESO) hi ha aquest curs als instituts de Girona (públics i concertats).

Cinc línies de primer i segon d'ESO

L'institut de Santa Coloma de Farners té uns 950 alumnes, amb cinc línies a primer i segon d'ESO, quatre a tercer i quart, tres a primer i segon de batxillerat i una línia en cadascun dels cinc graus formatius que ofereix (tres de grau mitjà i dos de grau superior). Els alumnes dels nuclis de Salitja i Sant Dalmai (Vilobí) i els del municipi de Brunyola hi arriben amb transport escolar, que gestiona el Consell Comarcal de la Selva. Abans de l'obertura de l'escola institut de Sils, fa sis anys, a Santa Coloma van arribar a tenir més de mil estudiants.

Al centre de secundària de la capital de la Selva alguns alumnes de més de 16 anys cursen els programes de qualificació professional inicial (PQPI) per intentar obtenir el títol d'ESO, i d'altres fan el curs d'accés a cicles de grau superior (CAS). A més, dues aules serveixen a l'Escola Oficial d'Idiomes. Per encabir tots els estudis, el centre està obert de dos quarts de nou del matí a dos quarts de nou del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.