DIETMAR CRAILSHEIM
RESPONSABLE DE RECERCA DE LA FUNDACIÓ MONA
Una trenta de primats, salvats “La Xita ha fet molt de mal”
Des que el 2001 va entrar el primer primat a la Fundació Mona se n'han rescatat ja cap a una trentena
Han impulsat un màster en Primatologia amb la Fundació - UdG
Dietmar Crailsheim, responsable de recerca de la Fundació Mona, activista i compromès, destaca la importància de sensibilitzar sobre la difícil situació dels primats, l'extrema dificultat de tenir-los com animals de companyia i l'enorme perjudici que representa que visquin fora dels seus hàbitats.
La Fundació Mona, entitat creada per contribuir a posar fi al tràfic il·legal, explotació i maltractament de primats en captivitat, ha rescatat des de la seva entrada en funcionament, el 2001, 28 primats –21 ximpanzés i 7 macacos–. Aquesta, aparentment, no pot semblar una dada rellevant, quan a quantitat, però sí que ho és tenint en compte el que representa el rescat d'un d'aquests animals, el posterior període de readaptació pel que han de passar per adaptar-se al seu nou hàbitat i, també, el manteniment d'aquests a les instal·lacions que la fundació té a Riudellots de la Selva. De fet, els primats són uns grans desconeguts.
Ho explica Dietmar Crailsheim, responsable de recerca de la Fundació Mona, que destaca que cal treballar per formar professionals preparats per poder treballar en el rescat de l'animal, la seva adaptació i conservació que els ha portat a impulsar un postgrau i un màster en primatologia–vegeu peça–: “Volem que la investigació i tenir cura dels animals anessin de la mà”, explica
Marco, Nico, Àfrica són només tres noms dels 17 primats que viuen i conviuen actualment al centre. Aquests noms, per ells mateixos, no diuen res, però al seu darrera hi ha tota una experiència i, en tots els casos gens agradable i, per descomptat, en tots els casos traumàtica. Actualment hi ha 13 ximpanzés i 4 macacos. Pel que fa referència als ximpanzés, com que hi ha 9 mascles per a 4 femelles s'han format dos grups separats per evitar baralles. En un recinte adjacent hi ha el que s'anomena la família, amb 8 membres, 3 dels quals van arribar al centre l'any passat.
Prima la qualitat
El rescat d'un primat està absolutament lligat amb la qualitat de vida a les instal·lacions, segons explica Crailsheim. Des de la fundació s'avalua la situació dels animals i només es fa un rescat quan això no afecta a la qualitat de la resta de primats del centre. Un element que també es prima és com s'organitzen les visites guiades per donar un missatge clar de conscienciació. Aquestes són només concertades i per grups, no es fan individuals per no molestar els animals. La visita guiada permet contemplar aquests animals, explicar les seves històries, d'on vénen i com han arribat fins Riudellots:
Una dada rellevant és que a la darrera jornada de portes obertes, que va tenir lloc el 20 de setembre, van desfilar-hi 1.100 visitants. Un pas més per aquest gran objectiu que és la conscienciació.
Un màster en Primatologia per formar professionals
La Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació ofereix aquest curs el primer màster en primatologia, conjuntament amb la Fundació Mona, de Riudellots de la Selva. L'objectiu del nou màster ha estat oferir una formació per assolir els coneixements i les competències per portar a terme tasques d'investigació dins l'àmbit de la primatologia i les ciències afins.
Esther Solsona, biòloga –a la imatge– està fent el postgrau en Primatologia. La seva vinculació amb la fundació, a través de les pràctiques que hi va fer, li va fer descobrir un món fascinant, el dels primats. Asseguda davant d'un dels recintes, pren metòdicament apunts, mentre explica: “Realment vaig veure que era un món fascinant i em vaig començar a interessar pels primats”. Anteriorment no havia tingut cap contacte amb cap primat –tret dels humans– però li va interessar que eren molt semblants als humans: “Tenen comportament molt semblants, som reallment més semblants del que ens pensem, i són molt carismàtics, a més també volia estudiar una branca que és la de tenir cura d'animals en captivitat”.