Educació

Clam a Balaguer contra la imposició del castellà a classe

Més de 500 persones participen en un acte contra la sentència del TSJC que obliga a impartir el 25% de matèries en espanyol al Gaspar de Portolà

L'Ampa anuncia més mesures contra “una llei injusta”

“I per què a les cinc de la tarda d'un dilluns hi ha molta gent que treballa”, reflexionava Lluís Ardiaca, alcalde d'Àger, en veure la gentada congregada davant de l'escola Gaspar de Portolà de Balaguer. L'Ampa del centre va convocar un acte de protesta contra la imposició del 25% de classes en castellà que s'hauran d'impartir aquest curs perquè, en compliment d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, n'hi ha prou amb què una única família ho demani perquè calgui aplicar-ho. I així ha estat. Entre 500 i 600 persones han expressat el seu rebuig al que, en paraules del president de l'Ampa, Francesc Escolà, és “una injustícia” perquè, “segons les lleis espanyoles, els drets d'una persona suposen una imposició a 25” i perquè, en paraules de l'escriptor i professor Rafel Molina, “Ni el TSJC ni el Tribunal Constitucional no tenen cap competència educativa ni didàctica. És una decisió política sense cap fonament acadèmic que no podem acceptar. Quan una llei és injusta és de justícia desobeir-la.”

Tot i això, des del centre es va assegurar que s'acatarà la sentència, que afecta les classes de P-5 i 2n de primària, i es van fer crides a no criminalitzar la família demandant. El president de l'Ampa va recordar que el problema no era exclusiu del Gaspar de Portolà “perquè quan aquests nens vagin a l'institut els seus companys d'aula procedents d'altres centres també s'hi veuran implicats”, per la qual cosa va agrair el suport de les ampes d'escoles i instituts de la capital de la Noguera, així com la nombrosa representació de docents, pares i polítics de tota la comarca, encapçalats per l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal.

“En trenta anys no hi ha hagut cap problema. I, si el model lingüístic funciona, per què l'hem de canviar? On són els drets a l'educació en la pròpia llengua i el dret a la no discriminació dels altres 400 alumnes?” Escolà va afegir que tots els nens surten del Gaspar de Portolà amb un bon nivell de castellà i que arriben a secundària sense cap mancança. “Rebutgem enèrgicament la sentència del TSJC i emprendrem les mobilitzacions que siguin necessàries perquè no s'arribi a aplicar”. En aquest sentit, va destacar que el català actua “com a eina de cohesió social” i va advertir que si es lluita “es pot perdre”, però “si no lluitem, estem perduts”.

El candidat de la CUP per Lleida, Ramon Usall, el diputat de CiU, Antoni Balasch, i l'exalcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, van donar suport a l'Ampa del Gaspar de Portolà.

LES FRASES

Segons les lleis espanyoles, els drets d'una persona prevalen sobre els de vint-i-cinc
Francesc Escolà
president AMPA
Cap pare no pot dir que el seu fill surt de l'escola sense parlar català i castellà. És un problema polític
Kevin Rodríguez
exalumne gaspar de portolà
Ens sentim discriminats pel TSJC i fins i tots els nens ho veuen il·lògic i incoherent
Ramon Farré
Pare afectat

“No hem d'anar contra la família”

Un dels moments més emotius de l'acte va ser quan el jove Kevin Rodríguez, que es va presentar com a “orgullós exalumne del Gaspar de Portolà”, va pujar a l'improvisat escenari a per expressar el seu rebuig “a la sentència i al govern que la decreta” però “no a la família dels nens”, que és “una víctima” per haver-se emmirallat en les polítiques “anticatalanistes” del PP. El jove va lamentar que es posi en perill un model d'escola que funciona. “Mireu-me a mi: esteu sentint com parlo en català, doncs també puc desenvolupar-me amb naturalitat en castellà”, i va fer una bona part del seu discurs en aquesta llengua per tal de demostrar-ho. “Quin problema hi ha? Cap pare no pot dir que el seu fill surt de l'escola sense saber parlar català o castellà. El problema s'ha creat des d'Espanya perquè no entenen que tinguem una llengua pròpia i ens en sentim orgullosos”. I va assegurar que la reforma de Wert no tenia cap base educativa.

Ramon Farré, un dels pares afectats, amb un fill a P-5, assegurava que se senten“discriminats” i que fins i tot el seu fill petit veu il·lògic i incoherent que hagin de fer més classes en castellà. “Si no saben parlar-lo els anirà bé de fer més classes en català”, ha dit el petit als seus pares.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.