Educació
Aprendre d'una expulsió
Una fundació de Figueres ofereix als joves expulsats de l'institut l'oportunitat de canviar de conducta
La iniciativa és pionera a Catalunya i ja hi han passat 116 nois i noies
“El nen que s'asseu al meu costat la lia sempre, m'insulta i em carrega les culpes. És clar, jo em ratllo i m'hi torno i el pico.” Així explica en Mohammed els motius que l'han portat a l'expulsió. Cursa primer d'ESO a l'IES Ramon Muntaner de Figueres i no és la primera vegada que el fan fora del centre. Amb l'acord entre la Fundació Escola Sant Vicenç de Paül i els instituts de Figueres i Vilafant, els centres poden oferir als pares i mares que els nens passin els dies d'expulsió en el marc del projecte Atura't.
El projecte, que va arrencar el 2012 i ja ha atès 116 nois, treballa amb joves expulsats d'algun dels instituts de Figueres i Vilafant per ajudar-los a canviar d'actitud. La idea és evitar que els nois passin els dies d'expulsió a casa i aprofitar aquest parèntesi per fer-los reflexionar sobre què ha passat i com evitar-ho. Per accedir al projecte, pioner a Catalunya, cal que vinguin de la mà de les famílies i que els joves signin abans un contracte de drets i deures amb l'entitat.
Segons la coordinadora pedagògica del projecte, Mònica Hurtós, els nois han de ser puntuals, mostrar respecte als altres, al material i als monitors. Quan arriben, passen hora i mitja fent deures ajudats per algun dels monitors, fan mitja hora d'esbarjo i destinen la resta del matí a fer un treball més reflexiu sobre què els ha passat. “Fem activitats de creixement personal perquè s'adonin del que fan malament i tinguin eines per canviar-ho”, destaca Hurtós.
L'Unai fa primer d'ESO a l'institut Oliva Gran de Figueres. Ell ha passat altres cops pel programa i reconeix en veu alta que li serveix per aprendre. “Sé que m'haig de portar millor”, diu. Al seu costat hi ha en Hatim, que fa primer d'ESO al Ramon Muntaner. “Sóc aquí perquè vaig pegar a un nen i també per acumulació d'incidències”, relata. Té clar que passar per l'Atura't significa pensar sobre què ha passat i què cal canviar. “Sé el que haig de canviar. No hauria de xerrar a classe i no pegar-me amb els nens. Crec que sóc capaç de canviar-ho”, remarca.