Educació

educació

Campus a la UPC per sobreviure a una catàstrofe

Alumnes de secundària combinaran aquest estiu a Castelldefels l'aventura amb l'aprenentatge científic

Podria ser per un atac nuclear o per la invasió d'éssers estranys, a l'estil de Meca­nos­crit del segon ori­gen o El dia dels trífids. En tot cas, serà un ambi­ent posta­po­calíptic el que es recrearà aquest estiu, durant una set­mana, al cam­pus de la Uni­ver­si­tat Politècnica (UPC) del Baix Llo­bre­gat i en què una tren­tena d'alum­nes de secundària hau­ran d'usar la ciència i el tre­ball en equip per sobre­viure a una catàstrofe al més pur estil de tele­film de diu­menge a la tarda. Es tracta de la nove­tat més des­ta­cada de Cas­tech­de­fels, la pro­gra­mació d'estiu que orga­nit­zen des del 2014 la UPC i l'Ajun­ta­ment de Cas­tell­de­fels.

“El pri­mer dia tan­ca­rem els estu­di­ants, divi­dits en tres grups, a les cata­cum­bes de la uni­ver­si­tat, i un sis­tema de mega­fo­nia aler­tarà que hi ha hagut una catàstrofe a l'exte­rior. Els alum­nes hau­ran de cons­truir un sis­tema de comu­ni­cació i des­xi­frar els senyals que els enviïn els altres grups per acon­se­guir que es tro­bin tots.” Aquest és el punt de par­tida de l'aven­tura en què els estu­di­ants, alum­nes d'entre 12 i 16 anys, hau­ran d'afron­tar els rep­tes que, en cas que la situ­ació fos real, els hau­rien d'asse­gu­rar la super­vivència. El dele­gat del rec­tor a la UPC, Josep Yúfera, va expli­car ahir que, un cop superats els pro­ble­mes de comu­ni­cació, els inte­grants del cam­pus d'estiu hau­rien de superar altres rep­tes: “crear uns sen­sors per tro­bar si a la superfície hi ha vida i si l'aire és res­pi­ra­ble; ana­lit­zar l'aigua per saber si es pot beure i, si no, pota­bi­lit­zar-la; ana­lit­zar els ali­ments i sor­tir de l'entorn per veure si més enllà hi ha vida i com moure's”. Es trac­ta­ran així temes rela­ci­o­nats amb les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, la bio­tec­no­lo­gia i l'engi­nye­ria ali­mentària, entre altres.

Tot ple­gat res­pon a l'objec­tiu de difon­dre una ciència i tec­no­lo­gia de qua­li­tat, segons van afir­mar Yufera i també l'alcal­dessa de Cas­tell­de­fels, Can­dela López. Aquesta acti­vi­tat atraurà estu­di­ants d'arreu de Cata­lu­nya –els par­ti­ci­pants se selec­ci­o­na­ran a par­tir d'una carta en què hau­ran d'expli­car la seva moti­vació i de les reco­ma­na­ci­ons dels seus pro­fes­sors–, però no és l'única que ofe­reix Cas­tech­de­fels. El cam­pus d'estiu, que ha atret en les dues edi­ci­ons ante­ri­ors més de cinc-cents par­ti­ci­pants, inclourà entre el 20 de juny i el 20 de juliol acti­vi­tats per a tots els públics, com un taller sobre drons.

LA DATA

11.07.16
és el dia
en què començarà el campus sobre els reptes per sobreviure a una catàstrofe, que acabarà el 16 de juliol.

LA XIFRA

500
euros
costarà el campus. L'Ajuntament de Castelldefels en subvenciona una part i els alumnes s'allotjaran a la UPC.

LA FRASE

L'objectiu del campus d'estiu és difondre la ciència i la tecnologia amb una formació de qualitat
Josep Yúfera
delegat del rector al Campus de la UPC del Baix Llobregat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.