Científics de la UAB descobreixen que els ratolins tenen ’personalitat’
Científics del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que forma part de la Universitat Autònoma de Barcelona, han comprovat que, al contrari d’allò que es creia, els ratolins de camp prenen decisions de forma individual i ajuden als boscos a desplaçar-se davant el canvi climàtic.
L’estudi, publicat a Animal Behaviour , demostra que els ratolins de camp -apodemus sylvaticus- tenen “personalitat” i, com els humans, “prenen decisions segons la seva forma de ser”.
“El més rellevant és haver mirat a nivell individual com es comporten els ratolins i comprovar que cada individu aporta una cosa diferent, és únic”, ha explicat la investigadora del CREAF que ha liderat l’estudi, Mariona Ferrandiz.
Els investigadors van capturar 25 ratolins a Collserola (Barcelona) i van analitzar el comportament de cada ratolí -abans, durant i després d’afegir-hi al terrari un cotó amb l’olor a la geneta- i mesuraven el temps que els ratolins passaven fora del cau i com es comportaven, si estaven vigilants i immòbils, si intentaven escapar, etc.
La investigació va demostrar que responien de forma diferent a l’olor de la geneta i que “hi havia una variabilitat molt important entre els ratolins”. Així, per exemple, el temps que passaven fora del refugi oscil·lava entre els 45 minuts un individu poc actiu a més de 5 hores un individu molt actiu, ha descrit Ferrandiz.
L’estudi també ha revelat que els ratolins de camp i les alzines s’ajuden mútuament, els primers perquè les glans formen part de la seva dieta i les segones perquè gràcies als ratolins, que dispersen les seves llavors, arriben a llocs als quals mai no arribarien sense aquesta ajuda, i “això cobra importància en el context del canvi climàtic”.