Societat

Paisatge autèntic i privilegiat

La Noguera, una de les comarques més verges, ofereix història, gastronomia i una natura singular

Una zona privilegiada per a la pràctica de l’escalada, el senderisme, el cicloturisme, l’espeleologia i l’ala delta

A les coves de lo Tallat de les Aparets, al municipi d’Alòs de Balaguer (Noguera), situat a la serra Mosquera, al marge dret del congost del riu Segre, es conserven representacions de pintura rupestre protegides com a patrimoni de la humanitat. Són una bona targeta de presentació de la Noguera, l’antiga comarca coneguda com els Aspres del Montsec, que es la més extensa de Catalunya, on l’aigua, la pedra, la muntanya i la vinya dansen un ball particular preservant un dels indrets més autèntics, verges i privilegiats del Principat. El fet que la comarca més extensa de Catalunya es desplegui entre el Montsec i la plana fa que inclogui una gran varietat paisatgística, amb espais pràcticament verges envoltats d’una rica i variada flora i fauna. Al nord, la Noguera Alta és una zona privilegiada per a la pràctica de l’escalada, el senderisme, el cicloturisme, l’espeleologia, el parapent i l’ala delta, en què el visitant pot descobrir paratges i racons d’interès històric, natural i d’oci, com ara la serralada del Montsec d’Ares i de Rúbies; congostos i embassaments com ara els de Mont-rebei, Terradets i Camarasa, i reserves naturals com ara la de Sant Llorenç de Montgai. A la Noguera Baixa, s’hi assenten les grans planes, dominades pels rius, les séquies i els camps. Cal fer una volta per la capital, Balaguer, on les cases expliquen una història de guerres i traïcions que es compendia al Museu de la Noguera. Si volem tornar a la prehistòria podem acostar-nos a la cova Gran de Santa Linya, la Roca dels Bous de Llorenç o la cova dels Vilars d’Os de Balaguer, però si ens estimem més l’edat mitjana, destaquen castells com ara el d’Alòs i Montsonís, o monestirs com ara el de Bellpuig de les Avellanes, mentre que els afeccionats a les estrelles es poden acostar al Parc Astronòmic d’Àger.

Bon vi i menjar

Josep Pla assegurava que la coca de recapte s’havia inventat a la Noguera, una comarca on la gastronomia se centra en els productes de la terra, cargols i embotits, regats pel bon vi dels seus costers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia