Riudellots reobrirà l’edifici de l’estació dues dècades després
L’Ajuntament i Adif ultimen un conveni perquè el consistori faci servir la planta baixa
Una empresa del tercer sector gestionarà l’espai, que inclourà una botiga i lloguer de bicis
L’edifici de l’estació de tren de Riudellots de la Selva recuperarà l’activitat d’aquí a uns mesos, després de dues dècades tancat. El consistori i Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) tenen embastat un conveni perquè el consistori faci ús de la planta baixa de l’edifici durant deu anys, segons indica l’alcaldessa, Montserrat Roura (Junts per Catalunya).
L’estació de Riudellots és de titularitat de l’empresa pública Adif. Els plans de l’Ajuntament són que a mitjà termini a la planta baixa hi hagi una botiga amb productes d’alimentació i un punt de lloguer de bicicletes.
Des de fa anys l’Ajuntament negocia amb Adif la utilització de l’estació. La terminal està tancada –les portes que donen a les dues andanes estan tapiades–, i a finals de la dècada dels noranta l’Ajuntament, encapçalat per l’alcalde, Josep Micaló, i Renfe ja havien acordat un contracte de cessió. L’estació, barrada al pas des d’abans del 1994, va ser la seu d’un punt per a les entitats i, més endavant, de l’Espai Jove.
Els tècnics municipals han analitzat ara el conveni, que es podria tancar abans de l’octubre. “Estem a punt de signar-lo, en el contingut ja ens hem posat d’acord”, afirma l’alcaldessa. Fonts d’Adif detallen que l’espai cedit serà de 280 metres quadrats de la planta baixa, perquè l’empresa mantindrà l’ús d’altres estances.
Quan se signi el conveni, els tècnics municipals hauran de fer “un mínim d’actuació per poder-hi començar a treballar”. Roura afirma que mesos enrere s’havia parlat de la possibilitat de fer una “renovació integral” de l’estació, però s’ha descartat.
En principi, l’Ajuntament de Riudellots pagarà un lloguer simbòlic i cedirà les instal·lacions a una empresa del tercer sector. “Serà un acord amb una empresa que ens gestioni el dia a dia i que allà hi pugui vendre productes de l’horta ecològics.”
Facilitar la mobilitat
A l’estació hi haurà un servei de lloguer i de reparació de bicicletes. “El projecte també serà alhora de promoció turística i de mobilitat. Hi haurà un taller de reparació i pupil·latge de bicicletes per facilitar la mobilitat dels treballadors del polígon.” El pupil·latge és un servei consistent a guardar vehicles.
A l’Ajuntament li interessa que l’espai tingui vida i “que els treballadors puguin deixar la bicicleta [a l’estació] i agafar el tren”. També hi podria haver un punt de venda de bitllets, ara inexistent. A l’estació, plena de grafits, hi ha informació dels horaris en una pantalla digital i un punt de validació de tiquets. Els usuaris que pugen a Riudellots no poden comprar el bitllet abans d’accedir al tren.
La transformació de l’estació també té la vessant de promoció turística. “A banda de la qüestió de les bicicletes, també s’activa una aplicació per a mòbil. S’oferirà un servei de préstec per fer un recorregut per la via verda amb enigmes per descobrir i passar el diumenge amb la família. Cada vegada hem d’oferir algun atractiu més al municipi, assenyala l’alcaldessa.
La recuperació de l’edifici serà un altre projecte municipal en col·laboració amb una empresa del tercer sector. Entre finals del 2014 i mitjan 2015, Riudellots va contractar el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire), que treballa per ajudar el personal reclús a reinserir-se a la societat, en col·laboració amb la fundació Engrunes.
LES XIFRES
Lloguers i antics restaurants
Adif és propietària d’una trentena d’estacions a les comarques de Girona, la meitat de les quals no ofereixen servei de venda de bitllets –la de Riudellots n’és una–. N’hi ha algunes on el personal de seguretat obre el vestíbul per protegir els passatgers del mal temps, com és el cas de Planoles (Ripollès). En altres casos, tot i estar tancada durant el dia, alguna entitat fa ús de l’edifici de l’estació. Així, l’Associació dels Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines (Asafegi) té un espai de lloguer a l’estació de Fornells de la Selva (Gironès).
Adif, que es va crear fa una quinzena d’anys, ha informat que acorda cessions d’ús de l’estació per a períodes diversos, de 5, 10 o 25 anys, depenent dels casos. Sempre sol ser –assenyalen– “per a aprofitament per la ciutadania”.
A Riudellots de la Selva, en principi, hi haurà un conveni per a usos culturals i turístics. A Campdevànol (Ripollès), en canvi, hi havia hagut un servei de restaurant. Els gestors es van jubilar, i el negoci no va tenir continuïtat.