Societat

Debat

Activisme matusser

La irrupció d’un grup d’animalistes en una granja de Gurb de la qual es van endur uns conills genera rebuig en el sector ramader

Jordà assegura que els pagesos són els primers interessats a complir les normes de benestar animal

A so de tim­bals no s’aga­fen conills, diu la dita. El refrany, però, sem­bla que no ha estat gaire escol­tat pel grup d’uns cin­quanta acti­vis­tes que ara fa una set­mana va irrom­pre al mas Vilaró de Tarrés, a Gurb (Osona), on es crien conills, i que, amb la defensa dels drets dels ani­mals com a argu­men­tari, van obrir gàbies i va alli­be­rar uns quants ani­mals. Els matei­xos acti­vis­tes van expli­car que se’n van endur catorze.

El resul­tat, però, a parer del pagès que regenta la granja, Joan Vilaró, ha estat nefast i així ho han denun­ciat davant dels Mos­sos. I és que, segons ha expli­cat el rama­der, al vol­tant de cent ani­mals, entre mares i cries, han mort com a con­seqüència de l’acció, sig­nada pel grup Direct Action Everyw­here. L’informe vete­ri­nari cer­ti­fica que l’entrada sob­tada dels acti­vis­tes a la nau on es fa la cria dels conills va pro­vo­car l’estrès de les feme­lles ges­tants, mol­tes de les quals van avor­tar, i dels llo­dri­gons lac­tants, alguns dels quals ha cal­gut sacri­fi­car perquè han que­dat orfes amb el “segrest”, o perquè la mare els rebutja després de l’epi­sodi. Vilaró ha cri­ti­cat de forma molt con­tun­dent els mem­bres del grup ani­ma­lista, als quals ha acu­sat de una fla­grant ignorància de la bio­lo­gia bàsica ja que “es van endur les mares i van dei­xar els fills”.

Per la seva banda, Direct Action Everyw­here des­men­teix el aquest balanç tràgic i asse­gura que els ani­mals que estan en el seu poder estan bé de salut. El fet és que els Mos­sos van iden­ti­fi­car unes quan­tes per­so­nes, entre elles alguns menors, de naci­o­na­li­tats dife­rents, que havien acce­dit a la granja en uns quants vehi­cles, però no van tro­bar els ani­mals retin­guts. Una estona abans, un avís via What­sApp va córrer entre els rama­ders de la zona i va fer que un grup s’hi pre­sentés i s’hi produïssin moments de tensió.

Tot ple­gat ha gene­rat denúncies. A banda de la pre­vi­si­ble per part del rama­der, que aquesta set­mana encara ava­lu­ava els danys de l’acció, també n’hi haurà d’altres actors com ara l’Ajun­ta­ment de Gurb, encapçalat pel seu alcalde, Josep Casas­sas, que ja ha anun­ciat que hi acu­di­ran com a acu­sació par­ti­cu­lar. Final­ment, la Gene­ra­li­tat també hi tindrà un paper i el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura també serà pre­sent en el procés judi­cial.

No obs­tant això, la con­se­llera del ram, Teresa Jordà, ha fet una crida a la con­ci­li­ació. Ha con­vi­dat els acti­vis­tes a recon­si­de­rar la seva actu­ació i a “seure a deba­tre amb tran­quil·litat”. Jordà reco­neix que hi ha gent que ètica­ment con­si­dera que les gran­ges d’ani­mals no hau­rien d’exis­tir, però alhora opina que l’actu­ació dels ani­ma­lis­tes ha estat del tot incor­recta, ja que no tan sols es va vio­lar una pro­pi­e­tat pri­vada, sinó que també es va veure afec­tada la segu­re­tat dels ani­mals. La con­se­llera va recor­dar que hi ha unes nor­mes de benes­tar ani­mal, que els rama­ders són els pri­mers interes­sats a com­plir-les i que són la garan­tia d’aquest benes­tar.

Jordà, però, té clar que aques­tes actu­a­ci­ons van a l’alça i que caldrà donar-hi res­posta. De fet, també a Gurb, a prin­cipi d’estiu, una altra granja va patir el roba­tori d’un vedell, que els acti­vis­tes van “fir­mar” amb una nota irònica asse­gu­rant que “ja no se’l men­ja­ria ningú”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.