la crònica

Valentí Fuster i «la veu del Papa», «honoris causa»

La Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal de Cata­lu­nya, ins­pi­rada pels prin­ci­pis de l'Opus Dei, va inves­tir ahir doc­tors hono­ris causa el metge cardiòleg i cele­bri­tat mun­dial Valentí Fus­ter i el peri­o­dista, psi­quia­tre i durant més de vint anys «veu del Papa» Joan Pau II –en la seva qua­li­tat de cap de l'ofi­cina de premsa vati­cana–, Joaquín Navarro-Valls. Cerimònia solemne, amb tots els doc­tors de la facul­tat ves­tits d'aque­lla manera que ves­tei­xen els doc­tors i que si bé devia resul­tar apro­pi­ada en els antics casa­lots uni­ver­si­ta­ris de pedra i fos­cor, gri­nyola una mica en un edi­fici tan nou i tan modern com el que dis­posa la UIC al car­rer de la Imma­cu­lada de la part alta de Bar­ce­lona. Però no passa res, sinó que s'agra­eix. La tra­dició és sagrada, el pro­to­col és el pro­to­col i ahir tot va fun­ci­o­nar molt bé. Presència del bisbe de Sol­sona, Jaume Tre­serra, i de l'expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat Jordi Pujol.

El degà de la Facul­tat de Medi­cina de la UIC, Albert Bala­guer, va fer la lau­da­tio de Valentí Fus­ter i el peri­o­dista i pro­fes­sor de peri­o­disme de la mateixa casa Sal­va­dor Ara­gonès va fer la de Navarro-Valls. Un cop inves­tit, «la veu del Papa» va fer girar el dis­curs d'ingrés al Claus­tre al vol­tant del pontífex que havia cone­gut tan bé, cen­trant-se en les mos­tres de san­te­dat que li va obser­var. Com va dir, «qui no és sant en vida no ho serà mai». Una inter­venció molt vati­cana i molt ita­li­ana, en el sen­tit de pro­nun­ciar mol­tes parau­les ben dites per dir poc i insi­nuar molt. Navarro-Valls domina la finezza, és clar.

Valentí Fus­ter va pro­nun­ciar una lliçó magis­tral sobre els ene­mics del cor: el tabac, el coles­te­rol, la vida sedentària, els grei­xos, el sobrepès... Va dir que les cin­tu­res de les dones no hau­rien de mesu­rar més de 80 centímetres i les dels homes més de 100. Ens va ende­vi­nar el pen­sa­ment, perquè hi va afe­gir: «Quan arri­bin a casa, tots vostès aga­fa­ran la cinta mètrica.» Al meu cos­tat, Marc Argemí, fill del rec­tor de la UIC, que pre­si­dia l'acte, Josep Argemí, em va dir: «Cap dels que som aquí supera­ria una analítica de Valentí Fus­ter.» Quan el nou doc­tor va entrar en detalls sobre les con­seqüències de no por­tar una vida sana, els més hipo­condríacs es van remoure a les seves buta­ques. Tot d'una es van sen­tir unes veus: «Un metge, un metge!» Un senyor del públic havia per­dut els sen­tits. De met­ges, n'anàvem ser­vits, i el mateix Valentí Fus­ter va inter­rom­pre el dis­curs, es va des­pu­llar del bir­ret i va bai­xar de l'estrada per anar a visi­tar l'home. No va ser res. El senyor va poder sor­tir a pren­dre l'aire pel propi peu. Abans de rei­ni­ciar el dis­curs, Fus­ter va dir: «Em sem­bla que en tinc la culpa.» Molta gent hi va estar d'acord.

L'acte va ser ame­nit­zat pel Cor Uni­ver­si­tari, que va inter­pre­tar el vibrant Can­ti­co­rum lubilo de Haen­del i l'obli­gat Gau­de­a­mus igi­tur de clo­enda.

Només una pre­gunta a la Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal de Cata­lu­nya: per què totes les parts acadèmiques de tots els dis­cur­sos es van fer en cas­tellà? Que no es fa ciència en català?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.