Societat

On és el contenidor?

A falta de contenidors, que es van cremar durant els enfrontaments amb la policia la setmana passada, els barcelonins del centre han de deixar la brossa en bosses a terra

L’Ajuntament ja ha dit que en espera que es calmin les protestes de moment els contenidors no es reposaran

S’al·leguen mesures de seguretat

Ajuntaments com els de Barcelona, Sabadell o Girona de moment no posaran contenidors

Un miler de contenidors d’escombraries van cremar al centre de Barcelona al llarg de la setmana passada durant els enfrontaments entre manifestants i antiavalots de la policia, Mossos i policia espanyola. Com que les protestes continuaran, de moment l’Ajuntament no els ha reposat i, segons el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, no està previst que se’n col·loquin de nous de forma immediata. Darrere d’aquesta decisió hi hauria, més que una qüestió econòmica, que també, una qüestió de seguretat. L’administració tem que si es tornen a posar es tornin a cremar a la primera oportunitat.

El cas és que, sense contenidors, els barcelonins treuen la brossa com fa segles que es feia i la deixen a terra, si poden, en el requadre on hauria anat el contenidor. Si es passeja pel centre, per Trafalgar, per exemple, la plaça Urquinaona, la Via Laietana..., en moltes cantonades s’hi veuen bosses, caixes i cartrons. L’Ajuntament ha demanat als veïns que intentin no treure les deixalles fins a partir de les vuit del vespre i que, sobretot, no dipositin les bosses de la brossa a les papereres. També demana que, en la mesura que es pugui, s’eviti baixar uns dies el cartró i el vidre. És difícil de complir perquè la gent quan tenia els contenidors normalment els baixava a l’hora que li anava bé, no a partir de les vuit del vespre. Però déu-n’hi-do la responsabilitat, perquè la brossa està força ben col·locada. En tot cas, no hi ha bosses pertot, sinó ben delimitades. L’Eixample; la part sud de Gràcia, entorn dels Jardinets, i la part nord de Ciutat Vella, al voltant de la plaça d’Urquinaona, són les zones més afectades.

L’Ajuntament ha xifrat en 2,7 milions d’euros el cost dels danys causats a Barcelona els últims dies, una quantitat en què s’inclouen no només els contenidors cremats, sinó també parts del paviment (es van arrencar moltes llambordes), senyals de trànsit, semàfors i parades d’autobús.

Barcelona Oberta va xifrar ahir la caiguda de l’activitat comercial en un 30% i un 40% per les protestes dels darrers dies i els atacs policials (en molts edificis hi ha vidres trencats que fa tota la pinta que hagin estat tocats per pilotes de goma, i també alguna pedra). L’associació del passeig de Gràcia, que agrupa establiments comercials, empreses i veïns, ahir va presentar l’enllumenat de Nadal, que està per caure i, aprofitant que feien una roda de premsa, va demanar a les entitats que convoquen actes reivindicatius que els donin un respir i es concentrin en altres zones. “Que no sempre la càrrega de les manifestacions caigui sobre nosaltres”, va implorar el president de l’associació, Lluís Sans, que va assegurar que pels fets de la setmana passada “els establiments del passeig no han tingut danys considerables, més enllà d’alguna terrassa i pintades”. Segons Sans, només al passeig de Gràcia van cremar “més de 250 contenidors” i la nit de dimarts van coexistir 100 focs en aquesta via.

Els focs i la cremada de contenidors no van passar només a Barcelona. En moltes altres ciutats els manifestants també van haver de fer barricades per fugir de la violència de la policia. A Girona, per exemple, es van cremar quasi una cinquantena de contenidors. L’Ajuntament també ha dit que té la intenció de mantenir el perímetre entre el Barri Vell, Mercadal i Bonastruc sense reposar els contenidors cremats per motius –diuen també– de seguretat. S’hi ha reforçat la recollida manual d’escombraries i la recollida dels contenidors soterrats.

També a Sabadell es van cremar contenidors i l’Ajuntament va xifrar ahir en 40.000 euros els diners que haurà de pagar per substituir-los. Els contenidors cremats, segons el consistori, van ser, sobretot, els que estaven situats davant la comissaria de la Policía Nacional. Hi ha haver “dues tandes” de cremes, que van tenir lloc la nit de divendres i la de dissabte. Aquestes van ser als barris del Centre, Gràcia, Covadonga, Creu de Barberà, Creu Alta i Ca n’Oriac, tots punts allunyats els uns dels altres.

2,7
milions
d’euros calcula l’Ajuntament de Barcelona que és el cost dels danys causats en el mobiliari urbà durant les protestes de la setmana passada i el cap de setmana. Aquí s’hi compten contenidors cremats, semàfors, papereres, llambordes i parades d’autobús.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.