Societat

Les administracions s’activen per pal·liar els danys de la riuada

Torra va a la Conca i les Garrigues i demana als municipis que facin inventari, mentre anuncia una primera línia d’ajuts

Cunillera serà demà a Montblanc

Realitzada una primera actuació d’emergència per netejar i arreglar provisionalment els desperfectes més urgents, que després de la gran tasca feta amb l’ajut de centenars de voluntaris vinguts d’arreu ara recaurà ja sobretot només en els cossos professionals, les administracions han posat fil a l’agulla per coordinar-se per fer arribar els diners que calen per pal·liar els danys de la riuada de dimarts a la nit a la Conca de Barberà i les Garrigues. El president Quim Torra, que ja hi havia estat dimecres, va tornar ahir al matí a l’Espluga de Francolí, on després de l’allau de voluntaris dissabte l’Ajuntament va anunciar que de moment no en calen més, per reunir-se uns minuts amb els regidors, i a Montblanc, per comprovar en ambdós casos l’abast dels danys al voltant de la llera del Francolí, que molts particulars seguien netejant dins de casa, mentre molts altres curiosos s’atansaven a tafanejar, aprofitant el cap de setmana i el bon temps.

Torra va anar després a la Floresta i es va reunir a les Borges Blanques –acompanyat de les conselleres de Governació, Meritxell Budó, i Agricultura, Teresa Jordà, i el conseller de Territori, Damià Calvet– amb el consell d’alcaldes de les Garrigues, on l’aigua també ha malmès molts conreus, camins i carreteres. Això, a tot just dues setmanes d’iniciar-se la collita de l’oliva, per la qual cosa es van conjurar per accelerar les actuacions. “Aquí ens cal reaccionar encara més ràpid perquè ens juguem el futur de la pagesia de la comarca”, remarcava. Des d’allà mateix, el president va recalcar la necessitat de coordinar-se per “trobar un punt de finestreta única” a qui dirigir les peticions d’ajuts, i va anunciar que el consell executiu de demà n’aprovarà una primera línia, que no va concretar, transversal a diversos departaments. En tot cas, ja va dir que quan el tinguin tornarà a la Conca i les Garrigues a presentar un pla més concret.

El govern, que a través dels secretaris generals i les delegacions estudia ara quins fons de contingència pot alliberar, ha demanat als ajuntaments que facin un inventari dels danys per quantificar-los i així veure quina és la millor fórmula per tramitar els ajuts. Els alcaldes de la Conca també rebran demà la visita de la delegada, Teresa Cunillera, per explorar ajuts de l’Estat.

Troben un altre cos a la Pobla

Un grup dels 30 bombers que participen en les tasques de recerca van trobar ahir a la tarda un cos al marge dret del riu Francolí, a l’altura de la Pobla de Mafumet. Pendents de les tasques d’identificació, tot fa pensar que és un dels quatre desapareguts que encara hi ha a la Conca pels aiguats. El president Torra va dir al matí que el govern “centra tots els esforços” en la recerca, si bé ahir, amb l’ajut de molts voluntaris, ja es van acabar de revisar els més de 40 quilòmetres des de l’Espluga fins al mar. Els treballs es replantejaran avui i Bombers deia a l’ACN que el desplegament de recursos ja “haurà de ser més reduït”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia