Societat

Una eina va preveure dues hores abans que el Francolí es desbordaria de forma excepcional

Protecció Civil creu que l’anticipació va evitar víctimes i espera que els nous sistemes d’informació minimitzin els danys de fenòmens extrems

El nivell del riu Francolí al seu pas per Montblanc va augmentar tres metres en només cinc minuts dimarts passat, en les que serien les pitjors inundacions dels últims anys a Catalunya. Els registres deixen constància d’aquesta crescuda arrasadora entre les 22:10 i les 22:15. A les 20:42, Protecció Civil va detectar que el riu i les rieres de la zona es desbordarien d’una forma excepcional i va llançar una alerta a través dels ajuntaments, serveis d’emergències, mitjans de comunicació i xarxes socials per advertir-ho i per demanar que es limités la mobilitat. Aquesta anticipació va ser possible gràcies a una eina pionera de prevenció i gestió de riscos derivats de fenomens extrems, desenvolupada en el marc d’un programa europeu coordinat per la UPC per fer front a l’emergència climàtica.

“El nostre objectiu sempre és evitar que hi hagi morts en els aiguats. Pensem que l’eina ens ha ajudat a evitar-ne, però ens queda camí fins a arribar a zero i aconseguir minimitzar els danys en tot allò que és evitable durant la gestió, no si les lleres dels rius estan netes o si hi ha habitatges en zones inundables, això són les regles que ens trobem”, afirma el subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Sergio Delgado, en una entrevista a l’ACN. La depressió aïllada de nivells alts (DANA) de la setmana passada ha causat la mort de tres persones i continuen havent-hi quatre desapareguts. Els pobles afectats, en diversos punts de Catalunya però sobretot en comarques tarragonines com la Conca de Barbarà, es van despertar dimecres amb grans destrosses, infraestructures inundades i paisatges esborrats.

“Abans actuàvem de forma reactiva, quan estava passant, mentre que les noves eines ens permeten avançar-nos als fenomens extrems, però no tant com ens agradaria, és clar. Amb dures hores d’antelació, i plovent d’aquella manera, no tens temps de fer evacuacions preventives, però sí de demanar el confinament. La predicció ens va permetre avisar de les inundacions, dels problemes que comportarien i demanar a la població que no sortís de casa i que, si l’aigua els entrava, pugessin a les parts altes de l’habitatge”, assenyala Delgado. “Sense aquestes eines això hauria estat impossible”, afegeix.

Delgado es refereix, d’una banda, al sistema europeu d’avís d’inundacions EFAS -European Flood Awareness System-, una plataforma innovadora que proveeix una ingent quantitat d’informació probabilística i de previsions a nivell europeu. De l’altra, a l’eina A4CAT, la implantació catalana del projecte europeu ANYWHERE, coordinat pel Centre de Recerca en Hidrometeorologia Aplicada (CRAHI) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i que ha desenvolupat l’empresa Hyds, un spin-off del centre. L’eina A4CAT també compta amb la informació dels radars de l’Agència Estatal de Meteorologia i del Servei Meteorològic de Catalunya per tenir dades més precises a una escala menor.

Protecció Civil va albirar cinc dies abans la possibilitat d’un fenomen meteorològic complicat a través del sistema EFAS. Aquest va ser el primer toc d’atenció, que es va traduir en un avís intern. El dilluns, un dia abans, aquesta mateixa eina va advertir de creixements sobtats de rius i rieres al litoral i prelitorial de les comarques de Tarragona i Barcelona. Era una predicció encara no molt precisa, però que va portar Protecció Civil a demanar als ajuntaments que es preparessin per possibles afectacions, senyalitzessin zones inundables i tanquessin els passos a rius, rieres i altres punts crítics. També es van reforçar els efectius de Bombers.

A partir d’aquí, les eines van permetre monitoritzar l’evolució de la situació fins a tenir una imatge, unes dues hores abans, que preveia que algunes zones quedarien inundades pel desbordament excepcional de rius i rieres. L’anticipació també permet moure els efectius de Bombers cap a la zona que rebrà l’impacte més fort i avisar tots els serveis d’emergències que es preparin per a una gran entrada de trucades. A les 10 de la nit, es va registrar un pic de més de 180 trucades en mitja hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona