Societat

Incidents amb consulta

L’Ajuntament de Vidreres convocarà els veïns a un referèndum per decidir si el correbou té continuïtat al poble

L’1 de setembre un animal va saltar fins on hi havia el públic i va provocar disset ferits i sensació de pànic

El correbou de Vidreres és l’únic que s’organitza cada any a la demarcació de Girona. Però potser l’edició del 2019 ha estat l’última. Just l’endemà que una quarantena de persones protestessin el dissabte 31 d’agost perquè l’espectacle provoca el sofriment dels animals, el diumenge 1 de setembre va haver-hi incidents greus: un jònec va saltar des de l’arena fins a la grada del públic i va provocar disset ferits, un dels quals, greu.

Inicialment, l’Ajuntament es va mostrar disposat a posar fi a l’espectacle, però al final ha preferit que hi hagi un referèndum popular abans de l’abril del 2020. El ple municipal del 3 de desembre va aprovar l’inici de l’expedient de la consulta. La intenció –exposa l’alcalde, Jordi Camps (JxCat)– és consensuar els detalls del referèndum amb els opositors –l’Agrupació de Vidreres per la Defensa Animal (AVDA)– i els partidaris de l’espectacle.

“¿Voleu que la festa dels correbous se segueixi celebrant a Vidreres?”. Aquesta és la pregunta inclosa en l’expedient aprovat per ple. L’alcalde diu que la pregunta ha de ser clara i que s’acabarà de consensuar amb els partidaris i detractors, amb qui es reunirà –segurament de manera separada– la setmana del 13 de gener. La consulta es farà d’acord amb la llei 10/2014, de 26 setembre, de consultes populars no referendàries.

A Santpedor (Bages) ja s’ha fet recentment una consulta sobre el futur de les vaquetes. El 24 de novembre, hi va votar un 37% dels cens (unes 2.200 persones) i el no (1.150) es va imposar sobre el sí (1.104). Santpedor té poc més de 6.000 habitants, mentre que Vidreres en té 8.200. A Olot també hi va haver una consulta popular el juny del 2016. Un 60% dels participants (3.183 de 5.300) van votar a favor de l’abolició. Hi va haver 1.838 persones a favor del correbou i 279 vots van ser en blanc.

Els promotors del correbou no han volgut donar detalls sobre el que va passar al setembre. Han exposat els seus arguments en notes de premsa en què recorden que l’organització ho tenia “tot en regla”, que no hi havia hagut cap negligència i que tot es va deure a un “accident”. Per Camps, l’organització s’havia ajustat a la reglamentació, però admet que la sensació de “pànic” d’aquell dia a la plaça i als voltants no es pot repetir. L’animal que va saltar a la grada va sortir del recinte i va ser abatut per la policia local en una zona boscosa.

Les crítiques del Parlament

L’oposició a l’espectacle ha augmentat aquest any, sobretot després dels incidents dels bous a la plaça. El 26 de setembre, una proposta de resolució del Parlament de Catalunya va qualificar-lo de “perillós”. Entitats animalistes, incloent-hi l’AVDA, treballen perquè els grups polítics es pronunciïn, definitivament, en contra del maltractament animal del correbou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.