Societat

Memòria històrica

La figuerenca oblidada

Un acte al Museu del Joguet, aquest proper diumenge, i una placa recuperaran la trajectòria de la mestra Dolors Purcallas i Sierra (1910-1994)

Dolors Purcallas i Sierra tindrà una placa a Figueres, en un carrer encara per determinar. Molts figuerencs es preguntaran avui qui era i la recuperació de la seva figura és precisament l’objectiu principal de l’homenatge que se li dedicarà, aquest proper diumenge 12 de gener a 12 h, al Museu del Joguet. El cartell de l’acte de reconeixement que se li farà diumenge per commemorar els 110 anys del seu naixement resumeix així el recorregut d’aquesta figuerenca oblidada: “Nascuda a Figueres el 1910, va treballar com a mestra a Torrelavit (Alt Penedès), on després de la Guerra Civil va ser depurada com a represàlia per rebutjar un matrimoni forçat.”

Va morir el 1994 al Masnou, sola i en condicions de penúria: van descobrir el seu cos dies després de la seva mort. I va ser precisament després de la seva mort, buidant l’habitatge on va passar els últims anys de la seva vida, que va aparèixer un quadernet on havia apuntat les seves memòries i que ha servit per reconstituir el seu recorregut. Filla de sabaters a Figueres, es va formar en les metodologies d’ensenyament més avançades del seu temps, basades en la pedagogia Montessori, i va exercir a l’escola J.J. Ràfols de Torrelavit. La seva trajectòria de mestra va ser curta, del 1934 al 1939, però més que suficient per motivar la seva “depuració” i la dels seus pares al final de la guerra. La seva situació va empitjorar quan la seva vida es va creuar amb el poderós cacic del poble on era mestra, en aquest cas el jutge de pau Olivé i més concretament el seu fill, que la pressionava amb un matrimoni a què ella es va negar. Un recorregut tràgic que, al llarg dels anys, ha estat recuperat per historiadors i entitats de Torrelavit i el Masnou, on va morir en l’anonimat, i que ara també es recuperarà a Figueres.

L’acte al Museu del Joguet ha estat impulsat pel Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà, historiadors i persones a títol individual de l’Empordà i els municipis on va viure Purcallas i que han coincidit en aquesta tasca de recuperació de memòria històrica. En l’acte intervindran David Pujol, mestre i pedagog, Pere Rovira, historiador de Torrelavit, Lola Fernández, directora de l’escola J.J. Ràfols de Torrelavit, Joan Muray i Rubió, historiador del Masnou, Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, i una representació de l’Ajuntament de Torrelavit.

Dolors Purcallas i Sierra
va néixer a Figueres ara fa 110 anys i només va exercir de mestra a Torrelavit (Alt Penedès), durant els anys de la República, abans de ser víctima de la repressió franquista. La ciutat on va néixer recuperarà la seva memòria i l’homenatjarà en un acte conjunt amb representants de Figueres, Torrelavit i el Masnou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona