Societat

“Aquí no hi ha gent dormint al carrer”

A Catalunya, 337 municipis tenen menys de 500 habitants; són menys del 2% de la població i gestionen el 35% del territori

La falta d’activitat econòmica i de serveis públics fa que estiguin perdent residents

Savallà del Comtat, situat a la Conca de Barberà, és el cinquè municipi amb menys habitants de Catalunya. En té concretament 58, dels quals només un és menor de 14 anys. L’alcalde, Joan Altimís, és conscient que la pèrdua de població i l’envelliment suposen una amenaça per al municipi. “La població s’envelleix i el jovent no s’hi queda”, assegura. La davallada de la població també fa minvar els serveis, però, tot i això, Altimís sosté que les persones que hi viuen estan acostumades al ritme de vida del poble: “Aquí no ens ve de nou, això. Ja fa molt temps que el pa ens el porten dos cops per setmana, el metge ve un dia a la setmana...” Amb els comerços passa el mateix: “Per comprar, anem els dilluns al matí al mercat de Santa Coloma i ja en tenim prou.” Pel que fa al transport públic, no n’hi ha, i “si hi ha una urgència hem d’agafar el cotxe i anar fins a Igualada o Valls”, explica Altimís. Tot i això, per l’alcalde de Savallà, es tracta d’una aposta per un estil de vida diferent. “Per a la gent de la ciutat entenc que és complicat d’entendre, però per a nosaltres no és cap problema, hi estem acostumats”, afirma. Altimís també reivindica que les persones amb pocs recursos econòmics viuen millor als municipis petits que a les grans ciutats: “Als pobles petits no hi ha gent dormint al carrer”, assegura.

Al mig del Parc Natural dels Ports, hi ha Alfara de Carles, un municipi que té actualment 368 habitants. En els darrers deu anys, però, ha perdut un 8% de la població. L’alcalde, Jordi Forné, opina que això suposa un problema per l’abandonament de les cases i de les terres, i un risc per la disminució dels serveis. De moment, diu que “sí que funcionen bé”, però els estan fent “algunes penalitzacions”, com l’alberg que hi ha al poble, que va tancar les portes fa poc i “no l’acaben de posar a licitació”. Els serveis sanitaris també n’han resultat afectats. Forné explica que “han canviat les hores del consultori mèdic” i han quedat sense a la tarda. Tampoc tenen caixer automàtic i han d’anar fins a Roquetes, a un quart d’hora de cotxe, per treure diners. És per aquest motiu que el consistori vol intentar potenciar el turisme aprofitant l’entorn privilegiat on es troba el poble i utilitzant la figura del cèlebre bandoler Panxampla, nascut a Alfara. “Vivim envoltats de muntanyes, tenim unes vistes espectaculars”, assegura l’alcalde. Forné també veu en internet una solució per a persones que puguin treballar des de casa i creu que Alfara pot ser un lloc adequat per a les famílies o les persones grans que busquen un entorn tranquil: “Als xiquets els pots deixar fora al carrer; juguen i saps que no prendran mal”, destaca, i hi afegeix que els habitants del poble sempre es cuiden “entre tots”. A més, presumeix que a l’escola del poble els infants “estan molt ben atesos” perquè, com que hi ha pocs alumnes, “tot és més individualitzat”. Tot i això, Forné sap que, com la majoria de municipis de les Terres de l’Ebre, caldrà atraure persones immigrants per mantenir l’estabilitat poblacional del territori. En aquest sentit, assegura que “no hi ha cap pla fet” en matèria d’immigració. “Però nosaltres acollim a qui sigui. Les portes del poble estan obertes a tothom.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.