Salut

Aïllaments i cabòries per l’arribada del coronavirus

Una italiana resident a Barcelona, primer positiu del Covid-19 a Catalunya

Almenys 25 persones del seu entorn estan confinades i hi ha dos casos de Figueres sospitosos

Salut diu que la situació està controlada

Un pacient de Vila-real també va donar positiu i està ingressat

Una dona de 36 anys, d’origen italià però que viu i treballa a Barcelona, és la primera pacient diagnosticada amb el Covid-19 a Catalunya. Els seus símptomes són lleus i la situació clínica és tan favorable que podria ser a casa, però està ingressada a l’hospital Clínic en règim d’aïllament “per comoditat i per garantir la màxima seguretat”, segons confirma el secretari de Salut Pública, Joan Guix. La dona va tornar dissabte passat de passar uns dies a Bèrgam i Milà, i la nit de dilluns a dimarts va acudir a l’hospital Clínic perquè tenia símptomes compatibles amb el coronavirus. Un cop confirmat el positiu, Salut va activar un pla per posar en aïllament domiciliari les persones que havien estat en contacte proper amb aquesta pacient. Són un mínim de 25 persones, tot i que els tècnics continuen “tancant el cercle” al voltant de la seva activitat en aquests darrers dies. D’altra banda, també s’han fet proves a almenys vuit ciutadans més que no tenen relació amb aquesta dona italiana, però que semblen sospitosos. Entre els quals, hi ha dos alumnes d’un institut de Figueres que han estat ingressats a l’hospital Josep Trueta de Girona en espera dels resultats de les analítiques. Els dos estudiants acabaven de tornar d’un viatge escolar al nord d’Itàlia.

Amb el primer positiu confirmat a Barcelona, la mateixa setmana que s’havia de celebrar el MWC, Guix es va afanyar a recordar que el Covid-19 té un perfil similar a la síndrome gripal i que el 80% dels casos presenten una simptomatologia lleu. “Només un 15% dels casos són greus i un 2% arriben a crítics”, assenyala. Pel que s’ha vist fins ara, les víctimes mortals del Covid-19 solen ser persones grans i amb altres patologies de base que presenten complicacions, com sol passar cada temporada amb la grip comuna. De fet, aquesta temporada la grip estacional ja ha provocat 434 casos greus que han requerit hospitalització i 41 morts.

Crides a la calma

Malgrat aquests guarismes, la por pel coronavirus va fer que ahir a la tarda la demanda de mascaretes i de líquid desinfectant de mans es multipliqués. I les xarxes socials van començar a difondre imatges de tècnics sanitaris intervenint amb l’equipament de protecció en diversos punts de la ciutat. És per això que l’alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat van fer crides a mantenir la normalitat.

En aquest sentit, el secretari de Salut Pública insisteix en el fet que les persones aïllades “són persones sanes”. El protocol de control que s’ha establert fixa que, mentre estiguin confinats, es contactarà amb ells diversos cops al dia per controlar-ne la temperatura corporal i, en cas que es presenti una condició clínica, fer les proves analítiques per determinar si es tracta d’un nou positiu.

Salut admet que “encara s’està acotant” l’entorn que ha estat en contacte directe amb la primera diagnosticada. En aquest grup, hi entrarien les persones que han estat amb ella “de manera continuada a menys de dos metres”. Això inclou els passatgers que van volar d’Itàlia a Barcelona en les dues files anteriors i posteriors a ella, i també el seu cercle més proper. Amb tot, per motius de privacitat, Salut no va indicar si la persona malalta havia anat a treballar dilluns.

La irrupció del Covid-19 a Catalunya va coincidir amb la presència a Madrid de la consellera de Salut, Alba Vergés, amb motiu de la reunió interterritorial amb el Ministeri de Sanitat per tractar sobre les mesures de prevenció i control del virus.

Fase de contenció

Atès que a la península només s’ha detectat un cas a Barcelona i un altre, també ahir, a Vila-real, les autoritats sanitàries consideren que no cal crear gaire alarma i situen el país en un escenari de contenció, no pas d’alerta ni d’emergència. “L’objectiu que tenim és contenir-lo i erradicar-lo, com ja vam fer al seu moment amb la SARS. I la contenció no és per la gravetat, sinó per l’alta capacitat de contagi del Covid-19”, argumenta Guix. Malgrat això, el pla de contingència amb què treballen al Departament de Salut avalua diversos escenaris, fins i tot de molt més complicats que l’actual. “Creiem que no s’arribarà a aquest extrem perquè serem capaços de contenir el coronavirus, però també ho tenim previst”, confirma Assumpta Ricard, la gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut. Segons el seu criteri, els professionals sanitaris tenen la formació i el material necessaris per afrontar la situació. El fet que el Covid-19 hagi arribat en un moment de grip epidèmica i, per tant, amb un dispositiu sanitari de màxims, afavoreix la gestió dels recursos en aquest moment inicial. Ricard va insistir que, davant la sospita d’un possible cas, el primer que s’ha de fer és contactar amb el 061 per rebre atenció telefònica “i no saturar les urgències, perquè això sí que podria acabar sent dramàtic”.

LES FRASES

Com a epidemiòleg, em preocupa més la grip, que enguany ja ha causat 41 morts al país, que el coronavirus
Joan Guix
Secretari de Salut pública
La por és legítima, però s’ha de gestionar. Ja hem demostrat abans que sabem controlar la situació
Assumpta Ricard
Gerent de processos integrals del Servei Català de la Salut
Continuarem donant un missatge claríssim: estem preparats per a aquesta situació, el protocol funciona
Alba Vergés
consellera de salut
No hem de caure en l’alarmisme ni anar amb mascareta pel carrer. Tenim un sistema robust
Salvador Illa
Ministre de Sanitat

Amplien el protocol per identificar nous casos

Els responsables de salut pública han modificat el protocol que utilitzen els sanitaris per identificar nous casos. Si fins ara el criteri clínic era de “malaltia respiratòria greu” i l’epidemiològic, haver estat a la regió xinesa de Hubei, ara es valorarà un espectre de pacients molt més ampli. Qualsevol afecció respiratòria ja serà motiu de sospita clínica, mentre que en l’àmbit epidemiològic també es consideren zones perilloses tots aquells territoris on el Covid-19 ja té una presència important. És a dir, a la zona on es va originar el virus, ara s’hi afegeix Corea del Sud, l’Iran, Singapur i les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l’Emília-Romanya.

D’acord amb els nous protocols, que poden continuar canviant els pròxims dies, les persones que tinguin símptomes habituals d’una grip i que en els catorze dies previs hagin estat en alguna d’aquestes zones hauran de contactar amb les autoritats sanitàries i sotmetre’s a una prova.

A més, el Ministeri de Sanitat ha decidit que a partir d’ara també es faci el test de coronavirus a les persones ingressades en centres sanitaris estatals amb afectacions respiratòries per causa desconeguda. Finalment, Sanitat recomana ara no viatjar als països i zones de “risc” de coronavirus si no és “imprescindible”, entre els quals també hi afegeix el Japó. A més, el ministre Salvador Illa va fer una crida a la calma i a evitar gestos inútils com ara dur mascareta pel carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.