Societat

Pandèmia de voluntariat

Grups de persones cusen milers de màscares de protecció des dels seus domicilis davant l’escassetat, mentre el preu es dispara en les poques farmàcies que en venen

Girona Fibra dona tauletes al Trueta perquè ingressats i famílies parlin

El cap de set­mana de con­fi­na­ment ha estat ben pro­duc­tiu en mol­tes llars i nego­cis tan­cats d’arreu de la demar­cació. L’escas­se­tat de mate­rial sani­tari va fer que al llarg de la set­mana comen­ces­sin a arti­cu­lar-se diver­ses ini­ci­a­ti­ves per ela­bo­rar mas­ca­re­tes o altres ele­ments deci­sius per sal­var vides i evi­tar més con­ta­gis.

A Sant Feliu de Guíxols i Cas­tell-Platja d’Aro ja han arri­bat a un nivell de pro­ducció d’un miler de mas­ca­re­tes en un matí. La impul­sora de la ini­ci­a­tiva, Conchi Mora­les, és una modista que habi­tu­al­ment es dedica a con­fec­ci­o­nar mallots per a equips de pati­natge artístic o gimnàstica, però, en veure la mag­ni­tud de la crisi, va tan­car el taller per com­plir amb el con­fi­na­ment i se les va empes­car per col·labo­rar. Expli­cava a l’ACN que va tro­bar que l’empresa de Rubí Robin Hat cer­cava “mans” per con­fec­ci­o­nar mas­ca­re­tes, se n’hi va anar i va acon­se­guir mate­rial per fer-ne dos milers. Al seu torn, va llançar una crida per cer­car col·labo­ració i, després de rebre mol­tes tru­ca­des, ja han esgo­tat tot el gènere.

Ara, amb dues ami­gues que no saben cosir però ges­ti­o­nen la xarxa de volun­ta­riat i abas­ti­ments, han acon­se­guit que els ajun­ta­ments de Sant Feliu i el de Cas­tell-Platja d’Aro com­prin més tela o gomes, els dos ele­ments essen­ci­als. Dolors Gui­rado, exre­gi­dora del con­sis­tori plat­ja­renc, és una altra voluntària que s’ha sumat al grup, i de moment estan cen­trant els esforços a pro­veir l’hos­pi­tal de Palamós, geriàtrics de la zona, Mos­sos i poli­cies locals, i la Fun­dació Estanys. Gui­rado expli­cava ahir que va començar a tre­ba­llar la set­mana pas­sada amb roba domèstica, “amb una doble tela que es pot reom­plir amb bol­quers o tei­xits trans­pi­ra­bles que facin de fil­tre”, i reu­ti­lit­za­bles reno­vant-lo i ren­tant la tela a més de 60 graus. El repte, però, és man­te­nir el sub­mi­nis­tra­ment de tela i gomes, i no des­car­ten llançar cri­des solidàries per tro­bar nous proveïdors.

A l’Alt Empordà i la Gar­rotxa

A l’Alt Empordà, Bàscara ja va començar a repar­tir diven­dres –i con­ti­nuarà aquest inici de set­mana– mil mas­ca­re­tes, a comerços i cases par­ti­cu­lars. De la con­fecció se n’han encar­re­gat unes vint-i-cinc per­so­nes voluntàries del poble que hi han tre­ba­llat aquests últims dies. És l’Ajun­ta­ment que va adqui­rir la tela sanitària necessària a una empresa espe­ci­a­lit­zada de Rubí. L’import va ser de 1.200 euros i cada mas­ca­reta sor­tirà a 1,20 euros. “Ho hem fet perquè no tenim cap alter­na­tiva per part de l’admi­nis­tració; no són mas­ca­re­tes per a ús pro­fes­si­o­nal als hos­pi­tals, però sí per a la població”, des­ta­cava Narcís Sau­rina, alcalde de Bàscara.

Un cop van dis­po­sar de tela i volun­ta­ris per cosir –també se’n van pre­sen­tar més dels neces­sa­ris–, van acon­se­guir apa­rells auto­clau per este­ri­lit­zar les mas­ca­re­tes; un procés lent, ja que només en poden este­ri­lit­zar 50 per hora, i el diu­menge hi van dedi­car 16 hores. “Ara toca repar­tir, i veïns i comer­ci­ants les podran uti­lit­zar quan es vagi a com­prar” hi afe­gia l’alcalde. A Figue­res, l’Ajun­ta­ment també ha recor­re­gut a l’empresa rubi­nenca per abas­tir-se de tei­xit i gomes, i més de 50 cosi­do­res voluntàries els espe­ren per con­fec­ci­o­nar 1.500 mas­ca­re­tes més.

Per la seva banda, una cin­quan­tena de volun­ta­ris gar­rot­xins, coor­di­nats per Innova Didàctic d’Olot, s’han posat a pro­duir màsca­res amb impres­so­res 3D per als pro­fes­si­o­nals de l’hos­pi­tal d’Olot i l’Ajun­ta­ment. En fan 50 per hora. I, per garan­tir que la feina no s’aturi, l’ins­ti­tut La Gar­rotxa els ha fet arri­bar 1.000 làmines d’ace­tat i 50 metres de goma elàstica.

Preu astronòmic en farmàcies

La situ­ació con­trasta amb l’escas­se­tat de mas­ca­re­tes o alco­hol en farmàcies, pro­duc­tes exhau­rits o que es cotit­zen a preus astronòmics, de 7,50 euros diven­dres pas­sat per mas­ca­reta o més de 50, ahir mateix.

Des del sec­tor, defen­sen que no hi ha mate­rial, o que han de fer quilòmetres per acon­se­guir-lo als “nous preus” incre­men­tats. Però estan pro­vo­cant indig­nació entre con­su­mi­dors que dema­nen tiquets, i en algun cas sense èxit, per pas­sar comp­tes més tard amb els far­macèutics en les xar­xes soci­als.

Tau­le­tes per a malalts al Tru­eta

Però, mal­grat aquest parèntesi, també hi ha l’aposta solidària de l’empresa Girona Fibra, de Besalú, per comu­ni­car en línia paci­ents ingres­sats amb coro­na­vi­rus a l’hos­pi­tal Josep Tru­eta amb els seus fami­li­ars, evi­tant que aquests últims hagin d’anar a l’hos­pi­tal i con­su­mir màsca­res i ves­tits de pro­tecció. A finals de set­mana, espe­ren que ja ser­vei­xin per esta­blir vide­o­con­ferències i al cen­tre dema­nen més dona­ci­ons de dis­po­si­tius, però habi­li­tats per enca­bir-hi una tar­geta SIM que pro­por­ci­o­na­ria l’empresa.

(Amb infor­mació d’Esteve Car­rera, Jordi Casas, Ramon Estéban i Joan Puntí.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.