Medi ambient

Els contraris a la massificació eòlica planten el govern i rebutgen les ZDP

Economia convoca la Mirec l'endemà d'haver aprovat les zones de desenvolupament eòlic prioritari

El projecte de les zones de desenvolupament prioritari per a l'energia eòlica no agrada a les plataformes i entitats que defensen una implantació racional de l'energia eòlica per una qüestió de fons i de forma. De forma, perquè no s'ha tingut en compte la seua opinió, ja que havien demanat una reunió amb el conseller Castells per a la primera setmana d'abril i des d'Economia i Finances els van proposar una reunió amb el secretari del departament, Andreu Morillas, per ahir, 2 de juny, just un dia després que el consell de govern aprovés el projecte de ZDP. Aquest projecte circumscriu a set zones a tot el país, la majoria al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, la instal·lació de parcs eòlics (instal·lacions de més de 10 MW o més de 5 molins). Ahir aquestes plataformes, aglutinades en la Mirec, van optar per plantar el secretari d'Economia, Andreu Morillas, ja que van considerar «una falta de respecte» que se'ls convoqués quan el projecte «ja està dat i beneït», va apuntar Roser Vernet, de la Plataforma del Priorat.

Massificació eòlica

Però més enllà de les qüestions de forma hi ha el fons de la qüestió. Així, la Mirec considera que el govern ha cedit a les pressions de les empreses eòliques i continua apostant per un model de massificació eòlica. La comarca de la Terra Alta és l'exemple més clar d'aquesta massificació. Actualment, a la comarca hi ha catorze projectes eòlics en diferents fases d'autorització i execució que sumen uns 220 aerogeneradors i prop de 500 megawatts de potència. Tot i així, el govern ha aprovat una ZDP de 90 megawatts (uns 30 aerogeneradors més) entre els termes de Batea, Gandesa, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs. «Només hi haurà un poble sense molins», assenyalava Joaquim Palomar, de la Plataforma de la Terra Alta. «Tenim un govern que es guia per criteris econòmics i no té en compte els costos socials», hi afegia Roser Vernet, de la Plataforma del Priorat.

Els sindicats, a favor

D'altra banda, les crítiques de la Mirec contrastaven ahir amb un comunicat de CCOO, que valorava positivament l'aprovació del govern català del projecte de ZDP tot i que en criticava el seu retard. Segons el sindicat, aquest impuls a l'energia eòlica podria significar la creació d'uns 2.000 nous llocs de treball.

En marxa Mudèfer

La companyia energètica Catalana d'Energia Renovables (Cater), societat participada per Fersa en un 84%, ha obtingut l'acta de posada en marxa del parc eòlic de Mudèfer a la localitat de Caseres (Terra Alta), que consta d'un total de 45 megawatts (MW) i 25 aerogeneradors. Aquesta mateixa empresa també projecta un altre parc eòlic a Caseres que amb el nom Mudèfer II tindrà una potència de 12,6 megawatts i 7 aerogeneradors. Aquests parcs formen part del projecte eòlic d'AERTA a la Terra Alta, un total de deu parcs eòlics que estan en diferents fases d'execució i autorització. Un d'ells és el polèmic parc eòlic dels Pessells a Horta de Sant Joan, que té l'oposició de l'Ajuntament i del poble –es va fer una consulta popular–. El consistori ha presentat recentment un informe desfavorable a la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) per evitar que es puguen instal·lar els 17 aerogeneradors previstos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.