Societat

Castells de paper de fumar

Un ric industrial de la Catalunya del Nord, que fabricava el paper Job per embolicar cigarrets, va encarregar a l'arquitecte danès Viggo Dorph Petersen la construcció de tres castells per als seus fills a Argelers, Ceret i Perpinyà

Una de les carac­terísti­ques de tota família bur­gesa ha estat sem­pre la volun­tat de dei­xar algun patri­moni a cadas­cun dels fills, habi­tu­al­ment un piset o una casa on viure. Si hi ha algú que va com­plir amb escreix aquest propòsit –que avui en dia resulta difícil d'acon­se­guir– aquest va ser Pierre Bar­dou.

Cal dir, però, que a Pierre Bar­dou no li fal­ta­ven recur­sos. Fill del fun­da­dor d'una dinas­tia de fabri­cants de paper de fumar de la Cata­lu­nya del Nord, a les dar­re­ries del segle XIX, Pierre Bar­dou va fer cons­truir un pala­uet per a cada fill: el cas­tell d'Aubiry, a Ceret, per a Jus­tin, el cas­tell de Valmy, a Arge­lers, per a Jeanne, i el cas­tell de Ducup, a Per­pinyà, per a Cami­lle.

L'inici de tota aquesta història cal bus­car-lo a Illa de Tet, d'on era ori­gi­nari el patri­arca de la família i avi dels afor­tu­nats, Jean Bar­dou. Aquest home inquiet, esta­blert com a for­ner a Per­pinyà, va tenir la idea de fabri­car uns lli­brets de paper per car­go­lar cigar­re­tes. En uns temps en què es fumava majo­ritària­ment amb pipa, l'invent va resul­tar un èxit i l'empresa va créixer ràpida­ment, gràcies a la patent acon­se­guida. Ini­ci­al­ment, Jean Bar­dou va emprar les seves ini­ci­als JB, sepa­ra­des per l'escut romboïdal de Per­pinyà, com a marca. Però la gent va acos­tu­mar-se a lle­gir el rombe com una o i la marca es va popu­la­rit­zar com a JOB, fins al punt que el fill, Pierre Bar­dou, va incor­po­rar el Job al seu cognom i va pas­sar a ser cone­gut com a Bar­dou-Job.

Dis­se­nya­dor ell mateix, el fun­da­dor de la dinas­tia i també els seus suc­ces­sors van tenir espe­cial cura en tot el que feia referència al dis­seny dels enva­sos i a la publi­ci­tat de la marca. Així, artis­tes de renom inter­na­ci­o­nal com el txec Alp­honse Mucha o el català Ramon Casas van crear anun­cis per a Job.

Les dife­rents rami­fi­ca­ci­ons de la família Bar­dou van cons­truir un autèntic imperi del paper de fumar, situ­ant-se ràpida­ment en l'elit econòmica del país. Encara avui l'empremta de la nis­saga és nota­ble al Ros­selló –a Per­pinyà hi ha una plaça Bar­dou-Job– i fins i tot exis­teix una vari­e­tat de rosa que porta el nom de la família.

Però tor­nem a la història ini­cial: el con­ti­nu­a­dor de la nis­saga, Pierre Bar­dou-Job, va voler que els seus fills dis­po­ses­sin d'una pro­pi­e­tat en con­sonància amb la rellevància social adqui­rida. I aquí és on entra en acció l'arqui­tecte danès Viggo Dorph Peter­sen, que es va carac­te­rit­zar pel gust propi de la belle époque i, tècni­ca­ment, pel seu rigor i meti­cu­lo­si­tat. També va ser un inno­va­dor, amb la uti­lit­zació pri­me­renca del for­migó armat.

Les grans famílies ros­se­llo­ne­ses del moment van fer ús els seus ser­veis, i així és com va con­ce­bre dife­rents hôtels par­ti­cu­lars a Per­pinyà, vil·les com la Lazerme a Elna, Palauda a Tuïr o Cami­lle a Banyuls i, fins i tot, una església pro­tes­tant a Cot­lliure o les tom­bes d'alguns pro­homs. Però els seus edi­fi­cis més emblemàtics són els que va cons­truir per a la família Bar­dou-Job, espe­ci­al­ment la tríada de cas­tells d'Aubiry, Valmy i Ducup. Cadas­cun d'ells expressa una per­so­na­li­tat dife­ren­ci­ada i acu­mula un pòsit d'històries.

Aubiry, el majestuós

Venint de la Jon­quera per l'auto­pista, en arri­bar a la plana del Ros­selló, s'albira a mà esquerra la silu­eta llu­nyana del cas­tell d'Aubiry. Tan­ma­teix, des de la distància no és pos­si­ble ima­gi­nar tota la seva majes­tu­o­si­tat. Cal aga­far la car­re­tera que va a Ceret i des­viar-se fins a arri­bar-hi per tenir una idea de la seva rotunda esplen­dor.

Avui en dia, el cas­tell és tan­cat i bar­rat. Uns car­tells que, al rei­xat, ame­na­cen amb un mis­satge de perill, jun­ta­ment amb el lla­druc llunyà d'uns gos­sos, resul­ten del tot dis­su­a­sius. Els dies fes­tius fins i tot el celler coo­pe­ra­tiu con­tigu, que porta el nom del cas­tell, és tan­cat. En aques­tes caves la marca Job és pre­sent en múlti­ples detalls de façanes, por­tes, orna­men­ta­ci­ons… A l'empara d'aquests murs s'enfi­len alguns rosers per­fu­mats, no sé si de la vari­e­tat Bar­dou-Job. Després d'un rui­xat intens de maig, les vinyes que envol­ten el cas­tell ver­de­gen amb força. Pel mig d'aquests camps, ens apro­pem tant com podem al jardí. Hi des­ta­quen els grans hiver­na­cles, que, amb el pas dels anys, han per­dut la majo­ria dels seus vidres. Amb la seva càrrega de rovell i decadència són una autèntica mera­ve­lla, d'una força insu­pe­ra­ble. Tan­cat però no dete­ri­o­rat, el cas­tell d'Aubiry, amb els seus parc, cape­lla, hiver­na­cles, font… està en venda a l'agència Zénith Sot­heby's Inter­na­ti­o­nal Realty de Per­pinyà. Si algun lec­tor hi està interes­sat, ja ho sap.

No resulta difícil ima­gi­nar-se la mag­ni­ficència de la vida al cas­tell en els seus anys de glòria. Pre­ci­sa­ment, l'Asso­ci­ació per a la Pro­moció de la Història als Piri­neus Ori­en­tals va orga­nit­zar fa uns mesos a Per­pinyà una expo­sició il·lus­tra­tiva de la vida en aquests autèntics palaus. La mateixa asso­ci­ació va adqui­rir una col·lecció d'aqua­rel·les de l'eclèctic mobi­li­ari del cas­tell d'Aubiry, encar­re­gat també a reco­ne­guts dis­se­nya­dors de l'època.

Amb el pas dels anys, el cas­tell d'Aubiry va anar pas­sant de gene­ració en gene­ració als des­cen­dents de la família Bar­dou, fins que l'any 1973 va ser venut. Una dècada abans, havia estat esce­nari d'una pel·lícula de la nou­ve­lle vague, L'eau à la bouche, de Jac­ques Doniol-Val­croze (fun­da­dor dels Cahi­ers du Cinéma), amb Ber­na­dette Laf­font i Gérard Bar­ray. Els crítics valo­ren espe­ci­al­ment aquesta pel·lícula, de la qual es con­ser­ven també unes foto­gra­fies en blanc i negre, sug­ges­ti­ves i d'una gran bellesa.

Ducup, l'ocult

Pot­ser perquè ara per­tany a l'Església, però, em costa ima­gi­nar-me el com­po­nent d'ero­tisme de L'eau à la bouche a l'esce­nari del cas­tell de Ducup de Saint Paul. Aquest edi­fici, dis­se­nyat també per Dorph Peter­sen i cons­truït entre els anys 1890 i 1900, resulta, sense saber ben bé per què, un punt més aus­ter. Pro­pi­e­tat de Cami­lle Bar­dou, va aga­far el nom del seu espòs, el mili­tar Char­les Ducup de Saint Paul.

Situat a l'oest de Per­pinyà, rode­jat d'un parc mig aban­do­nat i d'urba­nit­za­ci­ons de gust dis­cu­ti­ble, el cas­tell de Ducup no té, mal­grat les seves dimen­si­ons, l'apa­rença règia d'Aubiry. És ple de detalls ele­gants, però pos­si­ble­ment li falta l'har­mo­nia de con­junt dels seus ger­mans. Tot i així, és agra­da­ble pas­se­jar-se pels seus jar­dins envol­tat d'un silenci que només es trenca per les cor­re­dis­ses dels gats. Uns gats que s'han fet els amos d'una edi­fi­cació annexa –una petita glo­ri­eta de fusta blanca molt del gust belle époque– lamen­ta­ble­ment dete­ri­o­rada. No és l'única agressió que ha patit Ducup. Una edi­fi­cació moderna, seu del Cen­tre Teològic Ramon Llull, ha cres­cut engan­xada a una de les seves ales. L'objecte actual de l'edi­fici –alberg, cen­tre d'estu­dis, seu dio­ce­sana– resulta del tot llo­a­ble, però pot­ser s'hau­ria pogut fer d'una altra manera.

Mal­grat tot, el cas­tell de Ducup manté la seva bellesa. Quan tru­quem al tim­bre, unes reli­gi­o­ses ens obren la porta d'una vidri­era emmar­cada per ges­sa­mins olo­ro­sos. Ens acu­llen ama­ble­ment i ens mos­tren el saló, pre­si­dit per un retrat de Pierre Bar­dou, seriós entre els por­ti­cons tan­cats que no dei­xen entrar la llum. S'ende­vina que a Ducup el temps corre len­ta­ment.

Valmy i l'èxode

Si Cami­lle Bar­dou va unir-se en matri­moni amb un mili­tar, la seva ger­mana Jeanne va fer-ho amb un polític: Jules Pams, que va donar gran relleu a la pro­pi­e­tat de Valmy, situ­ada a la falda de l'Albera, a Arge­lers.

L'advo­cat Jules Pams pro­ve­nia d'una família benes­tant de Port­ven­dres, amb impor­tants nego­cis rela­ci­o­nats amb el mar. Durant la seva car­rera política va ocu­par dife­rents càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat al govern francès, entre altres els de minis­tre d'Agri­cul­tura i de l'Inte­rior. L'any 1913 va ser can­di­dat a la pre­sidència de la República, però va ser der­ro­tat per Ray­mond Poin­caré. A Con­tra­ban, Josep Pla recorda un curiós dis­curs pro­nun­ciat per Pams a Port­ven­dres en lloança de l'ales­ho­res alcalde For­gas.

Durant els anys de pre­e­minència política de Jules Pams, diver­ses per­so­na­li­tats, com el maris­cal Jof­fre, van pas­sar per Valmy. Tan­ma­teix, Pams no va dei­xar de banda el negoci viti­vinícola de la finca, del qual n'és emblema el dolç Valmya. Segons tes­ti­moni del mateix polític, el rei d'Angla­terra pre­fe­ria aquests vins de Valmy al porto. Sem­bla ser que els noms de Valmy i Valmya pro­ve­nen del mas de Vall Maria que ocu­pava els ter­renys de l'actual cas­tell.

A la mort de Jules Pams, el 1930, el cas­tell de Valmy va ser adqui­rit per Víctor Peix, que diri­gia una des­til·leria a Millàs i va donar una espe­cial empenta al negoci de la vinya. Peix, avi de l'actual pro­pi­e­tari Ber­nard Car­bon­nell, va tenir un paper remar­ca­ble durant l'èxode repu­blicà que va seguir la Guerra Civil espa­nyola. Fugint de la der­rota, milers de sol­dats i civils repu­bli­cans (els his­to­ri­a­dors xifren l'èxode en 400.000 per­so­nes) van cre­uar la fron­tera fran­co­es­pa­nyola i van ser inter­nats en dife­rents camps de refu­gi­ats. Sen­si­ble al drama que es vivia al camp de la platja d'Arge­lers i al fet que, mal­grat les cir­cumstàncies adver­ses, molts artis­tes con­ti­nu­a­ven desen­vo­lu­pant la seva obra al mateix camp, Peix va dema­nar permís a les auto­ri­tats fran­ce­ses per aco­llir aquests artis­tes a Valmy, con­cre­ta­ment al veí mas de l'Abat. Allí, artis­tes com Gil­berto Corbí, Jesús Lan­tada o Sainz de Mora­les van pin­tar, escul­pir i edi­tar revis­tes –que es reproduïen a mà– com La Bar­raca o Desde el Rosellón. Des de les seves altu­res, Valmy no va ser indi­fe­rent a la tragèdia de la reti­rada. Tots aquests epi­so­dis has estat molt ben docu­men­tats per Pedro Fuen­tes, que els ha fet acces­si­bles a través del seu web www.​argeles-​retirada.​fr.

És difícil no abs­treure's a aques­tes històries de la guerra i la post­guerra, tot i que la calma i el luxe de l'actual hotel de Valmy invi­ten al repòs i a la con­tem­plació. Un repòs que només es trenca uns dies de juliol quan, sor­pre­nent­ment, al parc con­tigu de pro­pi­e­tat muni­ci­pal s'orga­nitza un macro­con­cert de rock amb par­ti­ci­pació de pri­me­res figu­res mun­di­als que arriba a aple­gar quinze mil per­so­nes.

La mater­ni­tat d'Elna

Bona part dels arxius i docu­men­tació de l'arqui­tecte Peter­sen s'han per­dut. Tan­ma­teix, alguns estu­di­o­sos com Jean-Marie Rosens­tein han tre­ba­llat per seguir la seva empremta. Tot i no haver-hi docu­men­tació que ho cer­ti­fi­qui, no cal arris­car-se massa per afir­mar que un altre edi­fici, de bella i noble història, porta la sig­na­tura de l'arqui­tecte danès. Es tracta de la mater­ni­tat d'Elna, cone­guda també com el Cas­tell d'en Bar­dou, fet que palesa la vin­cu­lació amb la il·lus­tre família.

Diver­sos lli­bres, entre altres el magnífic tre­ball d'Assumpta Mon­tellà, han expli­cat la tasca huma­nitària que, sota el lide­ratge de la infer­mera suïssa Eli­za­beth Eiden­benz, es va dur a terme en aquest edi­fici. 597 nens, fills de mares inter­na­des als camps de refu­gi­ats o, poste­ri­or­ment, fugi­des de la per­se­cució nazi a les famílies jue­ves, van néixer a Elna i van poder sobre­viure a una mort gai­rebé segura.

L'edi­fici, que els Bar­dou van fer cons­truir l'any 1900 i dècades després van ven­dre a la família Mirous, va ser llo­gat i res­tau­rat per l'Asso­ci­ació d'Ajuda als Nens de la Guerra l'any 1939. Un cop tan­cada la mater­ni­tat l'any 1944 per la pressió de l'ocu­pació ale­ma­nya, va res­tar aban­do­nat, fins que el 1990 un artesà vidrier, François Char­pen­tier, el va com­prar per ins­tal·lar-hi el seu taller i va recu­pe­rar la seva memòria. Avui en dia, a les nues i llu­mi­no­ses cam­bres de l'antiga mater­ni­tat, és impos­si­ble no sen­tir la presència de tots aquells nens i dels àngels de la guarda que els van por­tar a la vida.

Més edi­fi­cis de Peter­sen

El fotògraf Brassaï ha estat un dels artis­tes que millor han sabut cap­tar el con­trast de llum i fos­cor de les nits pari­sen­ques. Una de les seves foto­gra­fies noc­tur­nes més boni­ques mos­tra, enmig d'un car­rer cobert de neu, un suport publi­ci­tari moder­nista amb l'anunci dels ape­ri­tius Byrrh, en lle­tres grans i rotun­des.

La marca ros­se­llo­nesa Byrrh, amb cellers a Tuïr, ha estat des dels seus orígens un refe­rent en el dis­seny publi­ci­tari. Com en el cas del paper Job, grans artis­tes van dibui­xar els seus anun­cis. Fins i tot els car­tells més modes­tos són apre­ci­ats. Seguint les pet­ja­des de Peter­sen per Per­pinyà, visi­tem una petita fira de bro­can­ters que tro­bem en un bule­vard. Allí, per casu­a­li­tat, des­co­brim un petit anunci de llauna de Byrrh, pel qual en dema­nen un preu des­pro­por­ci­o­nat.

Com gai­rebé totes les famílies ros­se­llo­ne­ses pui­xants de l'època, la família Vio­let, pro­pi­e­ta­ris de Byrrh, van encar­re­gar també la cons­trucció d'una vil·la, la Vil·la Palauda de Tuïr a Viggo Dorph Peter­sen. Avui en dia, els ape­ri­tius Byhrr i el seu celler dis­se­nyat per Eif­fel con­ti­nuen sent un emblema del Ros­selló.

El cas­tell de l'Espar­rou a Canet, la casa Pams a Pot­ven­dres, l'hôtel Dran­court i l'immo­ble Gibrat a Per­pinyà: cadas­cun d'aquests i d'altres edi­fi­cis obra de Viggo Dorph Peter­sen, igual que els que hem anat esmen­tant, con­fi­gu­ren un patri­moni valuós i força des­co­ne­gut fora del Ros­selló.

Podríem que­dar-nos només amb la bellesa de les edi­fi­ca­ci­ons, amb l'obra de l'arqui­tecte, però al dar­rere hi ha tot un altre patri­moni: el record dels dife­rents per­so­nat­ges que hi van viure, els fets i les històries que s'hi van suc­ceir, l'inven­tari de caràcters i sen­ti­ments que s'hi van expres­sar. Com la huma­ni­tat i gene­ro­si­tat de les impul­so­res de la mater­ni­tat d'Elna, la volun­tat de resistència dels artis­tes del Mas de l'Abat, la capa­ci­tat empre­ne­dora dels Bar­dou i els Vio­let, el com­promís de Víctor Peix, l'ambició política de Jules Pams, la deso­lació del senyor Puig, l'estima a la terra de tots aquests pro­duc­tors de vi. És l'ànima d'unes llars que es resis­teix a esvair-se com ho faria el fum d'un paper de fumar.

Pierre Bardou Les obres de V.D. Petersen

A finals del XIX, un arquitecte danès, Viggo Dorph Petersen, va instal·lar-se al Rosselló. L'industrial Pierre Bardou, continuador d'una nissaga de rics fabricants de paper de fumar, va encarregar-li la construcció de tres castells: Valmy, Aubiry i Ducup. Uns edificis sumptuosos que han estat fruit i testimoni de diferents històries.


Castell de Valmy (Argelers): Hostatjar-se en el luxe del castell o gaudir dels magnífics vins de la finca. www.chateau-valmy.com

Caves Cooperatives del Castell d'Aubiry (Ceret): Degustar i adquirir els vins de la cooperativa d'Aubiry sota l'ombra de l'imponent castell.

Parc i castell de Ducup de Saint Paul. Allée des Chênes, Perpinyà. www.parcducup.com

Maternitat Suïssa d'Elna. Carretera de Montescot. Elna.

Castell de l'Esparrou. Degustació de vins a la vora del mar. Carretera de Sant Cebrià de Rosselló. Canet

Vil·la «Les Tilleuls». Museu de Monedes i Medalles Joseph Puig. Avinguda de la Gran Bretanya, 42. Perpinyà.

Arquitecte de referència

Nascut a Barfredshói l'any 1851, Viggo Dorph Petersen va cursar els seus estudis d'arquitectura a Copenhaguen i a París. Treballant per a un despatx d'arquitectes parisenc, l'any 1883 es va desplaçar a Vernet, al Conflent, per construir-hi l'hotel de Portugal. Instal·lat a Perpinyà, ràpidament va fer-se un nom a la Catalunya del Nord, fins a convertir-se en l'arquitecte de referència per a l'alta burgesia del Rosselló. En línia amb els moviments arquitectònics imperants a Europa en l'època i les seves diferents variants (Modernisme, Modern Style, Sezession, Jugendstil…), la seva obra es caracteritza per l'espectacularitat i el gust propi de la belle époque, amb edificis ornats amb torretes, mansardes, vidrieres, medallons de ceràmica, teulades decorades…

El Museu de Monedes i Medalles

El Museu Joseph Puig de Perpinyà té al darrere una història ben trista. Apassionat col·leccionista de monedes i medalles, Puig va viure una de les majors tragèdies que una persona pot patir: la mort del seu únic fill. Ho explica Jean-Marie Rosenstein en el seu estudi Hommage rendu a un architecte danois, Viggo Dorph Petersen (1851-1937), text petersenià de referència publicat a la revista Études Roussillonnaises l'any 1998. La mort del seu fill Paul l'any 1918 en accident d'avió va fer que Joseph Puig decidís llegar tots els seus béns, entre altres la seva col·lecció de numismàtica i la vil·la Les Tilleuls, actual seu del museu, a la ciutat de Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.