Societat

El nombre de sol·licituds de reagrupament familiar baixa a gairebé la meitat en un any

Però també disminueixen les peticions de retorn voluntari

Una de les for­mes d'entrada de nou­vin­guts al nos­tre país és a través dels rea­gru­pa­ments fami­li­ars; de fet, la majo­ritària en els últims anys. Per tant, la fre­nada de l'incre­ment de població immi­grada té un reflex impor­tant en les dades de sol·lici­tuds de rea­gru­pa­ment que rep la Sub­de­le­gació del Govern a la demar­cació de Tar­ra­gona. Així, es veu clara­ment el des­cens si ens fixem en l'històric dels últims tres anys: el 2007 es van pro­duir 5.162 peti­ci­ons de rea­gru­pa­ment fami­liar; el 2008, ja va començar la dava­llada i van regis­trar-se'n 4.273. Però el decrei­xe­ment més fort s'ha produït entre el 2008 i el 2009, quan la sub­de­le­gació va rebre 2.419 peti­ci­ons, el 43,38% menys, men­tre que entre el 2007 i el 2008 el des­cens havia estat només del 17,2%.

L'expli­cació és clara i atribuïble a la crisi, tal com ja va deta­llar la sub­de­le­gada del govern, Teresa Pallarès, en l'avançament de les dades que es va fer abans d'aca­bar l'any 2009. I la crisi inci­deix evi­dent­ment en la feina: fins l'1 d'octu­bre de 2009, la sub­de­le­gació va ator­gar 476 auto­rit­za­ci­ons de tre­ball ini­cial, que són les con­trac­ta­ci­ons en ori­gen. És fins ales­ho­res que la sub­de­le­gació té aquesta dada, ja que aquesta com­petència va pas­sar a mans de la Gene­ra­li­tat el dar­rer tri­mes­tre de l'any pas­sat. Tot i així, s'observa clara­ment el des­cens res­pecte dels dos anys ante­ri­ors, quan s'havien donat 5.214 auto­rit­za­ci­ons (el 2008) i 9.664 (el 2007).

També les sol·lici­tuds de retorn volun­tari al país d'ori­gen han variat. Per exem­ple, fa un parell d'anys, quan va entrar en vigor la mesura, ni tan sols arri­ba­ven a la desena el nom­bre d'immi­grats que van deci­dir aco­llir-s'hi. L'any 2009, la sub­de­le­gació va rebre 110 peti­ci­ons d'aquest tipus i va auto­rit­zar-ne 93. Des de començament d'any, se n'han fet 22, un nom­bre que pro­por­ci­o­nal­ment seria infe­rior a l'any pas­sat. A través d'aquesta mesura, les per­so­nes immi­gra­des poden tor­nar al seu país d'ori­gen amb els bit­llets per al viatge de tor­nada pagats per l'Estat i un ajut econòmic per a la rein­te­gració.

LES DADES

Sol·licituds de reagrupament familiar
2007: 5.162
2008: 4.273
2009: 2.419
Resolucions favorables (*)
2007: 5.732
2008: 3.631
2009: 2.240 (*) S'hi inclouen expedients d'anys anteriors
Sol·licituds de retorn voluntari d'immigrats
2009: 110 (93 favorables, 8 denegades, 9 desistides)
Gener-maig 2010: 22 (17 favorables, 5 denegades i cap de desistida)

Tortosa perd població

GUSTAU MORENO

La crisi i les polítiques d'empadronament més restrictives, que l'Ajuntament va aprovar fa tres anys, estan provocant un retrocés de la població immigrada a Tortosa. Així, el padró continua registrant un descens i s'allunya cada cop més de l'antic objectiu d'assolir els 40.000 habitants. De fet, actualment hi ha 36.348 persones empadronades a Tortosa, amb un índex d'immigrats d'un 22,62%. Només des de principi d'any, la capital del Baix Ebre ha perdut més de 420 habitants. Fa poc més de tres anys, la població immigrada era de prop d'un 27%, i l'alcalde, el convergent Ferran Bel, va decidir que calia «posar ordre» en el padró. Així, es va posar fi als empadronaments massius –només calia un rebut de la llum o de l'aigua per inscriure-s'hi– i l'Ajuntament va exigir la cèdula d'habitabilitat dels habitatges.

A Valls, baixa mig punt

a. estallo

Durant els cinc primers mesos de l'any, l'índex d'immigració s'ha reduït mig punt i ara se situa en el 16,6 %. Durant el mateix període, la capital de l'Alt Camp ha perdut dos-cents habitants i, segons el padró municipal, a la ciutat hi viuen 25.241 persones. L'origen d'aquest descens d'habitants es deu, en part, a l'actualització del padró, ja que els residents extracomunitaris cada dos anys han de renovar la seva documentació al padró i si no ho fan queden fora d'aquest registre. Seguint aquests criteris, una seixantena d'estrangers van deixar de ser ciutadans de Valls. Entre els col·lectius de població nouvinguda que més s'han reduït destaca el marroquí amb 39 persones menys que fa mig any, però també el de colombians i equatorians que han volgut tornar al seu país d'origen.

Menys temporers contractats per la crisi

L.M

Enguany s'ha reduït el nombre de temporers contractats a la Ribera d'Ebre per a la recol·lecció de la fruita dolça. «No és que hi hagi menys immigrants, sinó que hi ha molts propietaris d'explotacions que tenen familiars que s'han quedat a l'atur i que s'han ofert per anar-los a collir les cireres i els préssecs», ha explicat el coordinador de la fruita dolça d'Unió de Pagesos a la Ribera, Jaume Miquel Aleu. De fet, hi ha hagut més colles de temporers que han buscat feina en aquesta comarca i que no n'han trobat. «Han vingut immigrants a demanar feina que no havíem vist mai, molts dels quals abans es dedicaven al sector de la construcció», ha manifestat Aleu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.