Salut

El govern espanyol proposa als partits una pròrroga d’un mes a canvi de modificacions en l’estat d’alarma

Sánchez es planteja fer canvis en la cinquena pròrroga que es podria allargar fins a finals de juny

Calvo truca portaveus parlamentaris a la recerca de suports a la votació de la setmana que ve

El president de l’executiu, Pedro Sánchez, estaria valorant fer canvis en la cinquena pròrroga perquè l’extensió s’allargui fins a finals de juny. Això implicaria que la nova pròrroga seria per un espai de 30 dies i no de 15 com havia passat fins ara.

D’aquesta manera i davant les creixents dificultats per aconseguir suports al Congrés per aprovar allargar l’estat d’alarma, Sánchez podria garantir-se aquest instrument fins al final de la desescalada, prevista a finals de juny, si no hi ha complicacions.

En aquest sentit, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha mantingut en els últims dies contactes amb portaveus parlamentaris per negociar una pròrroga de l’estat d’alarma d’un mes que permeti a l’executiu acostar-se al final del pla de desescalada sense haver de passar més d’una vegada pel Congrés dels Diputats.

A canvi, segons fonts coneixedores de les converses, l’executiu planteja a les formacions que li facin arribar propostes i està obert a fer canvis en profunditat en el model d’aplicació del decret.

Tot plegat a una setmana que el president espanyol, Pedro Sánchez, es vegi forçat a tornar al Congrés a buscar una nova pròrroga per a la qual –després del ’no’ anunciat del PP– no tindria els suports garantits–.

Sánchez pot demanar al Congrés que la pròrroga no sigui per quinze dies, sinó pel període que consideri. La Llei Orgànica 1/1981 dels estats d’alarma, excepció i setge estableix que el Congrés ha de convalidar la primera declaració d’estat d’alarma al cap d’un màxim de 15 dies, però després pot demanar pròrrogues d’altres terminis, sense que la llei estableixi màxims.

El PP ha confirmat els contactes, però segons fonts populars el líder dels populars, Pablo Casado, va presentar Calvo el seu pla de desescalada jurídica, alternativa a l’estat d’alarma.

JxCAT també ha confirmat el contacte entre Calvo i la portaveu al Congrés, Laura borràs, que segons fonts de la formació va insistir a reclamar el retorn de les competències i que preveu presentar –a petició de la vicepresidenta– les seves propostes per escrit aquest dijous.

ERC ha recordat que existeix una “línia oberta” entre partits per abordar qüestions. “Sempre parlem”, han apuntat fonts dels republicans.

En canvi, Ciutadans ha assegurat que durant la conversa que han mantingut aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la líder de Cs, Inés Arrimadas, “no s’ha parlat en cap moment de la possibilitat que el govern sol·liciti a la cambra una pròrroga per 30 dies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia