El PSC facilita l'aprovació de mocions contra el vel integral a Tarragona i Reus
Els socialistes pacten el text amb CiU a Tarragona i podrien adherir-se a la moció de CiU i el PP a Reus
La prohibició de l'ús del vel integral als equipaments municipals és a tocar a Tarragona, després que els grups de CiU i el PSC, que tenen la majoria al plenari, hagin pactat una moció. S'hi acorda impulsar «un reglament d'usos dels edificis municipals per exigir la identificació total de les persones que accedeixen als diferents equipaments públics». Això vol dir «limitar l'ús del vel integral i altres vestimentes o accessoris que cobreixen la cara, que dificulten la identificació i la comunicació visual». El PSC de Tarragona ja va avançar la intenció de regular l'accés als recintes municipals amb la cara coberta, però fins ara CiU no havia volgut entrar en el debat. I, de fet, el grup convergent argumenta que el pacte per la moció és «un acte de responsabilitat política i amb voluntat d'acord davant un conflicte generat de manera artificial», el mateix que opina la portaveu del PSC, Begoña Floría: «A Tarragona no existia aquest debat fins que el PP el va posar sobre la taula.» Amb la moció volen tancar la qüestió i, tot i que conviden formalment els altres grups a unir-s'hi, Floría reconeix que, «si hem arribat al punt de presentar tres mocions diferents, és perquè no hem arribat a punts d'acord». Per tant, el PP manté la moció en què demanava la prohibició del vel integral a tots els espais públics inclòs al carrer, mentre que, per la seva banda, ERC ha decidit presentar una moció situada als antípodes de tothom. En l'únic punt de la moció d'Esquerra referent a la vestimenta, tot i que tangencialment, es demana «rebutjar les prohibicions d'indumentàries en les normes generals, sens perjudici de les pràctiques elementals necessàries per a la seguretat». Floría aclareix que ara els edificis municipals no disposen de cap reglament d'usos, i pel que fa a les sancions en cas de contravenir-lo, si s'aprova, detalla: «Encara no ho hem treballat; hem d'esperar que s'aprovi.»
A Reus, més obert
Per contra, a Reus el debat és un pèl més encès, però s'han obert vies per arribar a un acord almenys entre els grups majoritaris en el ple. Així, CiU i el PP han decidit unificar les mocions que van presentar per separat la setmana passada per demanar, en primer lloc, «que l'Ajuntament de Reus aprovi, o modifiqui, una ordenança de civisme, a més de les normatives municipals que corresponguin, per limitar l'ús del vel integral i altres vestimentes o accessoris que cobreixin totalment la cara i que impedeixin la identificació i la comunicació visual en els espais públics», fins i tot al carrer. Els portaveus dels grups promotors, Carles Pellicer i Miquel Àngel López-Mallol, convidaven «totes les forces polítiques, especialment el PSC, a afegir-se a la moció». El fet és que el grup socialista és ara per ara el més proper a donar suport a la moció i, amb la suma dels vots de CiU, el PP i el PSC, prosperaria la regulació del vel integral.
El portaveu del PSC, Eduard Ortiz, va respondre a la interpel·lació avançant que, si la moció centra la regulació es refereix «als edificis municipals, hi votarem a favor». Però, per contra, va afegir-hi que, «si mantenen la fórmula del carrer, no». CiU i el PP volen que la regulació afecti «també el carrer». Però no tanquen la possibilitat que planteja Ortiz perquè prosperi la moció i, tot i que amb la boca petita, admeten que estan «oberts a modificar algun punt de la moció», tot i matisar que «tot el que es pugui regular des de l'Ajuntament s'ha de fer». En tot cas, tots estan d'acord a demanar una regulació en l'àmbit estatal, encara que Ortiz va matisar que només «el dia que això sigui un problema».
Ni ERC ni ICV-EUiA de Reus van voler definir-se sobre el sentit del seu vot en el proper ple del 18 de juny tot esperant a llegir amb deteniment la moció. Ara bé, la portaveu d'Esquerra, Empar Pont, ja va avançar que han parlat del tema com a grup municipal i va ser força clara: «L'administració pública ha de garantir els drets de les persones, fins i tot en contra de la seva voluntat(...). Dubto que les dones que porten el burca tinguin la llibertat per expressar-se». No obstant això, va titllar la moció d'«oportunista» i opina que la qüestió s'hauria de regular «des de les administracions superiors; si no, és fer demagògia». Ernest París està d'acord amb el fet que «cal una legislació d'àmbit estatal», però considera que l'equitat i la igualtat de gènere «només s'aconsegueixen fent pedagogia i treballant amb les associacions, no a cop de moció». No obstant això, diu que l'estudiaran, però que en tot cas «les formes són equivocades i només per això ja hi votaria en contra».Tant Pellicer com Miquel Àngel López-Mallol, portaveu del PP, impulsors de la moció, justifiquen la prohibició del vel integral «per la dignitat de la dona, per l'interès públic d'identificació i per valors culturals, perquè al nostre país es va amb la cara destapada».Preguntat sobre per què va accelerar el procés per presentar una moció tenint en compte que dilluns passat al matí va afirmar que no s'ho plantejava fermament i l'endemà en va anunciar la presentació, Pellicer va respondre que ho va fer perquè «el debat s'ha situat en l'esfera pública». I hi va afegir que són els polítics els que tenen l'obligació de posar-lo sobre la taula per prevenir possibles problemes.
Recurs al Constitucional d'onze mesquites
L'onada de mocions per demanar la regulació de l'ús del vel integral que hi ha en diversos ajuntaments catalans ha fet reaccionar la comunitat islàmica: onze mesquites de Catalunya, entre les quals hi ha la de Reus, pensen «esgotar totes les vies legals» perquè no s'apliqui la prohibició de l'ús del burca i el nicab. Així va explicar-ho ahir el vicesecretari de l'Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca, Farid Khattouti, que s'encarrega de la mesquita de Reus.
De fet, va avançar que aquestes associacions presentaran «recurs d'inconstitucionalitat» a les mesures que s'aprovin en l'àmbit local perquè «fins ara les lleis europees i espanyoles garanteixen el dret a portar vel integral». A més, ultimen un manifest conjunt en què defensen que cobrir-se la cara és una qüestió «religiosa i de llibertat de cada persona». Khattouti adverteix que «costarà sortir d'aquest debat», que atribueix a un «interès polític i electoral».
Sobre la moció de CiU i el PP a Reus, preveu que, sinó tots, gairebé tots els partits «hi votaran a favor amb alguna modificació». El representant musulmà lamenta que CiU i el PP «hagin portat la resta de partits a situar-s'hi a favor o en contra per no quedar-se enrere a l'hora d'aconseguir vots».
Sobre el salafisme a Reus
A més del debat obert sobre el vel, a Reus, CiU i el PP volen obrir el de la immigració i, de fet, Miquel Àngel López-Mallol va anar més enllà encara en fer referència a l'informe del CNI que estableix en un 25% els moviments extremistes dins les comunitats islàmiques censades a Catalunya, segons va publicar La Vanguardia. «Estic segur que el percentatge de radicals és més elevat a Reus», va dir López-Mallol en referència al salafisme, un corrent de l'islam. Però des de l'Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca refusen l'etiqueta negativa del salafisme: «No ens coneixen; no sé en què es basen per creure que som més fanàtics, només som una escola religiosa del món musulmà», diu Farid Khattouti. El primer tinent d'alcalde, Eduard Ortiz, va admetre que el 25% dels musulmans a Reus podrien ser salafistes, però va afegir-hi que «és un dels col·lectius que més col·labora amb nosaltres perquè l'islam es tracti a la mesquita i no al carrer».