Societat

Marea Blanca, la FAVB i altres entitats demanen que la primària es quedi l’atenció sanitària en residències

Reclamen un canvi de model en què Salut sigui la responsable dels usuaris d’aquests centres

Marea Blanca, la FAVB i altres entitats han demanat aquest dilluns que l’atenció sanitària en residències de gent gran i dependent passi definitivament a dependre del Departament de Salut, i que sigui l’atenció primària qui se n’ocupi de fer el seguiment. Al seu parer, cal un canvi de model perquè tots els usuaris recuperin el seu dret a tenir uns professionals de referència de l’atenció primària. En aquest sentit, han apostat perquè les infermeres siguin les que portin el pes de l’atenció, perquè “tenen la capacitat i l’experiència per proporcionar les cures amb qualitat i liderar el treball a les residències”. Aquest traspàs de competències, continuen, ha d’anar acompanyat de recursos econòmics, de personal i de recursos.

Les entitats han defensat que ara toca pensar com es resol l’atenció sanitària en aquests centres, “abandonant el model aplicat fins ara de manera majoritària, basat en la concertació amb entitats privades i del tercer sector”. Un model, diuen, que “ha demostrat abastament les seves insuficiències i negligències”.

En aquest sentit, demanen que es proporcioni informació periòdica en els consells de salut territorials sobre la situació sanitària en els centres residencials per part dels equips d’atenció primària, i que també es garanteixi la informació necessària a les famílies de les persones residents.

Les entitats alerten sobre qualsevol temptació de crear equips específics fora de l’atenció primària. Han dirigit aquest conjunt de demandes als responsables dels departaments de Salut, Afers Socials i de l’ICS, i reclamen una reunió per poder abordar aquesta qüestió.

Després dels centenars de morts en residències, han constatat que la pandèmia ha posat de manifest que l’atenció sanitària a les persones que viuen en residències era i és “molt deficient”, amb manca de referents i de continuïtat assistencial, polimedicació amb escàs control, ús excessiu de psicofàrmacs i trasllats innecessaris a serveis d’urgències. “S’ha vulnerat el dret ciutadà d’accés a la cartera comú mínima de serveis sanitaris d’atenció primària”, han conclòs.

La intervenció dels metges de primària després del traspàs de les competències a Salut, continuen, ha millorat la resposta sanitària, però ha arribat tard i ha suposat una nova càrrega de treball per a uns equips “que ja anaven sobrecarregats de feina i escassos de professionals i recursos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.