Societat

Dos enginys per a l’hidrogel

Una empresa de Manlleu crea un dispensador de gel amb pedal per no tocar l’envàs, i ja té uns 2.000 encàrrecs

Una infermera i un enginyer de Tarragona patenten un dispositiu individual que s’autoneteja després de cada ús

La desescalada engegada arreu i la necessitat de mantenir unes mesures higièniques per evitar contagis del coronavirus a l’hora de tornar a les rutines laborals i d’oci han fet emergir estris i aparells per intentar protegir-nos i protegir les persones que tenim a prop, com és el cas de l’ús de les mascaretes, ara obligatòries. Rentar-se les mans és una de les recomanacions essencials contra la Covid-19 i per a quan som al carrer hi ha tot tipus d’envasos de gel hidroalcohòlic. Ara, a més, s’han inventat dos enginys, l’Hydro i el Dadai, que tenen en comú el contacte zero en dispensar la dosi de gel desinfectant.

La infermera de Tarragona Maria José Hernández i l’enginyer tarragoní Manuel Rojo han desenvolupat un dispensador individual de gel hidroalcohòlic automàtic que s’autoneteja després de cada ús. Té un disseny ergonòmic que permet que tots els punts de contacte amb la mà quedin nets després del seu ús. No volen donar gaires detalls de la seva mecànica, tot i que ja l’han patentat i l’han anomenat dispositiu autonetejable d’asèpsia individual (Dadai). El dispositiu carregat permet 10 unidosis, més les que necessita per a l’autoneteja, i el seu pes màxim estimat és de 39 grams.

El prototip inicial del Dadai és per portar-lo penjat, tot i que també s’està treballant per construir un model adaptable a les carcasses dels mòbils, que és el que sempre du a sobre la gent jove. Hernández explica que van idear l’enginy amb la seva filla Carme, de 18 anys, tot rumiant un sistema per no haver d’agafar l’envàs de gel, obrint la bossa o traient-lo de la butxaca, on hi pot haver zones contaminades. És ideal per anar en transport públic o per fer qualsevol activitat al carrer. Van donar forma a la creació amb un amic enginyer i ara busquen empreses per fer un prototip i comercialitzar-lo. “Tenim moltes ganes que es materialitzi”, confessa Hernández, que treballa a l’àrea bàsica de salut de les Borges, i hi afegeix: “Ja que som la zona on es fabrica més material de polietilè, ens agradaria que fessin el Dadai empreses de Tarragona, per donar feina aquí, que ens en sentim orgullosos.” A més, els creadors expliquen que volen destinar el 10% dels beneficis a ajudar petits empresaris i autònoms de Catalunya.

Un disseny ja fet realitat és l’Hydro. És un dispensador que dona el gel desinfectant pitjant un pedal amb el peu, fet que evita tocar amb les mans el pot o materials que puguin transmetre el virus, tot i que nous estudis qüestionen la transmissibilitat de certs materials. Un equip de Novatilu, empresa especialitzada en enllumenat públic i mobiliari urbà, ha creat l’aparell, el model del qual han anat polint i modernitzat. S’indica que no cal instal·lar-lo a la paret ja que té una base amb estabilitat, que si és necessari es pot collar a terra, si és per a l’exterior. S’ha fabricat amb el capçal d’acer inoxidable i s’informa que és compatible amb tots els envasos de gel desinfectant que hi al mercat, amb un diàmetre igual o inferior a uns 85 mm. L’Hydro està pensat per a centres públics, escoles, restaurants i comerços. Un portaveu d’aquesta empresa, amb seu a Manlleu i clients a Catalunya i a la resta d’Europa, detalla que ja tenen uns 2.000 encàrrecs d’aquest aparell.

Són dos enginys per afrontar l’anomenada “nova normalitat”.

70
per cent
d’alcohol etílic és el mínim que han de portar els gels desinfectants per ser efectius. Els experts insisteixen que el millor és rentar-se les mans amb sabó entre 30 i 60 segons, i quan s’és al carrer, fer servir el gel d’hidroalcohòlic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.