Salut

SOCIETAT

Els experts veuen una oportunitat per, des d’un pensament crític, fer un món més humà i sostenible

Tot el dolor i el tras­bals que ha pro­vo­cat el coro­na­vi­rus obre una opor­tu­ni­tat d’apre­nen­tatge que ens ha de fer més capaços per afron­tar noves cri­sis i també més cons­ci­ents de la nos­tra capa­ci­tat col·lec­tiva per cons­truir un món més humà i sos­te­ni­ble. Els experts veuen com a mínim aquesta fines­tra. Està a les nos­tres mans. Hem vist que és pos­si­ble viure i tre­ba­llar d’una altra manera. “Hem pogut obser­var que sense con­su­mir tant, sense pro­duir tant i sense des­plaçar-nos al ritme frenètic que ho fèiem, la natura es recu­pera”, subrat­lla la sociòloga Natàlia Cantó. En aquest sen­tit, la crisi ens hau­ria de fer enten­dre “que no tot està per­dut, que els que diuen que no hi ha res a fer no tenen raó i que hi ha pos­si­bi­li­tat d’acció si s’actua per mini­mit­zar l’empremta sobre el pla­neta”.

I pel que fa a la feina, Cantó con­si­dera impor­tant haver rei­vin­di­cat el tele­tre­ball. “Fun­ci­ona molt més del que ima­ginàvem i, a banda de con­tri­buir a reduir la mobi­li­tat, els tre­ba­lla­dors han demos­trat que com­plei­xen sense haver de tenir el cap con­tro­lant els seus movi­ments.”

Però hi ha un tema que per Cantó és espe­ci­al­ment impor­tant poder ges­ti­o­nar millor de cara a noves cri­sis. És el tema de la mort. “Segur que es poden crear pro­to­cols que siguin menys inhu­mans amb qui marxa però també amb qui es queda, que impe­dei­xin, sense com­pro­me­tre la segu­re­tat, que les per­so­nes morin soles i aïlla­des”, declara la sociòloga.

Per l’antropòleg Jordi More­ras la crisi ens brinda l’opor­tu­ni­tat de madu­rar des d’un punt de vista polític i des de la res­pon­sa­bi­li­tat adqui­rida “estar molt atents davant popu­lis­mes o l’accep­tació tàcita de l’auto­ri­tat”. Segons l’expert, el fet d’haver vist “les man­can­ces de la nos­tra classe política a l’hora d’ento­mar situ­a­ci­ons excep­ci­o­nals obre la porta a tenir una acti­tud molt més crítica”.

L’expert creu que aquesta presa de consciència que “les estruc­tu­res de poder no esta­ven pre­pa­ra­des” ha de ser útil per “millo­rar la relació dels ciu­ta­dans i la classe política” i ens ha de ser­vir per fer-nos menys mani­pu­la­bles, per evi­tar caure un altre cop en la pola­rit­zació, “per impe­dir que decan­tem cap a un lloc o cap un altre depe­nent de l’aire ideològic”.

Es poden crear protocols que siguin menys inhumans davant la mort
Natàlia Cantó
sociòloga
Veure que els polítics no estan a l’altura ens ha de fer crítics, menys manipulables
Jordi Moreras
antropòleg


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.