Societat

App per saber si la platja és plena, a Palafrugell

El municipi posarà agents a controlar-hi l’aforament i habilitarà passos per banyar-se sense ocupar la sorra

L’Escala aposta per la responsabilitat dels banyistes

L’Ajuntament de Palafrugell controlarà aquest estiu que no se superi l’aforament màxim de seguretat a les platges del municipi amb un cos d’uns 18 agents cívics, que se centraran en les zones de bany més concorregudes de Calella, Llafranc i Tamariu. Alhora que senyalitzaran si el grau d’ocupació és verd (esponjat), taronja (a punt d’arribar al límit) o vermell (quan tancaran l’accés a la platja afectada), actualitzaran la informació telemàticament i veïns i visitants podran consultar-la en directe a través d’una aplicació de telefonia (app).

L’alcalde, Josep Piferrer, va anunciar ahir que el dispositiu s’estrenarà a partir de la fase 3, pels volts de Sant Joan, que és quan preveuen que l’espai justegi per la mobilitat entre regions sanitàries i l’arribada posterior de població de Barcelona i de l’estranger. Des de dilluns vinent, però, encarregaran el control a la policia local, sempre tenint en compte els criteris d’ocupació que estableixi el Ministeri de Sanitat, i que han anat variant. Segons la darrera normativa, a la platja del Canadell, per exemple, hi cabrien uns 800 banyistes.L’alcalde va presentar les mesures en una roda de premsa telemàtica, una iniciativa pionera a la comarca, i va insistir que no són partidaris de sectoritzar les platges o dibuixar-hi parcel·les. Confien que el sistema funcioni amb “l’autoregulació i responsabilitat dels mateixos banyistes, però tampoc no descarten endurir mesures, controls i actuacions sobre la marxa si hi ha conflictes. A les cales, Piferrer va dir que, si cal, també s’impulsaran mesures per garantir que no hi hagi més gent del necessari (per exemple, tancant determinats accessos o fer que uns camins siguin d’entrada i els altres de sortida).

Només bany, i el Golfet

Piferrer va avançar que miraran d’habilitar passos perquè la gent que no càpiga a la sorra, com a mínim, pugui capbussar-se a l’aigua. I no descarten fer servir eines de càlcul d’ocupació, per exemple, amb un recompte del nombre de mòbils detectats per les antenes.

Més dificultats, però, hi ha per reobrir l’accés a la platja del Golfet de Calella, tallat encara per esllavissades. Piferrer va dir que era cosa de Costes, i que han encarregat a una empresa la retirada del rocam per mirar-la d’obrir al juliol. Però no ho va garantir al 100% pel risc que el mal estat dels talussos, després dels temporals, posi en perill els banyistes. “La prioritat serà la seguretat de les persones”, va destacar, tot admetent la possibilitat que aquest estiu no s’hi pugui autoritzar el bany si es detecten problemes d’estabilitat en les malles de contenció de les roques

Autoregulació a l’EscalaA l’Ajuntament de l’Escala també creuen que el municipi té prou platges perquè tothom qui vulgui pugui parar-hi la tovallola i banyar-s’hi garantint les distàncies de seguretat. Això sí, el consistori fa una crida a la ciutadania perquè sigui responsable i es comporti de manera “solidària i activa” per evitar aglomeracions. “I per tant, que si s’arriba a una platja que ja està massa plena, es dirigeixi cap a una altra”, subratlla l’Ajuntament. Tot i que al municipi no es dividirà la sorra –ni per trams ni amb parcel·les- el consistori sí que contractarà una dotzena d’agents cívics que, en contacte amb la Policia Local, garantiran que es compleixi la normativa. El nou servei estarà operatiu com a mínim durant els mesos de juliol i agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.