Societat

Condemnen l’exalcalde de la Bisbal del Penedès a quatre anys d’inhabilitació per prevaricació

El jutge diu que Josep Maria Puigibet va ocultar a l’oposició les actes de les Juntes de Govern “de manera conscient i voluntària”

El jutjat penal número 3 de l’Audiència de Tarragona ha condemnat l’exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet a quatre anys, quatre mesos i quinze dies d’inhabilitació per a càrrec o feina pública per un delicte de prevaricació administrativa. El tribunal considera provat que l’exalcalde d’ERC va ocultar a l’oposició les actes de les Juntes de Govern d’entre els anys 2007 i 2012 “de manera conscient i voluntària”, tal com van denunciar els regidors que aleshores formaven el grup municipal de CiU. Puigibet va defensar-se durant el judici dient que no havia lliurat la documentació perquè el consistori vivia un “caos” administratiu l’any 2011, explicacions que el jutge considera “excuses que no tenen raó de ser”.

La sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, assenyala que Josep Maria Puigibet va ocultar les actes de les Juntes de Govern Local a l’oposició durant els anys que va ostentar l’alcaldia, del 2007 al 2012. En aquest sentit, el jutge recorda que l’oposició va presentar diversos escrits reclamant la documentació, i remarca que l’agost del 2011 el mateix Puigibet va signar un decret d’alcaldia on acordava suspendre l’entrega de les actes. Segons el jutge, l’exalcalde va dictar aquesta ordre “malgrat implicava una contradicció patent i grollera amb l’ordenament jurídic”.

Al mateix temps, recorda que, en paral·lel a aquest decret, la Secretaria de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va emetre un informe on recordava a l’aleshores alcalde que existeix l’obligació de remetre les actes de les Juntes de Govern a tot els membres de la Corporació, siguin o no a l’executiu local. Per aquest motiu, el jutge determina que Puigibet va actuar “de manera conscient i voluntària”.

La sentència recorda que, durant el judici d’ara fa un any, l’exalcalde de la Bisbal va reconèixer haver dictat el decret del 2011 perquè el consistori patia una “tremenda càrrega administrativa” per manca de personal, en una situació que ell va definir com a “caos” durant la seva declaració. Unes explicacions que el jutge rebat a la sentència, considerant que són “excuses que no tenen raó de ser ni justifiquen la conducta de l’acusat”.

Segons el magistrat, les explicacions sobre la càrrega administrativa “no resultes creïbles” per tres motius. Per una banda, perquè la retenció de les actes sol·licitades no és tan sols de l’estiu del 2011, sinó que s’acumulava des del 2007 i es va allargar fins el 2012, quan CiU va querellar-se contra Puigibet.

En segon lloc, el jutge destaca que dos anys abans del decret del 2011, l’exalcalde ja va ser amonestat pel Síndic de Greuges sobre la retenció de les actes. Finalment, el magistrat també assenyala que hi va haver diversos testimonis que van negar que el consistori tingués tanta càrrega administrativa, i el jutge conclou que fer arribar les còpies de les actes als regidors suposa un “treball escassíssim”.

La condemna de més de quatre anys d’inhabilitació per prevaricació s’ajusta a la petició feta per la Fiscalia durant el judici, i queda lluny dels deu anys que demanava l’acusació particular, exercida pels regidors del grup de CiU del mandat 2007-2011. Al mateix temps, la sentència, que no és ferma i es pot recórrer, absol Puigibet d’un delicte contra els drets individuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona