Societat

El nou curs serà presencial i en grups estables

El govern destinarà 370 milions al curs lectiu 2020/21

Es contractaran 5.000 persones de reforç

Un pla adaptarà la tecnologia a l’educació per pal·liar la bretxa digital

Els plans dels centres estaran enllestits el 23 de juliol

El curs esco­lar 2020/21 començarà el 14 de setem­bre i serà de manera pre­sen­cial amb tota segu­re­tat en el cas dels estu­dis obli­ga­to­ris. La base del nou curs serà que els alum­nes esta­ran orga­nit­zats en grups esta­bles (noció que no ha de coin­ci­dir per força amb una classe), de manera que dins del seu grup, com quan són dins del nucli fami­liar, ni hau­ran de man­te­nir la distància de segu­re­tat ni hau­ran de dur mas­ca­reta, i podran tenir sem­pre els matei­xos mes­tres o pro­fes­sors. Quan el grup hagi de sor­tir al pati o fer una opta­tiva i, per tant, hagi de tenir con­tacte amb altres alum­nes i pro­fes­sors, la norma serà que se seguei­xin les mesu­res de segu­re­tat que ha de seguir tot­hom al car­rer: distància i mas­ca­reta.

Ren­tar-se les mans contínua­ment ho farà tot­hom el curs que ve, segons va dir ahir en roda de premsa el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló. “No serà un curs de cen­tres enga­bi­ats”, sinó de cen­tres on tot­hom es pugui soci­a­lit­zar, però amb mesu­res higièniques. L’orga­nit­zació del curs d’acord amb els grups esta­bles de con­vivència per­metrà que, si es detecta un cas de Covid-19, no s’hagi de tan­car tot un cen­tre o un curs, sinó només el grup en què s’hagi detec­tat el brot. En tot cas, el govern con­fia en la detecció precoç dels casos de Covid-19 que es puguin pro­duir per con­tro­lar qual­se­vol rebrot.

“Som davant una emergència edu­ca­tiva”, va dir el vice­pre­si­dent del govern, Pere Ara­gonès, en la mateixa roda de premsa, en la qual va asse­gu­rar que l’exe­cu­tiu des­ti­narà 370 mili­ons d’euros al pròxim curs lec­tiu. D’aquests diners, 233 mili­ons seran per fer efec­ti­ves més de 5.000 noves con­trac­ta­ci­ons, entre per­so­nal docent i no docent, psi­co­pe­da­gogs, tècnics d’edu­cació infan­til, etc., i 103 mili­ons seran per impul­sar un pla d’edu­cació digi­tal (“una aposta clara i inequívoca per trans­for­mar el sis­tema edu­ca­tiu i per garan­tir que tots els alum­nes adqui­rei­xin les com­petències digi­tals”). Final­ment, 33 mili­ons seran per a un pla de millora de les neces­si­tats edu­ca­ti­ves, per llui­tar con­tra la segre­gació i per a acti­vi­tats de reforç esco­lar i extra­es­co­lars.

Pel que fa al reforç econòmic de cara a l’any que ve, hi ha con­fusió al govern i entre els alts càrrecs, ja que després que el vice­pre­si­dent Ara­gonès anunciés un reforç de 370 mili­ons, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, en un acte a Cer­da­nyola del Vallès, va asse­gu­rar que “d’entrada” es farà una inversió extra de 450 mili­ons d’euros i que la con­trac­tació de pro­fes­so­rat seria d’entre “6.000 i 10.000 pro­fes­sors més” per al curs que ve.

Cen­tres i alum­nes a punt

El govern sí que té clar que vol que el curs que ve es pal·liï la bretxa digi­tal, que tots els alum­nes (en aquest cas espe­ci­al­ment a par­tir de ter­cer d’ESO) tin­guin con­nec­ti­vi­tat i que es faci la trans­for­mació digi­tal de tots els cen­tres. En aquests moments, a Cata­lu­nya hi ha, segons va dir ahir Bar­galló, 1.200 cen­tres on cal fer inver­si­ons urgents per poder per­me­tre la uti­lit­zació tec­nològica a tots els nivells i a ple ren­di­ment (pel temor, també, que les clas­ses en línia s’hagin de tor­nar a fer en cas d’un nou rebrot de la pandèmia).

El con­se­ller d’Edu­cació també va recor­dar ahir que a Cata­lu­nya hi ha fins a 140.000 alum­nes vul­ne­ra­bles que no tenen els mit­jans tec­nològics per poder tre­ba­llar des de casa. En tot cas, el pla pre­veu que no hi hagi cap alumne a par­tir de ter­cer d’ESO que no tin­gui con­nec­ti­vi­tat i un ordi­na­dor a casa. “Quan el pla d’edu­cació digi­tal esti­gui fet, tot l’alum­nat tindrà tots els dis­po­si­tius neces­sa­ris per al nivell d’estu­dis que esti­gui fent”, va dir Bar­galló.

Plans fets el 23 de juliol

El titu­lar d’Edu­cació va asse­gu­rar que el 23 de juliol tots els cen­tres edu­ca­tius de Cata­lu­nya tin­dran fets els seus plans d’ober­tura i va asse­gu­rar que els equips direc­tius rebran, en els pro­pers dies, les indi­ca­ci­ons que els calen per poder fer aquest pla i la pla­ni­fi­cació del curs. El con­se­ller va avançar que a par­tir d’avui el depar­ta­ment començarà a nego­ciar amb els sin­di­cats la incor­po­ració dels més de 5.000 mes­tres, pro­fes­sors i per­so­nal no docent als cen­tres, i en qui­nes con­di­ci­ons ho faran.

En tot cas, el govern va dei­xar clar que totes aques­tes mesu­res excep­ci­o­nals que es pren­dran, i que seran efec­ti­ves a par­tir del 14 de setem­bre, dura­ran tot el curs. “No podem dema­nar a una direcció que orga­nitzi uns grups esta­bles, que dis­tri­bu­eixi pro­fes­sors i que redis­se­nyi tot el cen­tre, i després, si s’acaba la pandèmia o es troba una vacuna a mig curs, que ho des­faci tot i ho reor­ga­nitzi”, va dir Bar­galló.

Ràtios fle­xi­bles

El con­se­ller en cap cas va par­lar de les ràtios que han de tenir els grups esta­bles i va donar marge als cen­tres per orga­nit­zar-se en funció de la seva rea­li­tat. No és això el que havia dit feia unes set­ma­nes, quan havia pro­po­sat ràtios d’entre deu i quinze alum­nes i havia dei­xat entre­veure que es con­trac­ta­rien molts més milers de pro­fes­sors i mes­tres.

A diferència del que també s’havia dit, amb relació al fet que pot­ser alguns ins­ti­tuts i esco­les hau­rien d’anar a fer algu­nes clas­ses en ins­tal·laci­ons muni­ci­pals, ahir Bar­galló va dir que, tot i que tots els ajun­ta­ments amb els quals ha par­lat li han donat faci­li­tats, és gai­rebé segur que els cen­tres no neces­si­ta­ran fer ús d’espais com­ple­men­ta­ris (pave­llons o bibli­o­te­ques) i que amb les seves ins­tal·laci­ons en tin­dran prou.

La con­se­llera de Salut, Alba Vergés, que ahir va com­parèixer en la mateixa roda de premsa que Bar­galló i Ara­gonès, va expli­car que el dis­seny del nou curs lec­tiu s’ha pogut fer par­tint de la base sanitària d’una rea­li­tat. I aquesta rea­li­tat no és sinó que els infants i joves són per­so­nes que gai­rebé no s’enco­ma­nen de la Covid-19 i que no enco­ma­nen. “El tan­ca­ment de les esco­les el 13 de març es va fer perquè, en aquell moment, en aquell con­text i amb la infor­mació que es tenia, va ser el més pru­dent. Ara hem vist, i hi ha estu­dis que ho demos­tren, que la Covid-19 ha tin­gut un impacte pràcti­ca­ment irre­lle­vant entre els menors. Estem con­vençuts que es pot repren­dre el curs que ve amb plena segu­re­tat”, va dir Vergés.

Per­so­nal de risc

I pel que fa al per­so­nal docent en situ­ació de risc, qui­nes pre­vi­si­ons hi ha? El con­se­ller Josep Bar­galló va voler dei­xar clar que des del minut u totes les bai­xes se subs­ti­tui­ran des del pri­mer dia, al marge del per­so­nal que es con­tracti de nou. En tot cas, va asse­gu­rar que els mes­tres i pro­fes­sors i la resta de per­so­nal que siguin de risc hau­ran d’acre­di­tar-ho mèdica­ment. Ara com ara, més d’un 10% del per­so­nal docent ha al·legat ser de risc, un per­cen­tatge que, amb tota pro­ba­bi­li­tat, es reduirà un cop s’hagi de cer­ti­fi­car mèdica­ment, entre altres coses perquè avui es con­si­de­ren “de risc” alguns con­cep­tes que més tard no ho seran. “Una per­sona obesa no podrà dir que és per­so­nal de risc. Haurà de ser obesa mòrbida, per exem­ple”, va espe­ci­fi­car Bar­galló, donant a enten­dre que la màniga ampla s’ha aca­bat. En aquests moments, per exem­ple, si algú ha estat en con­tacte amb un con­ta­giat o té un fill menor de 12 anys es con­si­dera per­so­nal de risc i està exempt d’anar als cen­tres, una mesura, tot s’ha de dir, presa en un moment encara de molta por pels con­ta­gis i quan ja s’havia dit que aquest curs s’aca­bava de manera digi­tal.

El sin­di­cat d’infer­me­ria Satse va lamen­tar ahir que el govern no hagi inclòs un pro­fes­si­o­nal sani­tari, pre­fe­rent­ment una infer­mera, als cen­tres docents de cara al curs que ve, en qual encara s’haurà de con­viure amb la Covid-19. L’orga­nit­zació va recla­mar en un comu­ni­cat que, en el marc de les inver­si­ons excep­ci­o­nals en edu­cació, “es recon­si­deri l’error de no incloure una par­tida per a pro­fes­si­o­nals infer­mers”, i també va recor­dar que “dis­po­sar d’un pro­fes­si­o­nal sani­tari amb la for­mació ade­quada no només donarà segu­re­tat a la comu­ni­tat esco­lar, sinó que posarà la res­pon­sa­bi­li­tat allà on toca, sobre els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris”. “Com sem­pre, s’ha obli­dat la inclusió de la figura de la infer­mera esco­lar, que seria més impor­tant que mai aquest setem­bre vinent”, defen­sava Satse, que alhora va recor­dar que les famílies dels alum­nes i els docents “no necessària­ment han de tenir conei­xe­ments sani­ta­ris”.

LA XIFRA

5.000
persones,
entre docents, personal especialitzat i no docent, passaran a fer reforç el curs que ve als centres educatius.

LA DATA

14.09.20
Comença
el curs escolar 2020/21 a tots els centres educatius de Catalunya.

LES FRASES

No serà un curs de centres engabiats, però sí amb moltes mesures higièniques
Josep Bargalló
conseller d’educació
Hem superat una emergència sanitària i ara tenim una emergència educativa
Pere Aragonès
vicepresident del govern
Estem convençuts que la represa del curs al setembre es pot fer amb plenes garanties
Alba Vergés
consellera de salut

Crítiques de pares i docents

“Més que un pla, és un no pla”, va dir ahir amb contundència la directora de la Fapac, associació de pares i mares, Lidon Gasull, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Gasull va lamentar que Educació ja hagi donat per perduts els desdoblaments, per exemple, i va recordar que la mesura de contractar 5.000 persones és insuficient si tenim en compte que es tracta de personal docent i personal no docent. “Això tocaria a 1,7 persones per centre, totalment insuficient si recordem que, només en els últims dos anys, a Catalunya s’han incorporat més de 14.000 nous alumnes.” Per la seva banda, Ramon Font, portaveu del sindicat Ustec, majoritari en l’ensenyament, va valorar les mesures preses pel govern com a “molt decebedores”. “Lamentem que la consellera Vergés hagi dit que els nens no encomanen, perquè, si no encomanen, és absurd prendre aquestes mesures, i si encomanen, doncs les mesures són insuficients”, va dir. Font va lamentar que no s’hagi proposat abaixar ràtios per apostar per grups estables de convivència, cosa que, segons va dir, no vol dir res, perquè perimetrar una escola “és impossible”. En tot cas, va recordar que la contractació de 5.000 persones és una misèria. “Demanàvem 44.000 docents estructurals més i ens donen 5.000 docents i no docents conjunturals; amb això ens situem en xifres d’abans de les retallades.” CCOO va considerar “una veritable vergonya” que el Departament d’Educació vulgui “imposar” el disseny del curs 2020/21 sense consensuar-lo amb els docents. “Sense la veu” dels professionals, és “impossible” afrontar un curs que comença després d’un daltabaix



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.