Salut

El nou Trueta, pel 2028

Salut i els Ajuntaments de Girona i Salt signen un “acord històric” per fer un hospital “de referència al país”

En la tria pels terrenys prop del Santa Caterina ha pesat molt la dimensió per fer-hi “un parc sanitari potent”

S’afirma que no hi haurà fusió dels hospitals ni pèrdua de llocs de treball
Caldrà una millora dels accessos a càrrec de la Generalitat

El Departament de Salut calcula que el nou hospital Josep Trueta a tocar del Santa Caterina podrà començar a funcionar d’aquí a uns vuit anys, a mitjan any 2028. Així ho va explicar ahir el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, en la presentació que es va fer a la seu de la Generalitat a Girona de l’acord a què han arribat el govern català i els ajuntaments de Girona i Salt perquè el centre hospitalari de referència a la regió sanitària de Girona i tot un campus sanitari al seu voltant se situïn a la zona sud de l’àrea urbana; un acte al qual finalment no van poder assistir ni el president Quim Torra ni el vicepresident Pere Aragonès ni la consellera Alba Vergés arran de la situació de crisi per la Covid-19.

L’ampli espai, la clau

Comella, que va subratllar amb dades assistencials que la decisió per arrancar la construcció d’un nou Trueta era ja “inajornable”, va explicar que la principal motivació a l’hora de triar entre els terrenys oferts per Girona a Domeny i els del sector sud de Salt, que han estat els escollits, va ser la dimensió dels solars i la seva capacitat de creixement per tal d’“assegurar un campus sanitari potent” on convergeixin també recerca i docència. La inclusió, a més, d’una part de terrenys del terme de Girona –al sector de Mas Xirgu– a la proposta sud la converteixen en una “solució optimíssima” que permet, a més, “màxima versatilitat” a l’hora de configurar-hi tot un gran parc sanitari. En concret, en total tot l’àmbit del projecte suma 173.500 metres quadrats (127.500 seran sòl edificable i la resta, zones verdes i serveis), dels quals aproximadament dues terceres parts pertanyen a Salt i una a Girona. Des de Salut també destaquen que el 70% de la població assignada té propera la nova ubicació.

En canvi, van voler remarcar que, en cap cas, implicarà ni “fusió d’hospitals”, ja que el Santa Caterina i el Trueta continuaran mantenint “la seva personalitat i figura jurídica”, ni tampoc “destrucció de llocs de treball”.

Urbanisme i accessos

El calendari presentat ahir per Salut no preveu cap inversió per part del departament fins al 2022, quan es faria la licitació i inici de redacció del projecte. Abans caldrà que els dos ajuntaments facin tots els tràmits urbanístics necessaris per tal de posar els terrenys a disposició del Catsalut, que seria el més important ara per arrancar-ho tot. De manera paral·lela, Salut acabarà la revisió del pla funcional del nou equipament (ja es va aprovar un document provisional que preveu 92.000 metres quadrats construïts), que ha de ser la base del projecte. La previsió és que el projecte estigui redactat el 2024 i llavors es tregui a licitació l’obra, que arrancaria a principis del 2025 i s’allargaria dos anys i mig. Finalment, des de mitjan 2027 fins a mitjan 2028 es dotaria l’edifici de tot l’equipament necessari.

Comella va considerar prematur fer una estimació del cost que podria tenir el nou hospital, admetent que no serà, està clar, “una inversió petita”. També va indicar –arran dels dubtes expressats sobre la mobilitat per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas– que caldrà fer una notable inversió per millorar els accessos cap a la zona del nou hospital des de la sortida sud de l’AP-7 i que això és “difícil d’abastar pels municipis” i que hauria de ser “més àmbit de la Generalitat”.

Quant a la previsió de la resta d’equipaments del campus, Comella va indicar que això dependrà de cada institució o entitat que s’hi vulgui sumar.

De pugna a coordinació

Tant l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, com l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, van destacar que era un “acord històric” que ha de permetre construir un hospital capdavanter que sigui “un referent nacional”. També van coincidir que, després de la pugna dels últims anys, ara és l’hora de treballar plegats perquè el nou Trueta sigui una realitat aviat. En aquest sentit, Viñas, que va considerar-ho “el projecte més important de la demarcació els propers 50 anys”, va agrair a Madrenas “haver-se sumat al projecte” i li va oferir “mirada llarga i col·laboració”. També Madrenas va parlar de “final d’etapa de debat” i inici d’una etapa de “treball braç a braç”. L’alcaldessa de Girona va afirmar que actuava amb “responsabilitat” signant el protocol, que va considerar “un bon acord”, ja que esvaeix dubtes sobre una possible fusió d’hospitals i inclou també millores en l’atenció primària a Girona [vegeu la peça] i la base per a futurs usos per l’edifici de l’actual Trueta. A més, va dir que la fi del debat permetrà “alliberar” els terrenys de Domeny, que es podran desenvolupar urbanísticament.

Posem fil a l’agulla per fer el projecte més important de la demarcació gironina dels propers 50 anys
Jordi Viñas
alcalde de salt
La suma dels terrenys de Salt i Girona és una solució optimíssima que permet versatilitat
Adrià Comella
director del catsalut
Ha arribat l’hora d’exercir el càrrec amb responsabilitat i no allargar el debat. És un bon acord.
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

Noves urgències al nord de Girona i CAP a l’Eixample

L.A

L’acord signat ahir també preveu un notable impuls a l’atenció primària a la ciutat de Girona, amb reformes i ampliacions dels CAP existents i sobretot la creació d’un nou centre d’urgències al nord de la ciutat i un nou CAP a la zona de l’Eixample, que suposarà el desdoblament del de Montilivi. També s’adequarà el CAP Salt 1. En total, es calcula una inversió de 16 milions d’euros. La partida principal, de 6,5 milions, serà per al nou centre d’urgències d’atenció primària al nord, que, segons Madrenas, serà “una tercera porta d’urgències” que servirà d’“equilibri territorial”. Donarà servei a la ciutat i a la zona nord de la comarca i l’alcaldessa va indicar que la idea és “situar-lo més a la zona de Sant Ponç, prop de l’actual Trueta, que a Domeny”. La resta de partides es distribueixen entre els 3,5 milions per al nou CAP a l’Eixample; els 2 milions per a l’adequació del CAP Salt 1; el milió de la reforma del CAP de Santa Clara, i el milió i mig que es destinarà respectivament a les ampliacions del CAP de Can Gibert del Pla i del CAP de Taialà.

Obres a l’actual Trueta

El pla presentat ahir per Salut també preveu destinar 41 milions a reformes a l’actual Trueta, en què l’última obertura prevista és l’adequació del bloc quirúrgic el 2026. S’hi destinaran 34 milions i les obres arrancaran aquest 2020. A més dels 900.000 euros de la reforma d’urgències, que ja s’està fent i s’ha d’enllestir aquest any, també es preveuen 5,6 milions per a l’UCI pediàtrica (l’obra es preveu que comenci l’any que ve i s’inauguri a principis del 2023).

El protocol també estableix que, quan s’obri el nou hospital, l’edifici actual s’haurà de destinar a altres usos sociosanitaris, “prioritàriament a dependència o a gent gran”, segons l’alcaldessa de Girona, que va ressaltar que els usos s’hauran de consensuar amb l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.