Societat

Dubtes a les restriccions

Els alcaldes de Barcelona i la seva àrea metropolitana forcen un Procicat per consensuar mesures però acaben sense acord

Diuen que no es garanteix un sistema adequat de detecció i seguiment de casos

La primera reunió del Procicat metropolità es tanca sense acord
Podrien decretar el confinament al domicili si les dades no milloren

La pri­mera reunió del Pro­ci­cat metro­po­lità, que aplega Bar­ce­lona i els dotze muni­ci­pis de la seva àrea metro­po­li­tana afec­tats per les res­tric­ci­ons de mobi­li­tat, va aca­bar amb els matei­xos dub­tes i inter­ro­gants amb què va començar, segons van lamen­tar en un comu­ni­cat els alcal­des que van par­ti­ci­par en la tro­bada de la tarda. Els alcal­des dema­na­ven mesu­res “clares i apli­ca­bles, fàcils d’enten­dre i con­sen­su­a­des”. El resul­tat, però, no va ser l’espe­rat.

En aca­bar la tro­bada, ahir al ves­pre, els bat­lles van denun­ciar que “no s’ha rebut per part del govern una expli­cació clara i cohe­rent sobre com apli­car als muni­ci­pis les dife­rents mesu­res apro­va­des i publi­ca­des avui [per ahir]. El Pro­ci­cat metro­po­lità no ha gene­rat un espai sòlid i cor­res­pon­sa­ble de debat i code­cisió”, tal com dema­na­ven els alcal­des.

La cons­ti­tució d’un Pro­ci­cat metro­po­lità, pla de Pro­tecció Civil per a emergències rela­ci­o­na­des amb la Covid-19, va ser una de les exigències que, al matí, els alcal­des van tras­lla­dar al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, que va acor­dar con­vo­car-lo per a la tarda. El dele­gat del govern de la Gene­ra­li­tat a Cata­lu­nya, Juli Fernández, és l’encar­re­gat de coor­di­nar aques­tes tro­ba­des de segui­ment.

Els bat­lles de la conur­bació de Bar­ce­lona denun­ci­a­ven “inco­herències” en algu­nes de les pro­pos­tes del govern de la Gene­ra­li­tat i dema­na­ven la coor­di­nació muni­ci­pal en aspec­tes que els afec­ten, prin­ci­pal­ment amb relació a acti­vi­tats espor­ti­ves, comer­ci­als i cul­tu­rals i d’accés a les plat­ges. En la reunió del Pro­ci­cat no es va acla­rir cap d’aquests aspec­tes però els muni­ci­pis van fer arri­bar un llis­tat de punts en què es demana “una major cla­ri­fi­cació” i el govern es va com­pro­me­tre “a fer un retorn d’aques­tes punts” per a avui mateix, segons els alcal­des.

La crítica dels res­pon­sa­bles muni­ci­pals, però, també s’estén als ins­tru­ments que han de ser­vir per fre­nar l’expansió de la malal­tia i anit lamen­ta­ven que “con­ti­nua sense estar garan­tit un sis­tema de detecció i segui­ment de casos ade­quat”.

Des d’ahir a les nou del matí, es reco­mana als habi­tants de les ciu­tats de Bar­ce­lona, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, Mont­cada i Rei­xac, Vila­de­cans, el Prat de Llo­bre­gat, Sant Boi de Llo­bre­gat, Sant Joan Despí, Cor­nellà, Sant Just Des­vern, Esplu­gues de Llo­bre­gat, Santa Coloma de Gra­me­net, Sant Adrià de Besòs i Bada­lona roman­dre als seus domi­ci­lis i limi­tar la mobi­li­tat a motius labo­rals, sani­ta­ris, d’assistència o cura de per­so­nes que ho reque­rei­xin o cau­ses de força major.

Men­tre el govern no con­creti de quina manera s’apli­quen les mesu­res de con­tenció, “els muni­ci­pis apli­ca­ran la nor­ma­tiva tal com està redac­tada per l’auto­ri­tat com­pe­tent, que és el govern de la Gene­ra­li­tat”, van asse­gu­rar en un comu­ni­cat con­junt.

Amb relació a les plat­ges, per exem­ple, els muni­ci­pis del lito­ral recla­men que les mesu­res siguin les matei­xes (o tan­car o limi­tar l’afluència) per evi­tar pro­ble­mes de mas­si­fi­cació en alguns punts. Jus­ta­ment, ahir a la tarda la Guàrdia Urbana de Bar­ce­lona va tan­car l’accés a les plat­ges de la Mar Bella, Boga­tell, Bar­ce­lo­neta, Sant Sebastià i Nova Icària en superar-se l’afo­ra­ment de banyis­tes, segons Efe.

“Ofe­rim tota la nos­tra col·labo­ració però dema­nem que les mesu­res que s’apro­vin es con­sensuïn amb els ajun­ta­ments i els sec­tors més afec­tats”, dema­nava al matí l’alcal­dessa de Bar­ce­lona, Ada Colau. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, subrat­llava que “és abso­lu­ta­ment impres­cin­di­ble anar ali­ne­ats amb els ajun­ta­ments” en lluita con­tra la Covid-19 arreu de Cata­lu­nya.

Conèixer les dades locals

Una altra demanda dels alcal­des és conèixer les dades que afec­ten cadas­cun dels muni­ci­pis amb mobi­li­tat limi­tada.

Segons les dades faci­li­ta­des ahir per Salut, dels 867 nous casos posi­tius per Covid-19 con­fir­mats per PCR o epi­de­miològica­ment a Cata­lu­nya, 198 cor­res­po­nien a la regió sanitària de Bar­ce­lona ciu­tat, 329 més a la regió metro­po­li­tana sud (dels quals, 175 a l’Hos­pi­ta­let) i 175 a la de Lleida (133 al Segrià). Pel que fa a les morts, les funeràries en van repor­tar tres de noves, i de paci­ents ingres­sats en estat greu n’hi havia 57, sis més que el dia abans. També es van regis­trar 44 altes hos­pi­talàries de per­so­nes diagnos­ti­ca­des amb Covid-19 en les últi­mes 24 hores i a les residències de gent gran, s’havia con­fir­mat com a posi­ti­ves per coro­na­vi­rus 22 per­so­nes més.

El minis­tre de Sani­tat, Sal­va­dor Illa, va asse­gu­rar a Cata­lu­nya Ràdio que a Bar­ce­lona i la seva àrea metro­po­li­tana exis­teix ja trans­missió comu­nitària, si bé la situ­ació no es pot qua­li­fi­car de nova onada de Covid-19. Per la seva banda, la direc­tora gene­ral de Pro­tecció Civil, Isa­bel Fer­rer, va insis­tir en la neces­si­tat de reduir la mobi­li­tat al màxim, mal­grat que no sigui obli­ga­tori, tot asse­gu­rant que si no hi ha res­pon­sa­bi­li­tat, hi haurà “un nou con­fi­na­ment”. “Si no hi ha una millora en 15 dies, la nos­tra pri­o­ri­tat és la pro­tecció abso­luta de la salut i la inte­gri­tat de les per­so­nes, per tant, podríem anar a un nou con­fi­na­ment”, va dir en una entre­vista a la mateixa emis­sora.

Evi­tar la interacció

Fer­rer va expli­car que és essen­cial evi­tar la interacció social fora del nucli de con­vivència, ja que ara mateix la prin­ci­pal via de con­tagi s’està fent en l’àmbit fami­liar.

També el direc­tor de la uni­tat de segui­ment de la Covid-19 a Cata­lu­nya, l’epi­demiòleg Jacobo Men­di­o­roz, no des­car­tava ahir en una entre­vista a RAC1 que abans de quinze dies s’hagi de decre­tar el con­fi­na­ment domi­ci­li­ari en tota l’àrea de Bar­ce­lona si no millo­ren les dades epi­de­miològiques dels con­ta­gis de coro­na­vi­rus.

Castex insinua un possible tancament de la frontera

El primer ministre francès, Jean Castex, va dir ahir que un eventual tancament de la frontera amb l’Estat espanyol per la situació epidèmica a Catalunya és un assumpte que cal discutir amb les autoritats espanyoles.

Castex, que al matí va passejar pel mercat de Prada de Conflent, a la Catalunya del Nord, d’on és alcalde, va assegurar a preguntes de la premsa: “Vigilem això de molt a prop, i més aquí en particular. Perquè és un assumpte important que hem de discutir també amb les autoritats espanyoles”, va respondre.

El nou primer ministre francès té previst rebre demà a la tarda a la seva residència oficial de Matignon la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que realitza aquest dia una visita a París.

Divendres, Castex ja es va referir a la situació epidèmica a Catalunya i va insistir, en una entrevista a la televisió en què les circumstàncies a França no són tan preocupants com les que hi ha a l’àrea metropolitana de Barcelona. “Les xifres de Barcelona són molt pitjors que les que observem” a França, va indicar Castex, després d’admetre que el seu govern preveu la possibilitat d’establir mesures de confinament localitzat com les aplicades per la Generalitat si hi hagués un important ressorgiment del coronavirus. Per ara “no estem en una situació greu, però cal seguir vigilant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.