Salut

Illa: “Ens hem de relacionar de manera diferent i amb grups estables”

El ministre de Sanitat crida de nou a la responsabilitat però diu que “la situació és diferent de la del març o l’abril”

Hi ha 412 brots actius arreu de l’Estat amb 4.870 casos associats, el 60% dels quals concentrats a Catalunya i l’Aragó

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha tornat a fer una crida a la responsabilitat però ha assegurat que la situació actual “és diferent de la del març o l’abril”.

Durant la seva compareixença a la Comissió de Sanitat del Congrés, Illa ha demanat seguir les recomanacions sanitàries i ha assegurat que cal interioritzar que ens “hem de relacionar de manera diferent i, el màxim possible, amb grups estables”.

El ministre ha insistit que estem en una situació de control però que el virus “no se n’ha anat i que hem de conviure amb ell”.

En aquest sentit, ha dit que tots els països estan experimentant rebrots i que “probablement això seguirà fins que tinguem una vacuna o un tractament”.

Illa també ha defensat les mesures que estan prenent les comunitats autònomes i ha indicat que compten amb el suport del govern espanyol.

En aquests moments, i segons ha detallat el ministre, hi ha 412 brots actius arreu de l’Estat amb 4.870 casos associats, el 60% dels quals es concentren a Catalunya i l’Aragó. En l’última setmana hi ha hagut uns 900 casos diaris de mitjana i des que es va acabar l’estat d’alarma hi ha hagut 527 brots, amb gairebé 6.900 casos associats.

Així, Illa ha subratllat de nou que la majoria estan relacionats amb les reunions familiars i festes, seguits dels vinculats amb els temporers i els mixtos, que passen d’un àmbit familiar a un social.

A més, segons les dades del seu departament, el 70% dels brots tenen menys de deu casos associats i el 60% dels casos són asimptomàtics.

També ha detallat que actualment hi ha 209 persones en UCI a tot l’estat, 18 de les quals sense necessitat de respiració: “La pressió sobre el sistema sanitari és baixa”.

Catalunya passa a ser “zona vermella” en el mapa europeu de rebrots

Catalunya passa a ser “zona vermella” en el mapa europeu de rebrots de covid-19 que elabora el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

Catalunya, juntament amb Navarra, empitjora la seva situació i se suma a l’Aragó, que ja estava considerada “zona vermella” des de fa una setmana.

La “zona vermella” és la categoria en què l’ECDC classifica els territoris que registren més de 120 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.

A l’Europa occidental, només Catalunya, l’Aragó Navarra i una regió de Bèlgica són considerades “zones vermelles”, mentre que la resta totes estan a l’Europa de l’est.

Catalunya ha passat en només dues setmanes d’estar en la categoria de les regions que registren entre 20 i 60 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies a situar-se en la de més de 120 contagis.

Aquest salt implica haver empitjorat tres categories en només dues setmanes.

L’ECDC actualitza la situació epidemiològica a totes les regions europees cada setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.