Salut

Els CAP entomen la pressió de les PCR, que arriben a un milió

Se n’han fet 134 per cada miler d’habitants, segons el Ministeri de Sanitat

Els cribratges massius continuen a Barcelona i s’amplien a altres punts

Els ingressats a l’UCI es tripliquen en un mes

Des que va començar la pandèmia i fins al 13 d’agost, a Catalunya s’havien fet 1.021.439 tests PCR per detectar el coronavirus, segons dades del Ministeri de Sanitat. De totes aquestes, gairebé 60.000 es van efectuar la darrera setmana, entre el 7 i el 13 d’agost, amb un creixement del 6% amb relació a l’anterior. Aquest increment constant i progressiu de les proves, provocat pels cribratges massius i per l’eixamplament dels cercles de contactes de positius que s’investiguen, ha fet augmentar la pressió assistencial als centres d’atenció primària, on es recullen bona part de les mostres.

Segons les dades del ministeri, enlloc de l’estat s’han fet tantes proves com a Catalunya. El volum total de tests PCR comporta que la taxa d’aquest tipus de proves per cada 1.000 habitants se situa en 134,23. La Comunitat de Madrid és l’altre gran punt d’activitat a l’Estat. No arriba al milió de proves, però la taxa és de 146,02 per cada 1.000 habitants. Pel que fa a tests ràpids d’anticossos, a Catalunya se n’han fet 94.524 fins al 13 d’agost.

El Departament de Salut va iniciar ahir un cribratge massiu als barris de Besòs-Maresme de Barcelona. Va fer més de mig miler de proves de les 1.200 que preveu fer fins demà a la zona. En aquest entorn el risc de rebrot, que es mesura amb l’índex EPG, s’ha situat per sobre de 467, quan la mitjana de Barcelona és de 174. A partir de 100 es considera que el risc de rebrot és alt i més enllà de 200 el risc és molt alt. Els cribratges recauen també sobre el sistema d’atenció primària, que ha de combinar aquestes tasques amb l’atenció a les patologies habituals i això carrega de feina extra els professionals sanitaris.

“En aquesta segona onada, o minionada, que estem tenint, sí que s’està veient que el gruix de contenció està caient sobre l’atenció primària”, admetia Ricard Rial, director assistencial d’atenció primària a Barcelona, en declaracions a TV3. “Quan ha tornat a haver-hi aquest rebrot ens hem començat a sentir més saturats”, certificava Christian Llàcer, metge i director del CAP Casc Antic de Barcelona.

Fins ara aquests programes de proves massives s’han fet a grans ciutats com Sabadell, Terrassa, Vilafranca de Penedès i Santa Coloma de Gramenet, però Salut també en prepara a localitats més modestes, com Benifallet. Aquest municipi del Baix Ebre té 739 habitants i ha diagnosticat ja 11 positius. A més, té 57 persones més en seguiment per la possibilitat que estiguin implicades en el brot.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va calcular ahir que l’alt volum de proves que s’estan fent permeten detectar “entre el 60 i el 70% del que està passant realment” i va indicar que tem un petit repunt arran de l’època de festes i socialització en què es troba l’Estat.

En les darreres hores, el Departament de Salut de la Generalitat ha registrat 1.169 casos nous de coronavirus confirmats per PCR i dues defuncions més. Des de l’inici de la pandèmia, el nombre de morts al territori s’eleva a 12.889. També ha crescut la xifra d’hospitalitzats per Covid. Actualment hi ha 642 pacients ingressats (50 més respecte al balanç anterior), dels quals 129 es troben a la unitat de cures intensives. L’augment de deu pacients a l’UCI fa que la xifra s’hagi triplicat respecte a ara fa un mes.

Amb tots, els experts en epidemiologia esperen que el volum d’ingressos decaigui pròximament, atès que el risc de rebrot, en termes generals, està disminuint lleugerament al país. Actualment és de 147, mentre fa tres setmanes estava a 174 i en fa dues, a 156. Amb tot, els responsables de Salut recorden que és un valor alt i que cal extremar la seguretat.

LA XIFRA

36
anys
és l’edat mitjana dels diagnosticats durant les darreres setmanes arreu del territori estatal.

Pendents dels fums

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir la pròrroga de 15 dies més de les mesures de contenció de la propagació de la Covid-19 –reducció de capacitat i prohibició de reunions de més de 10 persones– als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, del Segrià i de la Noguera. En canvi, Figueres i Vilafant (Alt Empordà) han pogut aixecar aquestes mesures en millorar les seves dades epidemiològiques. En el moment de tancar aquesta edició, però, el DOGC encara no havia publicat la resolució que dictaminarà la prohibició de fumar a tots els espais públics on no es pugui guardar una distància mínima de dos metres. Els serveis jurídics dels Departaments de Salut i d’Interior estudien com implementar aquesta mesura, acordada la setmana passada en la reunió interterritorial i que algunes comunitats ja han posat en vigor, mentre que d’altres s’espera que ho facin entre les jornades d’avui i demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.