Salut

El nombre de contagis es dobla en un dia

El nombre de nous casos de Covid-19 es dispara fins als 1.185 confirmats per PCR

Argimon commina els ciutadans a limitar els contactes socials per frenar la corba

La Generalitat intensifica els cribratges massius en diversos punts del territori i estableix noves mesures de cara a la verema

El nombre d’ingressats puja a 671 tot i que a les UCI cau a 125

La línia de l’evolució del coronavirus a Catalunya continua en forma de dents de serra, ja que després d’alguns respirs puntuals, les xifres es tornen a enlairar. Així, si dimecres, amb 790 casos, ja s’albirava un repunt sobre els 557 de dimarts, les dades oficials d’ahir van confirmar 1.185 casos nous verificats per PCR, fins a un total de 95.629, segons l’últim balanç del Departament de Salut, que encara puja més pel que fa a la xifra de 117.042 casos, uns 1.274 més, si es tenen en compte totes les proves.

Això significa un salt de 484 casos més sobre els detectats la vigília, per bé que Salut va aclarir que una bona part es tracta de persones asimptomàtiques. Al costat del cens de contagiats, Salut també va reportar ahir nou defuncions, que deixen la xifra total de morts en 12.921 d’ençà que es va iniciar la pandèmia.

Tot plegat torna a posar en escac el govern a l’hora de decretar noves restriccions, probablement impopulars, després que dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra, alertés que si s’agreuja el risc de rebrot de la Covid-19 a Catalunya caldrà prendre “mesures més dràstiques” per aturar-ne la propagació. El president, que va qualificar la situació de “complexa”, va fer aquestes declaracions, davant de xifres menys alarmants que les registrades ahir i enmig d’una allau de queixes dels sectors afectats per les restriccions que ja estan en vigor, com ara les que afecten l’hostaleria, la restauració i l’oci nocturn.

Demanda desestimada

Precisament ahir, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar, sense possibilitat de recurs, l’aplicació de mesures cautelaríssimes contra les restriccions horàries de bars, espectacles i oci nocturn que havia reclamat el sector. La decisió del govern es va publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat i, de moment, no té data de finalització.

Pentinat del territori

De moment, Salut ja ha intensificat el pentinat del territori amb garbellades d’abast divers, des de les que es fan puntualment en centres de treball on s’han detectat brots, fins a les que es fan per trobar possibles asimptomàtics en poblacions o barris concrets. Aquests dies se n’han fet força a les terres de ponent, com les ja anunciades d’Albesa i Balaguer, a la Noguera, i els de la Seu d’Urgell, a l’Alt Urgell. Ahir a la tarda també es van començar a fer cribratges massius a Granollers, les Franqueses i Canovelles, totes tres poblacions al Vallès Oriental, i per a avui se’n preveuen a l’Hospitalet i Reus.

Precisament a les Franqueses, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va demanar als catalans que redueixin al màxim les trobades amb altres persones i la interacció social en general. Aquesta precaució, va insistir, és “imprescindible” per “doblegar” la corba de contagis de Covid-19.

Crida a la ciutadania

Argimon va insistir que els nous casos provenen de “brots socials”, sobretot dins dels nuclis familiars o d’amistats on hi ha retrobaments, motiu pel qual el secretari de Salut Pública va comminar a evitar aquest tipus de situacions, “si més no durant uns mesos”.

El responsable de Salut Pública va aprofitar per alertar del perill de deixar el control de la situació en mans de l’atenció primària i dels hospitals, perquè la sanitat ja suporta molta tensió i els professionals estan “cansats”.

“Hem de començar a doblegar aquesta corba perquè alguns d’aquests casos que anem diagnosticant, d’aquí a quinze o vint dies començaran a manifestar la malaltia i alguns acabaran en una UCI”, va concloure.

Pendents del raïm

Així mateix, a la vista dels problemes amb els temporers de la fruita, la Generalitat vol ser més proactiva i té previst fer proves PCR als treballadors de la verema que hagin residit fora de l’Estat en les dues últimes. Aquestes proves se sumaran a l’habitual revisió mèdica que, segons el pla de prevenció de riscos laborals, han d’efectuar les empreses.

El govern ha elaborat un pla de contenció que preveu l’ús de mascareta durant les tasques de recollida del raïm, així com el manteniment de la distància de seguretat i el compliment de les normes d’higiene recomanades al llarg d’aquesta pandèmia. Per al seguiment i control dels possibles casos, es demana que tots els treballadors estiguin localitzables per poder identificar els contactes i aïllar-los en cas de contagi.

Després d’aprovar-se el protocol per a la verema del Penedès, el delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernández, va ressaltar la importància de “donar a conèixer l’adaptació d’aquestes mesures a la campanya de la DO Alella, no únicament per prevenir possibles contagis, sinó també per tenir clars els circuits que cal seguir en cas que es produeixin positius durant la verema”.

Amb les dades d’ahir, el risc de rebrot a Catalunya, que ja fa un mes i escaig que és a la zona vermella, s’eleva a 157,88 (recordem que a partir de 100 es tracta d’un risc alt i que ja fa dos dies que creix), amb una velocitat de propagació d’1,06, que torna a ultrapassar la frontera de l’1. Això vol dir que cada contagiat encomana, de mitjana, més d’una persona del seu entorn, i que això és un indici que la situació es comença a descontrolar. Pel que fa a l’escenari als hospitals, es manté estable. Segons Salut, ahir hi havia 671 pacients ingressats, els mateixos que un dia abans, mentre que a les UCI n’hi havia 125, és a dir, set persones menys en estat crític que les 24 hores prèvies.

LES FRASES

Molts dels casos diagnosticats ara manifestaran la malaltia i alguns aniran a les UCI
Josep M. Argimon
Secretari de salut pública de la generalitat
Cal difondre les mesures per seguir els circuits adequats si es detecten positius durant la verema
Juli Fernández
delegat de la generalitat a barcelona

Només set comarques tenen un risc baix de rebrot

Només set de les 42 comarques catalanes tenen un risc de rebrot (EPG) baix, per sota de 30, mentre que quatre el tenen moderat - baix, entre 30 i 70, i en set el risc és moderat - alt, entre 70 i 100.

Les set comarques que a hores d’ara tenen un risc de rebrot baix són l’Alta Ribagorça (0), la Cerdanya (2,54), el Solsonès (9,78), el Moianès (10,11), el Ripollès (12,10), el Priorat (13,79) i el Pallars Sobirà (29,18), totes amb una taxa de reproducció de virus (Rt) inferior a 1, és a dir, que molts dels infectats no arriben a contagiar ni una persona de mitjana.

En situació de risc moderat ara mateix hi ha el Pla de l’Estany (39,71), la Val d’Aran (55,27), l’Anoia (61,19), el Berguedà (68,30), l’Alt Penedès (73,88), l’Alt Empordà (78,25), la Conca de Barberà (82,84), el Garraf (84,41), la Selva (86,82), el Bages (86,97) i el Maresme (96,51).

D’aquesta manera, la resta de comarques superen el 100 i estan en risc alt, encapçalades per l’Alt Urgell, amb un índex de 668,63, que la situa en la pitjor situació, seguida de la Noguera (509,86), el Baix Ebre (300,86), l’Urgell (272,89), el Baix Camp (232,64) i el Segrià (223,99), i la resta de comarques. L’EPG, que és l’índex de creixement potencial de la Covid-19, es calcula encreuant les dades dels casos diagnosticats en els últims 14 dies amb la taxa de reproducció (Rt), que indica la velocitat de contagi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.