Societat

No saben la resposta

Milers de mestres van tornar ahir a l’escola després de 5 mesos absents

Els sindicats denuncien que els docents que s’havien de contractar de reforç encara no han estat cridats

Mestres i professors lamenten la falta de recursos, les imprecisions de la conselleria i que el govern no assumeixi la responsabilitat de l’obertura dels centres

El govern va acordar ahir destinar 3,9 milions a Educació per fer front a la pandèmia

Les mestres sempre saben les respostes però ahir – de fet des de fa temps–, era al revés: tenen, sobretot, preguntes i viuen en el desconcert més absolut. Els docents catalans van començar ahir el que serà el curs 2020/21 amb moltes qüestions sobre com es faran les classes en aquesta època de coronavirus i amb un gran malestar per, diuen, les imprecisions de la conselleria d’Educació. Molts mestres i professors era el primer dia que trepitjaven el seu centre després de més de cinc mesos, des d’aquell 14 de març en què l’estat d’alarma ho va paralitzar tot.

“No tenim informació segura de com es faran les coses, però el que sí que sabem avui és que el personal que havia de contractar el departament per fer front a la pandèmia encara no està contractat”, va denunciar Ramon Font, representant del sindicat USTEC, majoritari. “Tant omplir-se la boca que contractarien tant de personal i a dia d’avui això encara no s’ha materialitzat. Intuïm que és perquè el departament es vol estalviar una setmana de sous”, va lamentar Font, que va manifestar que el conseller Bargalló funciona “de cara la galeria” a “cops de roda de premsa” però que després a ells no els informa “de res” i tot el que diu “queda en paper mullat”. També va ironitzar sobre un fet: “Des de fa anys i panys hem demanat que es retirin els barracons dels centres i aquest any, quan serien més necessaris que mai, no n’han posat ni un.”

“El principi de curs no compleix els mínims que garantirien la seguretat de tota la comunitat i, per extensió, de tota la societat”, va dir en una nota la Intersindical-CSC, que lamenta que el Departament d’Educació “hagi tingut mesos per preparar l’inici de curs” i no hagi estat capaç de dissenyar un pla “que posi al davant la prevenció, que permeti l’organització dels centres i hi posi els recursos necessaris”. “Nosaltres volem que les escoles estiguin obertes. Obertes tot l’any!!! No que obrim ara i s’hagi de tancar després”, deia ahir Marina Sureda, de la Intersindicat-CSC i recordava que, a més, l’inici del curs d’enguany coincideix amb les oposicions al cos de docents a les quals es presentaran més de 15.000 persones, algunes de les quals, va assegurar, “no saben si treballaran o no”. “Com a molt aviat els docents que s’han de contractar de reforç començaran el dia 7. És escandalós”, manté.

Els sindicats també lamenten els balls de xifres pel que fa a les ràtios (“El president Torra diu una cosa, el conseller Bargalló després en diu una altra...”) i veuen que la realitat “difereix molt” del que hauria de ser. Sureda va dir ahir que cal més inversió i recursos. Sobre els diferents informes que s’estan donant a conèixer aquests dies amb relació a la poca afectació que té la Covid-19 en els infants i sobre el fet que les colònies d’estiu han estat un èxit i hi ha hagut molts pocs contagis, va recordar que “són informes molt importants” però que en tot cas no és comparable unes colònies, amb grups d’infants reduïts i en espais oberts, amb les classes en un centre educatiu. “Són circumstàncies molt diferents que no es poden comparar”, va assegurar. CCOO lamenta que Educació no hagi fet els deures i davant la impossibilitat d’abaixar les ràtios en 15-20 alumnes, que és el que demanen els epidemiòlegs, creuen que “d’aquí a no res estarem tancant escoles”, va dir ahir Manel Pulido.

I els equips directius? La majoria estan col·lapsats i molts no han pogut desconnectar durant les vacances. Les directores es queixen que Educació no vol assumir “cap responsabilitat” sobre l’obertura dels centres i que per això “ens han donat llibertat d’acció”, que no vol dir res més que “ja t’apanyaràs”, explica el director d’un centre de Badalona. És la mateixa queixa des de l’inici de la pandèmia. Pares i mares tampoc saben si es faran reunions de principi de curs, quins seran els protocols.

Ahir el govern va acordar destinar 3,9 milions d’euros al Departament d’Educació per fer front a la Covid-19. Els diners seran destinats a la distribució dels ordinadors del Pla d’Equitat Digital, l’adequació dels espais escolars i l’adquisició de material de protecció per al personal docent dels centres públics.

Baixa per als pares de nens amb PCR positiu.
La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va matisar ahir que “el govern descarta la baixa laboral retribuïda per als pares amb fills en quarantena si la PCR és negativa. Si és positiva, sí”. El president Pedro Sánchez havia assegurat genèricament que els pares i mares de nens en quarantena “es podran acollir a una baixa”. “Ja existeix una baixa d’incapacitat”, va dir, i va recordar que un reial decret “reconeix la capacitat de poder flexibilitzar fins al 100% la jornada laboral”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.