Educació

Tot l’alumnat de més de sis anys, amb mascareta

Les primeres dues setmanes, l’alumnat de zones amb poc risc també l’haurà de dur perquè no ve d’un grup estable

Diferents entitats reivindiquen l’escola presencial i CCOO, condicions segures

Els alum­nes més grans de sis anys hau­ran de dur dilluns mas­ca­reta a classe a totes les esco­les de Cata­lu­nya tot i que al seu ter­ri­tori la situ­ació epi­de­miològica no ho faci neces­sari. I ho hau­ran de fer durant les dues pri­me­res set­ma­nes perquè a l’inici del curs els nens no pro­ve­nen de grups esta­bles. Així ho va apro­var ahir el Pro­ci­cat, que va aca­bar de con­cre­tar alguns detalls de les mesu­res que s’han de pren­dre en la tor­nada a l’escola. La mas­ca­reta serà obli­gatòria a les aules per als alum­nes de secundària, men­tre que els de primària, un cop pas­sa­des les dues pri­me­res set­ma­nes, se la podran treure si les con­di­ci­ons epi­de­miològiques del seu entorn ho per­me­ten. Cada set­mana es revi­sarà si la situ­ació de la pandèmia per­met aixe­car l’obli­ga­to­ri­e­tat, i els dime­cres es comu­ni­carà a les esco­les si a par­tir del dilluns següent els alum­nes de primària l’han de con­ti­nuar por­tant a classe.

El Pro­ci­cat va apro­var també mesu­res rela­ti­ves a les reu­ni­ons en esco­les i ins­ti­tuts, i va deter­mi­nar que les reu­ni­ons amb les famílies s’hau­ran de fer de forma telemàtica, com també les dels claus­tres de mes­tres i pro­fes­sors. En aquest últim cas només es podrà fer pre­sen­ci­al­ment de forma excep­ci­o­nal i en grups infe­ri­ors a deu per­so­nes. El docu­ment esta­bleix també que tots els adults han de dur mas­ca­reta a qual­se­vol entorn comu­ni­tari del cen­tre edu­ca­tiu, men­tre que no l’exi­girà per als mes­tres d’edu­cació infan­til quan puguin inter­fe­rir en l’objec­tiu pedagògic. Mes­tres i peda­gogs aler­ten que a les edats pri­me­ren­ques és molt impor­tant la ges­ti­cu­lació i expres­si­vi­tat en l’apre­nen­tatge, aspec­tes que l’ús de les mas­ca­re­tes difi­culta.

El Pro­ci­cat ha actu­a­lit­zat també els símpto­mes com­pa­ti­bles amb la Covid-19. El mal de coll i el refre­dat nasal, amb mocs o sense, són molt freqüents en els infants. Per aquest motiu només s’hau­rien de con­si­de­rar símpto­mes poten­ci­als de Covid-19 si van acom­pa­nyats de febre. La resta de símpto­mes són els cone­guts: febre o febrícula a par­tir de 37,5° –no 37,2° com va dir dilluns el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló–, tos, difi­cul­tat per res­pi­rar, fatiga, dolors mus­cu­lars, mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diar­rea, i pèrdua d’olfacte o gust en els cas dels més grans.

Escola pre­sen­cial

El retorn a l’escola amb garan­ties és una demanda en què coin­ci­dei­xen famílies i pro­fes­si­o­nals, com va posar de mani­fest dos actes que es van desen­vo­lu­par ahir de forma gai­rebé simultània. Un va ser la sig­na­tura d’un mani­fest con­junt per part del col·lec­tiu Tor­nem a les Aules, l’Asso­ci­ació de Mes­tres Rosa Sen­sat, la Fun­dació Jaume Bofill i la Fede­ració de Movi­ments de Reno­vació Pedagògica. Les enti­tats coin­ci­dei­xen que l’edu­cació no pot parar durant una emergència, i que la pandèmia ha com­por­tat “vul­ne­ració sense pre­ce­dents dels drets dels infants, entre ells el dret a l’edu­cació”. Durant el con­fi­na­ment tota la comu­ni­tat edu­ca­tiva va fer un gran esforç, “però l’escola a distància no és una solució ni una res­posta ade­quada a les neces­si­tats dels infants i joves”, recull el mani­fest.

L’aïlla­ment ha impac­tat espe­ci­al­ment en l’alum­nat més vul­ne­ra­ble, i per aquest motiu s’ha de recu­pe­rar l’edu­cació pre­sen­cial, defen­sen els sig­nants del docu­ment. “L’escola pre­sen­cial no només garan­teix edu­cació, sinó també soci­a­lit­zació, benes­tar, igual­tat d’opor­tu­ni­tats, cures i refugi”, diuen, i per aquest motiu dema­nen superar la por. Una tor­nada a l’edu­cació pre­sen­cial que, òbvi­a­ment, s’ha de fer amb garan­ties, i per això les enti­tats dema­nen la pro­visió de recur­sos edu­ca­tius sufi­ci­ents i les garan­ties sanitàries i el mate­rial de pro­tecció que cal­gui. Recla­men cre­a­ti­vi­tat i fle­xi­bi­li­tat dels plans edu­ca­tius d’esco­les i ins­ti­tuts, cober­tura als infants i famílies amb pocs recur­sos i una pres­tació econòmica per al pro­ge­ni­tor que s’hagi de que­dar amb l’infant en qua­ran­tena, esti­gui o no con­ta­giat.

El segon acte, que va ser­vir per esce­ni­fi­car les rei­vin­di­ca­ci­ons dels pro­fes­si­o­nals de l’edu­cació de totes les eta­pes i sec­tors, va ser el que va con­vo­car CCOO a la plaça del Rei de Bar­ce­lona. “Es impres­cin­di­ble reduir les ràtios i garan­tir la segu­re­tat als cen­tres edu­ca­tius”, va decla­rar el secre­tari gene­ral de la fede­ració d’edu­cació de CCOO, Manel Pulido. CCOO, com la resta de sin­di­cats de l’edu­cació, creu que la ràtio esta­blerta, de 20 per a primària i 30 per a secundària, no per­met garan­tir la distància inter­per­so­nal. El sin­di­cat defensa “que les esco­les esti­guin ober­tes per garan­tir la millor atenció a l’alum­nat, espe­ci­al­ment el més vul­ne­ra­ble”. Vol, però, una tor­nada nego­ci­ada amb els tre­ba­lla­dors, amb grups reduïts i l’incre­ment del per­so­nal neces­sari, amb equips de pro­tecció indi­vi­dual i un incre­ment de pres­su­post per a neteja del 20%, entre altres mesu­res. En aquest sen­tit el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló, va expli­car al Par­la­ment que s’han inver­tit 5,5 mili­ons en mate­rial de pro­tecció per cobrir els pri­mers dos tri­mes­tres. S’han com­prat 622.000 mas­ca­re­tes reu­ti­lit­za­bles, 883.000 de quirúrgi­ques i 19.060 FFP2. També 632.000 guants, 621.000 litres de gel, 6.000 dis­pen­sa­dors i 2.740 termòmetres.

El direc­tor gene­ral de Cen­tres Públics, Josep González Cam­bray, va argu­men­tar ahir: “Hem de superar el debat de la ràtio, la importància està en el grup esta­ble.” Edu­cació sap que el 30% de les aules tin­dran més dels 20 alum­nes que s’ha esta­blert com a màxim per a primària, però defensa que l’impor­tant és que els grups siguin estancs.

En la secundària la ràtio és de 30 alum­nes, i la reco­ma­nació del govern per afron­tar el curs amb garan­ties és rebai­xar-la com més millor, sense espe­ci­fi­car cap xifra. Mal­grat l’alta xifra, González Cam­bray va asse­gu­rar que els ins­ti­tuts estan orga­nit­zant “de forma molt tre­ba­llada” la con­fi­gu­ració dels grups i l’ús d’espais comuns amb els cri­te­ris sani­ta­ris cor­res­po­nents. “Inde­pen­dent­ment de la ràtio, els ins­ti­tuts seran segurs”, va asse­gu­rar.

LES FRASES

Tant se me’n donen les eleccions, m’importa l’inici de curs escolar
Josep Bargalló
Conseller d’educació
Hem de superar el debat de a ràtio, la importància està en el grup estable
Josep González Cambray
director general de Centres Públics
Es imprescindible reduir les ràtios i garantir la seguretat als centres educatius
Manel Pulido
secretari general de la federació d’educació de CCOO
L’escola presencial no només garanteix educació, sinó també socialització, benestar, cures i refugi
Manifest de Tornem a les Aules

Porta a porta a Rubí amb mètode nou per la saliva

V.P

En els nous cribratges porta a porta que es van començar a fer ahir al municipi de Rubí s’ha incorporat un nou mètode diagnòstic que fins ara només s’havia utilitzat a l’hospital Sant Joan de Déu. En el cas de Rubí està previst fer una quinzena de proves per buscar aquells casos concrets que no es van fer la prova que se’ls havia ofert prèviament.

El nou mètode diagnòstic és una mostra de saliva, que és menys invasiva que les proves PCR. En aquests primers casos, se’ls fa les dues proves. A banda del PCR, les persones dipositen una mostra de la seva saliva en un pot que s’envia a analitzar. L’objectiu, segons van confirmar fonts del Departament de Salut, és “fer un estudi que compari els resultats d’aquest mètode amb la saliva amb els PCR que es fan habitualment, per comprovar si hi ha diferència entre el bastonet i la saliva.

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia a Catalunya, amb noves restriccions publicades al DOGC a Granollers, les Franqueses i Canovelles, el Departament de Salut va notificar ahir 679 contagis nous de Covid-19 confirmats amb una prova PCR, una xifra que eleva a 118.225 les persones que han contret el virus a Catalunya des de l’inici de la pandèmia.

Pel que fa al risc de rebrot, ha pujat respecte de dimarts i se situa en 175,69, gairebé cinc punts més que el dia anterior. Ahir també va pujar el nombre d’hospitalitzacions (731, 12 més que ahir) mentre que el dels ingressos a la UCI es mantenen estables en 131.

El Departament de Salut va afegir 10 víctimes mortals més al còmput total, fet que eleva la xifra a 13.113, tot i que no necessàriament s’han produït en les últimes 24 hores.

Pel que fa a la situació al conjunt dels Països Catalans, destaca que ahir el Departament de Salut i Consum de Mallorca va acordar el confinament de quatre barriades de Palma. Es tracta dels barris de Son Gotleu, Can Capes, Soledat Nord i Son Canals, tots ells amb una alta densitat poblacional i, per tant, amb un risc de rebrot més alt.

Tot i la decisió de confinament, l’acord no implica un confinament absolut, ja que es permet que les persones es puguin desplaçar no només per anar a treballar o als centres sanitaris, sinó també per acudir als centres docents i educatius, fins i tot a les llars d’infants. Els permisos inclouen també la possibilitat d’anar a bancs o jutjats, fer tràmits administratius i exàmens oficials.

La mesura va entrar en vigor ahir a les deu de la nit i està previst que tingui una vigència de 15 dies amb l’objectiu de reduir el risc de contagi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia