Brunyola s’afegeix als pobles que volen recuperar l’escola
Representants d’una dotzena de consistoris exposen els plans de reobrir el col·legi en una reunió virtual amb el conseller Bargalló
Educació veu en el pla la possibilitat d’esponjar centres propers
L’Ajuntament de Brunyola i Sant Martí Sapresa s’ha afegit a la llista de consistoris gironins que aspiren a reobrir el col·legi públic a partir del curs 2021/2022. Representants d’una dotzena de municipis van exposar ahir la seva voluntat de reobrir-los al conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una reunió virtual.
Brunyola (Selva) –383 habitants, segons l’Idescat del 2019– proposa que l’antiga rectoria i espais adjacents funcionin com a escola a mitjà termini. El curs 1971/1972 va ser l’últim amb escola al municipi. Parlavà (Baix Empordà), Sant Miquel de Campmajor (Pla de l’Estany), Campllong i Llambilles (Gironès), Gombrèn (Ripollès), Maià de Montcal i la Vall de Bianya (Garrotxa), i Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà) també aspiren a recuperar l’escola rural, igual que Susqueda (Selva).
En la reunió d’ahir, Bargalló va explicar que les escoles rurals haurien de tenir un mínim de quinze alumnes i que la seva obertura significaria eliminar, a poc a poc, les beques de menjador i el transport. L’alcalde de Llambilles, Josep M. Vidal, troba “molt factible i recomanable” aquest model, mentre que Lluís Freixas (Campllong) reconeix que ha de ser un “projecte diferenciat”. Finalment, Anna Maria Mascort (Brunyola) veu l’escola rural vigent en el marc d’“un nou model d’escola pública i de país”.
Educació creu en el pla perquè permetria esponjar centres escolars propers. “N’hi ha que sí que podrien recuperar-la. Cada cas és diferent. A vegades pot suposar un esponjament per a altres escoles que reben alumnes”, admet el director territorial, Martí Fonalleras.
LA FRASE
“Estem disposats a fer aquest esforç”
L’alcaldessa de Brunyola i Sant Martí Sapresa, Anna Maria Mascort (Junts), explica que estan disposats a reformar l’edifici de l’antiga rectoria de Sant Martí Sapresa i parcel·les adjacents, de titularitat municipal, perquè sigui l’escola per a nens i nenes de 3 a 12 anys. “És un projecte molt enriquidor i estem disposats a fer aquest esforç.” Mascort, mestra, diu que la pandèmia “és una oportunitat” per a l’escola rural.