Salut

Plans diferents per a Àsia

El Japó i el Vietnam han plantejat dues receptes oposades contra la Covid: conviure-hi i eliminar-la d’arrel

Els dos països comencen a reprendre la vida social i econòmica nou mesos després de l’inici de la pandèmia

Bars i restaurants oberts, estacions de tren i metro plenes de gent per anar a treballar o a estudiar i el govern pagant campanyes per incentivar la població resident a viatjar arreu del país i a menjar fora de casa per intentar recuperar l’economia, seguint les normes de distància social, higienització de mans i les ja tradicionals mascaretes. Aquesta és l’estratègia que ha seguit el Japó des de l’inici de la segona onada, el mes de juliol passat, després que en la primera només reduís l’activitat sol·licitant als ciutadans que es quedessin a casa.

Segons les xifres oficials, el País del Sol Ixent ha registrat poc més de 90.000 casos i uns 1.600 decessos, fet que representa un índex de mortalitat per cada 100.000 habitants de només un 1,3%, comparat amb el 71,5% de l’Estat espanyol. I tot i que el Japó ha tingut més casos que Corea del Sud, Tailàndia i el Vietnam, l’estratègia nipona ha demostrat que és única per una barreja d’enfocament científic, flexibilitat i responsabilitat dels ciutadans, que majoritàriament segueixen les consignes per prevenir la malaltia.

Ben passada la primera onada a finals de maig, les autoritats sanitàries del país van arribar a la conclusió que el virus no es podria eliminar fàcilment, com tampoc es poden eliminar la majoria de les malalties infeccioses, i van entendre que la millor manera de combatre la Covid-19 era intentar conviure-hi. Amb els coneixements que s’han anat adquirint sobre el virus, els responsables de salut pública van desenvolupar l’estratègia san mitsu, tres regles d’or per conviure amb el virus amb més seguretat: evitar indrets amb poca ventilació, evitar indrets on hi hagi multituds i evitar indrets on la gent parli en veu alta. Els crítics amb aquesta estratègia qüestionen el baix nivell de tests que s’han fet al país quan falten menys de nou mesos per als Jocs Olímpics.

Eliminar els focus

El cas diametralment oposat al Japó és el model del Vietnam, que, malgrat no disposar de tants mitjans materials com té el Japó, va aconseguir erradicar completament la malaltia fins a tres vegades dins del seu territori gràcies a l’experiència adquirida per l’epidèmia de la SARS del 2002 i el 2003, i que ha estat elogiada per l’Organització Mundial de la Salut. Ángel Maciá, doctorand en el Programa de Societat, Desenvolupament i Relacions Laborals de la Universitat de Múrcia i resident al país, va assegurar a El Punt Avui que el Vietnam no ha fet res més que aplicar les lleis: “Aquí no es conviu amb el virus, aquí se n’eliminen els focus.”

Maciá afirma que el país ja ha viscut tres onades entre el gener i el setembre. Actualment, el Vietnam fa 45 dies que no té cap contagi local i registra un balanç total d’infectats des de l’inici de la pandèmia d’uns 1.100 casos i 35 morts. “Una actuació ràpida és determinant”, va subratllar l’expert, que remarca que les mesures d’aïllament dels contagiats i dels contactes propers i la tasca de rastreig un cop es detecta un brot, així com la disponibilitat de llocs d’aïllament, van ser els elements clau per eliminar els focus del país en tres ocasions.

En vista de l’arribada de casos importats, les autoritats van dissenyar un protocol d’actuació als aeroports i van adequar espais d’aïllament de quarantena per tal que la malaltia no es propagués entre la població local. Malgrat aquestes mesures que han permès posar fi al virus, Maciá no és optimista de cara al futur. “El govern del Vietnam s’ha adonat que la Covid-19 no es pot vèncer només eliminant d’arrel tots i cadascun dels brots quan sorgeixin i que cal acostumar-se a viure amb l’existència del virus.”

LA XIFRA

1,3
per cent
és l’índex de mortalitat per cada 100.000 habitants per la Covid-19 al Japó.

LA FRASE

El Vietnam s’ha adonat que el virus no es pot vèncer només eliminant d’arrel tots i cadascun dels brots
Ángel Maciá
doctorand de la Universitat de Múrcia

Les dues Corees: entre la incertesa i la desinformació

Corea del Sud ha estat sovint elogiada internacionalment per la seva resposta als continus brots gràcies a un efectiu sistema de rastreig de casos. Les darreres setmanes, el govern va decidir relaxar les mesures de distanciament social i va permetre la reobertura de llocs amb alt risc de contagi com ara clubs d’oci nocturn i karaokes, i el retorn d’espectadors a competicions esportives professionals, però l’aparició de nous brots ha provocat de nou la incertesa al país. Per la seva banda, a Corea del Nord oficialment no s’han registrat casos de Covid-19, tot i que diverses fonts van assenyalar l’existència de casos en poblacions del nord del país frontereres amb la Xina.

Una tercera onada arriba a un Iran totalment superat

La tercera onada de coronavirus castiga amb duresa l’Iran, on els serveis sanitaris han quedat totalment superats per la pandèmia. La república islàmica és el país més afectat de la regió i aquesta setmana ja ha superat els rècords del mes de març, amb un balanç de contagis que voreja els 5.000 diaris i unes 300 morts, tot i que, com passa en altres països de la regió, les xifres podrien ser el doble de les oficials. L’Iran, que va ser la porta d’entrada del virus a l’Orient Mitjà, s’enfronta a aquesta tercera onada afeblit per les dures sancions imposades pels EUA i això ha comportat que, entre altres coses, el país no hagi pogut importar vacunes contra la grip.

Creixement exponencial del virus a Indonèsia

Indonèsia va esdevenir dijous el país del sud-est asiàtic amb un nombre més elevat de casos de Covid-19 a causa del creixement exponencial de la malaltia en els darrers dies. L’economia més gran del sud-est asiàtic ha anat marcant nous rècords en l’increment diari del nombre de casos cada poques setmanes, mentre que les Filipines han vist com el seu balanç s’estabilitzava. Mentrestant, aquesta setmana Jakarta va suavitzar les restriccions i va permetre que els ciutadans tornessin a oficines, restaurants i cinemes, si bé amb capacitat limitada. La mesura es produeix un mes després de decretar el confinament del país, tot i que el sistema sanitari continua desbordat.

Les Filipines no aconsegueixen aplanar la corba

Les Filipines no estan aconseguint aplanar la corba i els casos s’han mantingut aquesta setmana al voltant dels 2.000 infectats i una mitjana de 80 morts diàries. Malgrat les estrictes mesures de confinament des de la primavera, les Filipines només han estat superades aquesta setmana per Indonèsia com a país del sud-est asiàtic amb un nombre més elevat de malalts de coronavirus. A finals de setembre, en vista de l’augment continu del nombre de casos, el president Rodrigo Duterte va perllongar fins al 31 d’octubre la quarantena comunitària a Manila, vigent des de fa més de dos mesos. Duterte diu que vol que tots els ciutadans sense excepció es puguin vacunar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.