Societat

Boí: salvats del totxo

La petició d’inscripció del romànic de la Vall de Boí com a patrimoni mundial pretenia també evitar-hi l’especulació immobiliària

Un centre d’interpretació de les pintures i la millora de l’accessibilitat a les esglésies, projectes de futur

“Avui dia, això cos­ta­ria menys d’expli­car i de defen­sar, però fa 20 anys... l’urba­nisme era créixer com fos, i impul­sar la ins­cripció de les esglésies romàniques de la Vall de Boí com a patri­moni mun­dial era també una manera de con­tro­lar els apro­fi­ta­dors. N’és una mos­tra l’estat de la zona en aquests moments: som un exem­ple de crei­xe­ment orde­nat.” La frase és de Joan Pere­lada, alcalde de la Vall de Boí entre el 1995 i el 2019 i prin­ci­pal impul­sor de la decla­ració per part de la Unesco de vuit esglésies i una ermita romàniques de la Vall de Boí com a patri­moni mun­dial, el 30 de novem­bre de l’any 2000 a Cairns, Austràlia.

Pere­lada té clar que era tan impor­tant el desen­vo­lu­pa­ment econòmic que podia anar asso­ciat a la ins­cripció –“supo­sava posar la Vall de Boí en l’expo­si­tor del món, fer-hi venir gent d’arreu per conèixer el nos­tre romànic”– com pro­te­gir la zona “gràcies als com­pro­mi­sos que has d’assu­mir si ets triat”. El ja exal­calde, que va gua­nyar sis elec­ci­ons con­se­cu­ti­ves pre­sen­tant-se amb opci­ons polítiques dife­rents, asse­gura: “Els anys 1998 i 1999, men­tre pre­paràvem la can­di­da­tura, van ser molt entre­tin­guts, tant per convèncer els pro­pis, ja que molts no veien clar si això ens duria massa gent a la vall, com per cer­car els suports neces­sa­ris.” En aquest sen­tit, Pere­lada des­taca el suport del pre­si­dent de la Dipu­tació de Lleida, Josep Grau, però també del mossèn del poble en aquells moments –les esglésies són pro­pi­e­tat de dos bis­bats, el de Lleida i el d’Urgell–, del Depar­ta­ment de Cul­tura i, fins i tot, d’una ali­ada molt espe­cial: la popu­lar Espe­ranza Aguirre. L’expre­si­denta de la Comu­ni­tat de Madrid va ser minis­tra de Cul­tura just fins al 1999 i és aquest minis­teri el pri­mer fil­tre que han de pas­sar els pro­jec­tes que els envia Cata­lu­nya. El segon és el Minis­teri d’Afers Estran­gers. Pere­lada recorda com a fona­men­tal que Aguirre, ja com a pre­si­denta del Senat, donés el seu suport públic a la can­di­da­tura en la inau­gu­ració de l’expo­sició sobre el romànic a la Vall de Boí que es va fer a Madrid. També con­si­dera fona­men­tal que Fede­rico Mayor Zara­goza fos el direc­tor gene­ral de la Unesco, també fins al 1999. “El pri­mer cop que vam anar a París a pre­sen­tar el pro­jecte, ens vam reu­nir amb ell, i poder pre­sen­tar-lo, en català, a algú que conei­xia la vall va ser clau”, recorda.

Pere­lada con­si­dera que aquests han estat “20 anys d’èxits, amb unes esglésies que l’any 1988 esta­ven fatal i que ara estan res­tau­ra­des, amb el vide­o­ma­patge de Sant Cli­ment i amb una injecció d’orgull per a la gent de la vall, la mateixa que dub­tava l’any 2000 de les bon­dats del pro­jecte”. Però hi afe­geix: “No ens podem atu­rar, hem de con­ti­nuar bus­cant ele­ments que ens dife­renciïn, hem de con­ti­nuar pro­mo­ci­o­nant el romànic de la Vall de Boí, que arribi a tot­hom que hi esti­gui interes­sat al món.”

L’actual alcal­dessa de la Vall de Boí, Sònia Bru­guera, és del mateix parer: “Les esglésies han d’estar en evo­lució contínua. El mapatge del 2013 va ser un revul­siu, amb un aug­ment espec­ta­cu­lar del nom­bre de visi­tes, i aquest és el camí.” També hi coin­ci­deix Jordi Dome­que, sub­di­rec­tor de Patri­moni Arqui­tectònic, Arqueològic i Pale­on­tològic. “Ins­crip­ci­ons com la de la Vall de Boí com a patri­moni mun­dial gene­ren un canvi molt impor­tant a la zona, però no ens podem ador­mir, hem de tre­ba­llar en les expo­si­ci­ons, la xarxa digi­tal, el 3D... Si t’atu­res o t’adorms, patei­xes”, sen­ten­cia.

En aquesta línia, Bru­guera iden­ti­fica algu­nes de les acci­ons que s’hau­rien de dur a terme a curt ter­mini. La més impor­tant i, de fet, atu­rada per la pandèmia, perquè ja estava pro­gra­mada, és l’ober­tura d’un cen­tre d’inter­pre­tació de les pin­tu­res romàniques a l’església de Sant Joan de Boí. Bru­guera defensa que també cal avançar en l’acces­si­bi­li­tat de tots els monu­ments, i que es pre­servi la inversió en man­te­ni­ment i en enllu­me­nat, que data del 2001 i que, amb la pro­cla­mació, també, de la Vall de Boí com a des­ti­nació turística Star­light , és una de les actu­a­ci­ons que s’han d’abor­dar. L’alcal­dessa, però, des­taca també que cal apro­fun­dir en la idea, clau en la pro­cla­mació, “que les esglésies no són fets aïllats, sinó que for­men part d’un entorn, d’uns pobles”. En aquesta direcció, aquest estiu s’han posat en marxa unes visi­tes guia­des en què s’expli­cava, per exem­ple, que a Taüll hi havia tres esglésies i que la de Boí havia estat en un recinte emmu­ra­llat. Bru­guera té clar que el gran repte “seria acon­se­guir més pres­su­post per poder tenir més per­so­nal i obrir totes les esglésies i més hores”. Actu­al­ment, es poden visi­tar les esglésies de Sant Cli­ment de Taüll, de Sant Joan de Boí, de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, de la Nati­vi­tat de Durro i de Sant Feliu de Bar­ru­era.

L’efecte crida que genera la con­fluència, en una sola vall del Piri­neu, del patri­moni mun­dial de les esglésies romàniques, del fet de ser una de les prin­ci­pals entra­des a Aigüestor­tes i de la dis­tinció com a des­ti­nació Star­light és una de les raons que expli­quen el ple abso­lut que han asso­lit l’hos­ta­le­ria i la res­tau­ració aquest estiu. El pre­si­dent del Gremi d’Hos­ta­le­ria de Lleida, Josep Cas­te­llar­nau, defensa que, “quan un ter­ri­tori, com aquest, està dis­tan­ciat d’una gran urbs, ha d’apos­tar per ele­ments que li donin valor afe­git, com el romànic”. Cas­te­llar­nau coin­ci­deix amb la vice­pre­si­denta de la Fede­ració de Turisme Rural de Lleida, Núria Fer­rando, a aplau­dir les ini­ci­a­ti­ves en aquesta línia i a dema­nar que es man­tin­gui el suport de l’admi­nis­tració, “perquè no es tracta de tenir les esglésies i prou, es tracta de poder-les obrir i de man­te­nir-les en con­di­ci­ons”. Per Cas­te­llar­nau, però, “la mare dels ous és fer pos­si­ble que la gent es pugui que­dar a viure al seu ter­ri­tori”. “Que vin­guin turis­tes ens genera riquesa i aquesta riquesa es rein­ver­teix en el mateix ter­ri­tori, ja que el 90% de les empre­ses del Piri­neu són peti­tes i de capi­tal català”, hi afe­geix.

En aquesta línia, Bru­guera des­taca el fet que Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat s’hagi que­dat l’estació de Boí-Taüll, “per l’esta­bi­li­tat que dona, pel man­te­ni­ment dels llocs de tre­ball, direc­tes i indi­rec­tes”. L’alcal­dessa, a més, vol que l’estació s’impli­qui també amb el con­junt romànic i que els esquia­dors tin­guin la pos­si­bi­li­tat de fer-hi visi­tes a l’hivern.

LES FRASES

Les esglésies no són fets aïllats, les hem d’explicar juntament amb els pobles, hem d’explicar de quin entorn formen part
L’evolució ha de ser contínua; el mapatge va ser un revulsiu i ara ho ha de ser el centre de Sant Joan
Sònia Bruguera
Alcaldessa de la Vall de Boí
Aquella nit, ara fa 20 anys, ningú va dormir a la Vall de Boí; va ser el dia més emocionant que he viscut mai
Vam fer la proposta perquè imaginàvem com volíem que fos la Vall de Boí del futur
Joan Perelada
alcalde de la vall de boí l’any 2000
No ens podem aturar, ni adormir. Cal continuar pensant propostes per no perdre la iniciativa
Jordi Domeque
subdir. de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic
El romànic és un valor afegit, i aquesta és la clau al Pirineu, sumar elements amb valor afegit
Josep Castellarnau
President federació d’hostaleria de lleida

Repic de campanes, com fa 20 anys

Els actes centrals de la celebració de la designació de les esglésies com a patrimoni mundial seran avui mateix i començaran, a les deu del matí, amb un repic de campanes a totes les esglésies de la Vall de Boí, com es va fer fa 20 anys.  Llavors, però, es va fer a les set i deu del matí, just quan es va saber la notícia. A dos quarts de dotze, hi haurà una visita guiada a Taüll i a dos quarts de quatre, l’acte de celebració, amb parlaments, l’actuació del grup d’acordionistes Ribatònics i la projecció d’un audiovisual a l’interior de l’església de Sant Joan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.