Societat

“Coca d’oli de pocavergonya”

Cuiners del moviment Slow Food de pobles petits demanen que el confinament sigui comarcal perquè amb el municipal no tenen clients

Paren taules a la plaça Sant Jaume per demanar ajudes

El col·lectiu Cuineres i Cuiners Km 0 de Catalunya denuncia la mala gestió política de la pandèmia

El col·lec­tiu Cui­ne­res i Cui­ners Km 0 de Cata­lu­nya, que repre­senta una sei­xan­tena de res­tau­rants del movi­ment Slow Food del país (de fet, dels Països Cata­lans), molts dels quals ubi­cats en muni­ci­pis petits, va parar taula ahir a la plaça Sant Jaume. En con­cret, quinze tau­les, en cadas­cuna de les quals hi havia un menú curiós: l’entremès es deia “Mala gestió dels nos­tres polítics amb tocs d’impro­vi­sació i emulsió d’ERTO no cobrat”; el pri­mer plat, “Coca d’oli de poca­ver­go­nya amb ence­nalls d’impos­tos no con­do­nats i vina­greta d’impa­gats”; el segon plat, “Ros­tit de con­fi­na­ment local amb gra­ti­nat de misèria i salsa de pro­duc­tes fets malbé”, i, final­ment, per postres, “Bor­rat­xet de pro­duc­tors a la ruïna amb xan­tillí de repar­ti­dors sense feina i gelat d’aju­des ine­xis­tents”. La per­for­mance va ser una acció per denun­ciar “que la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i el govern d’Espa­nya han fet cas omís de les neces­si­tats del sec­tor i no l’han tin­gut en compte a l’hora de bus­car solu­ci­ons ètiques a l’irre­ver­si­ble tan­ca­ment dels molts nego­cis afec­tats i a les mesu­res que en limi­ten el fun­ci­o­na­ment”. “No s’ha tin­gut en compte que molts res­tau­rants estan situ­ats en pobles tan petits que amb el con­fi­na­ment muni­ci­pal és impos­si­ble sobre­viure”, expli­cava ahir Isaac Gómez, del res­tau­rant Capi­cua de Cer­da­nyola. Gómez és mem­bre d’aquesta asso­ci­ació de res­tau­rants que cui­nen amb pro­ducte sos­te­ni­ble i de quilòmetre zero. Ell, com que és a Cer­da­nyola, no viu tan cru­a­ment el tan­ca­ment muni­ci­pal. “Però ima­gina’t –diu– els res­tau­rants de poblets de l’inte­rior de Cata­lu­nya o del Piri­neu... A la majo­ria d’aquests pobles els res­tau­rants estan tan­cats perquè no hi va ningú a men­jar. No hi ha gent per anar-hi.” Per això, dema­nen que en aques­tes zones “el con­fi­na­ment sigui comar­cal”. “Si alguna cosa carac­te­ritza la nos­tra asso­ci­ació i la nos­tra manera de ser és la res­pon­sa­bi­li­tat amb la terra, la res­pon­sa­bi­li­tat social. En cap cas estem dient que si hi ha una pandèmia estem en con­tra de les mesu­res que facin falta per con­tro­lar-la. El que diem és que, en zones on hi ha tan poca gent, siguin com­pren­sius i no ens aca­bin matant de gana.” El col·lec­tiu Cui­ne­res i Cui­ners Km 0 (que fomenta una cul­tura basada en els ali­ments bons, nets i jus­tos) demana aju­des direc­tes i que els polítics siguin cons­ci­ents del mal que han fet i que el rever­tei­xin. “Quan van decre­tar el con­fi­na­ment de la Cer­da­nya i el Ripollès, per exem­ple, feia qua­tre dies que els havien dei­xat obrir i els res­tau­rants van omplir les neve­res perquè tenien reser­ves per Nadal i Cap d’Any. Sabeu els diners que han arri­bat a per­dre?” Gómez també asse­gura que molts tre­ba­lla­dors d’aquests nego­cis “encara no han cobrat els ERTO” i que, per a molta gent, la situ­ació “és insos­te­ni­ble”.

Ahir, després de lle­gir un comu­ni­cat men­tre duien care­tes de polítics espa­nyols i cata­lans ara mateix res­pon­sa­bles de les mesu­res anti-Covid (Illa, Pedro Sánchez, el vice­pre­si­dent Ara­gonès...), els res­tau­ra­dors van fer una tren­ca­dissa de plats i van dei­xar tot el terra ple de tros­sos de por­ce­llana. Aca­bat l’acte, imme­di­a­ta­ment després ho van reco­llir tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia