Ciència

El primer viatge tripulat, més a prop

La NASA treballa per portar una nau tripulada al planeta vermell abans de quinze anys, però primer vol assajar-ho a la Lluna

L’empresa d’Elon Musk vol arribar-hi el 2024 i fa proves amb els imponents coets Starship

L’explo­ració de Mart i les difícils con­di­ci­ons de la vida al pla­neta ver­mell s’han ima­gi­nat al cinema des de fa molts anys, sovint de manera ingènua, molt dife­rent de la dura rea­li­tat del pla­neta ver­mell. Recent­ment, però, hi ha hagut dues pro­duc­ci­ons que s’han mos­trat molt fidels a la que serà, sens dubte, la com­pli­cada adap­tació dels humans a Mart. Es tracta del film The Mar­tian (2015), de Rid­ley Scott, i de la sèrie Mars , una pro­ducció de Nati­o­nal Geo­grap­hic, que bar­reja ficció i docu­men­tal, i on té un espe­cial pro­ta­go­nisme el mag­nat Elon Musk, fun­da­dor d’empre­ses com Tesla i Spa­ceX.

És, jus­ta­ment, Spa­ceX , que des de fa uns anys ha gua­nyat molt pro­ta­go­nisme en els pro­gra­mes espa­ci­als, col·labo­rant amb la NASA i envi­ant coets a l’espai que són capaços de retor­nar i ater­rar ver­ti­cal­ment sense pro­ble­mes, qui vol esde­ve­nir la pri­mera cor­po­ració a por­tar homes i dones a Mart. El mes de desem­bre, el mateix Musk expli­cava, en una entre­vista, que si hi havia “sort” el pri­mer viatge tri­pu­lat podria tenir lloc l’any 2024. Si la “sort” no arriba, tot ple­gat es retar­da­ria fins al 2026.

La sort de què parla el mag­nat de Spa­ceX són les naus espa­ci­als Stars­hip , d’uns 50 metres d’alçària i 8 de diàmetre, capa­ces de posar en òrbita i fins a Mart una gran càrrega de mate­rial –fins a 100 tones jun­ta­ment amb els coets Super Heavy– i també humans. Es tracta d’un sis­tema de trans­port total­ment reu­ti­lit­za­ble, però que, de moment, no acaba de fun­ci­o­nar prou bé. En els dos últims intents, a prin­ci­pis de desem­bre i a prin­ci­pis d’aquest febrer, els dos pro­to­tips s’han esta­ve­llat en ater­rar.

Elon Musk i Spa­ceX, però, no defa­llei­xen i anun­cien noves pro­ves ben aviat. I, sobre­tot, hi posen molta èpica per atreure inver­sors i futurs viat­gers, com en aquesta frase del mag­nat: “Es tracta de creure en el futur i pen­sar que el futur serà millor que el pas­sat. I no se m’acut res més emo­ci­o­nant que sor­tir i estar entre les estre­lles.”

Però viure a Mart no serà gens fàcil per als humans. Tam­poc arri­bar-hi. Les dues pro­duc­ci­ons cine­ma­togràfiques esmen­ta­des ho dei­xen ben clar en tot moment. A Mart l’atmos­fera és prima i de CO2, hi fa molta fred (uns -55ºC de mit­jana), les radi­a­ci­ons solars hi arri­ben direc­tes i hi sovin­te­gen grans i dura­do­res tem­pes­tes de sorra.

Per tot ple­gat, la NASA s’agafa el pro­grama espa­cial marcià de manera molt més lenta i vol expe­ri­men­tar pri­mer les dures con­di­ci­ons de la vida a l’espai i al pla­neta ver­mell a la més pro­pera Lluna.

Per això va ende­gar fa temps el pro­grama Arte­misa , que pre­veu enviar humans al nos­tre satèl·lit l’any 2024, en una missió que seria la base per esta­blir-hi una explo­ració sos­te­ni­ble a finals de la dècada. La intenció és uti­lit­zar el que s’apren­gui a la Lluna per pre­pa­rar-se per al salt a Mart a mit­jan dels anys trenta. “La Lluna ofe­reix l’opor­tu­ni­tat de pro­var noves eines, ins­tru­ments i equips que es podrien uti­lit­zar a Mart, inclo­sos els hàbitats humans, sis­te­mes de suport a la vida i tec­no­lo­gies i pràcti­ques que ens podrien aju­dar a cons­truir hàbitats auto­sos­te­ni­bles lluny de la Terra”, diu la NASA.

Algu­nes de les tec­no­lo­gies que cal desen­vo­lu­par abans de mirar cap a Mart són, segons la NASA, millors sis­te­mes de pro­pulsió, escuts tèrmics a les naus, nous ves­tits espa­ci­als capaços de pro­te­gir els astro­nau­tes de les radi­a­ci­ons solars, vehi­cles per recórrer el pla­neta, un sub­mi­nis­tra­ment potent i cons­tant d’ener­gia (segu­ra­ment la fissió nuclear) i comu­ni­ca­ci­ons per làser. És a dir, el futur ja és a prop, però encara no és aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.