Societat

Descrites a Catalunya més de 200 petjades fòssils de les faunes que van precedir els dinosaures

A Olesa de Montserrat s’ha trobat una petjada d’un arcosaure que vivia fa uns 240 milions d’anys

Inves­ti­ga­dors han des­crit 219 pet­ja­des fòssils a Cata­lu­nya de les fau­nes que van pre­ce­dir els dino­sau­res. Així ho rebel·len dos arti­cles publi­cats per per­so­nal inves­ti­ga­dor vin­cu­lat a l’Ins­ti­tut Català de Pale­on­to­lo­gia Miquel Cru­sa­font (ICP), que des­cri­uen pet­ja­des de ver­te­brats tetràpodes i inver­te­brats artròpodes que van viure al ter­ri­tori de l’actual Cata­lu­nya fa uns 240 mili­ons d’anys. Entre les res­tes des­cri­tes des­taca la pet­jada de Puig­ventós, a Olesa de Mont­ser­rat, ja que està extra­or­dinària­ment ben con­ser­vada. Aquesta és el resul­tat d’una tro­ba­lla fortuïta d’una excur­si­o­nista en una roca el 7 d’abril del 2016. En aquesta pet­jada s’obser­ven per­fec­ta­ment les urpes i el relleu de la pell.

La icnita de Puig­ventós va resul­tar ser una impressió del peu esquerre d’un arco­saure, un grup pri­mi­tiu de rèptils que asso­lien mides con­si­de­ra­ble­ment grans i que es con­si­de­ren avant­pas­sats dels dino­sau­res i coco­drils. Aquesta pet­jada cor­res­pon al Triàsic Mitjà (fa uns 240 mili­ons d’anys) i és una de les més ben pre­ser­va­des de totes les pet­ja­des fos­si­lit­za­des tro­ba­des fins ara a la península Ibèrica.

A més, s’han des­crit dues altres noves loca­li­tats amb pet­ja­des de tetràpodes: Penya Rubí, al terme muni­ci­pal de Valli­rana (Baix Llo­bre­gat) i Mont­many, a Figaró-Mont­many (Vallès Ori­en­tal). Aques­tes s’afe­gei­xen a les dues úniques que es conei­xien fins ara i enri­quei­xen el regis­tre i bio­di­ver­si­tat de la uni­tat geològica on es tro­ben, cone­guda com les fàcies Musc­helkalk mitjà, que es dis­tri­bu­eix al llarg de les ser­ra­la­des pre­li­to­ral i lito­ral cata­la­nes.

L’inves­ti­ga­dor del ‘Sta­at­lic­hes Museum für Naturkunde Stutt­gart (Ale­ma­nya)’ i asso­ciat a l’ICP Eudald Mujal ha expli­cat que durant el Triàsic l’aspecte del lito­ral català era molt dife­rent a l’actual. Això fa que gran part de la fauna que hi vivia no tin­gui repre­sen­tació actual.

La recerca duta a terme sobre els ras­tres que els ani­mals van dei­xar sobre el sedi­ment posen de relleu el regis­tre fòssil català d’aquest període. S’han iden­ti­fi­cat nou for­mes dife­rents de pet­ja­des que cor­res­po­nen a petits teràpsids (pre­cur­sors dels mamífers), pos­si­bles grans amfi­bis i/o pre­cur­sors de les tor­tu­gues, petits rèptils lepi­do­sau­ro­morfs i/o arco­sau­ro­morfs, i grans rèptils arco­sau­res, com és el cas de la icnita de Puig­ventós.

D’altra banda, recent­ment s’ha publi­cat un altre arti­cle que des­criu el ras­tre d’un xifo­sur -un repre­sen­tant del que avui dia són els crancs de fer­ra­dura o cas­sola de les Molu­ques- en un d’aquests jaci­ments. És l’evidència més antiga d’aquest grup al sis­tema lito­ral català. Aquests inver­te­brats amb aspecte de cranc estan més empa­ren­tats amb les ara­nyes que amb els crus­ta­cis. La presència d’aquest ras­tre cons­tata que, durant el Triàsic, aquests ambi­ents cos­ta­ners eren plens de vida. Les icni­tes van ser iden­ti­fi­ca­des al jaci­ment de Penya Rubí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.