El sector de les colònies celebra la decisió del govern i anima a fer reserves
L’Accac i l’Acellec alerten que la situació és crítica després d’un any “tancats de facto”
El sector de les colònies ha celebrat la flexibilització que els permetrà tornar a acollir infants des de dilluns, sempre mantenint els grups bombolla. De fet, tant l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) com l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) han defensat a l’ACN que treballaven amb protocols que així ho contemplaven des de l’inici. Malgrat això han lamentat que porten un any “tancats de facto”, en paraules del gerent de l’ACCAC, Pedro de Haro, a l’ACN. Tant ell com el gerent de l’Acellec, Pep Montes, han defensat que les cases de colònies compleixen estrictament les mesures de seguretat i suposen una “extensió” de les escoles. Per això, han animat a fer reserves.
El març és l’inici de la temporada alta de les colònies escolars, que s’allarga fins al juny. Per a molts dels establiments l’activitat d’aquests mesos suposa el 60% de la facturació, una facturació que van perdre l’any passat i que fins aquest divendres desconeixien si podrien recuperar, ni que fos en part, aquest 2021. Finalment, el Procicat ha decidit aquest divendres permetre les estades de colònies sempre i quan es mantinguin els grups bombolla dels centres escolars.
“Celebrem la decisió pel sector i pels infants que podran gaudir d’una estada de colònies”, ha afirmat De Haro. Ha afegit que era “una mica sorprenent” que no es poguessin fer fins ara ja que treballen amb protocols “amb les mateixes mesures que hi ha a les escoles”. A més, ha recordat que les cases de colònies són espais grans i a l’aire lliure.
Tot i la bona notícia, el gerent de l’ACCAC apunta que això no es traslladarà immediatament en una recuperació de l’activitat a partir de la setmana que ve ja que unes colònies necessiten una programació prèvia per part de les escoles i moltes havien optat per no contemplar aquesta activitat en l’actual situació de pandèmia i d’incertesa. Concreta que no es va engegar la contractació anual que acostuma a fer-se i que moltes de les reserves que tenen provenen dels ajornaments de les de l’any passat, algunes de les quals també s’han anat anul·lat paulatinament.
Amb tot, De Haro creu que l’any “no serà normal” però ha esperat poder anar recuperant activitat, amb els límits d’aforament marcats i complint totes les mesures. Això també els comportarà un plus de dificultat en la gestió i a nivell econòmic però ha assegurat que hi ha “una aposta decidida” perquè aquesta activitat sigui possible. És per això que ha enviat un “missatge de confiança” a centres escolars, equips docents i famílies: “Les colònies són possibles”.
De Haro ha reivindicat també les cases de colònies com “una extensió” de l’activitat escolar i espera que poc a poc els infants puguin tornar a gaudir de les tradicionals estades i activitats.
A l’expectativa de les reserves
En una línia similar s’ha expressat el gerent de l’Acellec, Pep Montes, que ha afirmat que la mesura permetrà donar “una mica d’aire”, tot i que s’ha mostrat cautelós sobre quina serà la traducció a la pràctica ja que constata que fins ara hi ha hagut també un ambient de “por o prevenció” per part de centres escolars i famílies.
En aquest sentit, ha defensat que les activitats extraescolars i en concret les colònies escolars són completament segures. “Ens atreviríem a dir que més segures que estar a casa”, ha afirmat. I és que el gerent de l’Acellec ha defensat que aquestes activitats “amplien els espais de seguretat” i allarguen les condicions que es donen a les escoles. “Ens costa imaginar una activitat més segura que les cases de colònies”, ha sentenciat fent referència a l’aïllament que es dona i el compliment de les mesures contra la covid.
Si més no, des de l’Acellec esperen que l’anunci de permetre les colònies des del proper dilluns permeti “mantenir vives” les reserves que hi havia i aturar les cancel·lacions que s’estaven donant, algunes contractades des de feia un any o ajornades des de l’inici de la pandèmia. Sobre les noves contractacions, ha confiat que “poc o molt es noti”. Ha recordat que el sector porta des del març del 2020 amb l’activitat “reduïda al mínim o a zero” i això l’ha portat a una situació “molt dolenta”, amb una caiguda mitjana del 73% de l’activitat.
Montes ha apuntat que per al sector seria “vital” poder reprendre l’activitat durant el tercer i darrer trimestre “tant com sigui possible”. Ha afegit que aquesta activitat hauria d’agafar “embranzida” a l’estiu i, si les dades epidemiològiques i de vacunació milloren, confia en poder començar “algun nivell de normalitat” de cara a la tardor per poder “somiar amb un futur més falaguer que l’actual”.