Societat

L’addicció al joc d’apostes afecta les dones més tard però s’agreuja més ràpidament

Estudis de l’Hospital de Bellvitge i la UAB indiquen que el sexe té un paper rellevant en l’evolució d’aquesta malaltia

Homes i dones presenten perfils diferents, en els trastorns lligats al joc d’apostes i en la seva evolució cap a estats més greus, segons dos estudis liderats per la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Bellvitge i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els treballs apunten que les dones addictes juguen a menys varietat de jocs, a una edat més avançada, viuen soles, tenen un nivell econòmic mig-baix o baix, un pitjor estat de salut i han experimentat un major nombre d’esdeveniments vitals estressants al llarg de la seva vida que els homes.

Els estudis són fruit d’un projecte de recerca impulsat pel ministeri d’Hisenda i dut a terme amb 512 pacients de 28 centres de salut i s’han publicat a Scientific Reports i Neuropsychiatrie.

Les dones amb un trastorn del joc més greu comencen a jugar més tard que els homes, però la seva evolució acostuma a ser més abrupta i el joc esdevé una estratègia per evitar estats emocionals negatius o problemes de salut física.

D’aquesta forma, per a les dones el joc esdevé el mecanisme per evitar o mitigar les emocions lligades a tristesa o sentiments de solitud o frustració amb les seves vides.

En el cas dels homes, les motivacions inicials tenen més a veure amb la impulsivitat, l’excitació que provoca el joc, la possibilitat de guanyar premis i la recerca d’una gratificació immediata.

Una altra diferència, en els casos severs de joc en dones, són les dificultats per prendre decisions, planificar i persistir en la recerca d’objectius vitals.

Tot i que el gruix dels pacients que són tractats a unitats especialitzades en trastorns lligats al joc continuen sent homes, s’està registrant un canvi força significatiu en el perfil de les dones amb aquest problema.

Segons les dades recollides per l’Hospital de Bellvitge, en els darrers deu anys les dones que són ateses al centre han passat d’apostar gairebé exclusivament als anomenats jocs no estratègics com les escurabutxaques i el bingo, en fer-ho cada vegada més en els de tipus estratègics com casinos o apostes esportives.

Aquest escenari fa cada vegada més necessaris estudis amb perspectiva de gènere, segons Susana Jiménez i Roser Granero, les investigadores que han liderat aquests treballs.

“És necessària una avaluació precoç dels comportaments de joc diferenciats per sexe, per tal d’evitar el seu agreujament al més aviat possible, aplicant programes de tractament específics per cada perfil de pacient”, reclamen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona