Societat

Creu Roja atén 1,4 milions de persones per la Covid

L’ajuda humanitària s’ha triplicat l’últim any i creix un 279% el nombre de persones que s’hi adrecen per primer cop

Alerten que cal treballar “braç a braç” i estan preparats per arribar “fins on calgui”

A ple rendiment des del primer minut de partit. Un símil esportiu que es trasllada al dia a dia dels voluntaris i professionals de Creu Roja, que veuen com les demandes des de l’inici de la pandèmia no s’aturen i han atès 556.706 persones. “Són usuaris amb noms i cognoms”, assenyalen des de l’entitat, conscients que l’ajuda arriba indirectament a moltes més persones properes i familiars. “Ens acostem al milió i mig de persones, una xifra impactant”, afirmava el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, que assenyalava que en ple confinament 56.038 persones van demanar suport per primer cop, un increment del 279% respecte al 2019. Unes demandes noves que s’han mantingut tots aquests mesos i que, pel coordinador de Creu Roja, evidencien la tendència a la “cronificació” en un moment clau pel que fa al suport emocional i la prevenció de la salut de les persones més vulnerables. “Estem a la punta de l’iceberg”, alertava Morist davant un panorama en què moltes persones que han patit la crisi no poden continuar cuidant familiars i no arriben a finals de mes.

La majoria dels usuaris que s’han adreçat a Creu Roja tenen fills a càrrec (48%) i també hi ha famílies monoparentals amb una dona al capdavant (8%). En un 15% són persones que viuen soles. En aquest sentit, Morist assegura que un dels reptes serà potenciar l’atenció als qui pateixen aquesta soledat no volguda.

Segons recull el segon informe sobre l’impacte de la Covid, presentat ahir (a partir de l’enquesta a 1.535 usuaris), el 61% dels usuaris han notat com disminuïen els seus ingressos per la pandèmia i gairebé el 60% són a l’atur. Segons l’estudi, un 35% de les famílies han tingut dificultats de conciliació familiar i el 40% de les persones que conviuen amb menors en edat escolar diuen que els infants han tingut dificultats per seguir el curs durant el confinament.

El president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, va destacar la part positiva d’una pandèmia sense precedents que ha fet “aflorar la solidaritat i el capital humà”, i va subratllar les aliances amb les administracions i empreses, que s’han de mantenir per continuar treballant “braç a braç”.

En plena pandèmia es van adherir a Creu Roja fins a 360 noves empreses per donar resposta a l’emergència i, d’aquestes, 73 continuen avui fent aportacions. “Tenim 228.000 socis als qui s’ha apujat la quota i ens mantenen la confiança”, agraïa el president, que hi afegia que l’entitat està disposada a arribar “fins on calgui” per acompanyar els més vulnerables i garantir els drets més bàsics.

“No puc pensar en demà, és massa incert”

L’afectació emocional de la Covid i no saber del cert quan acabarà tot plegat no ajuda a superar les situacions més complicades. Un 54% dels enquestats per Creu Roja asseguren que la pandèmia els ha afectat emocionalment i un 10% no saben què respondre. “No puc pensar en demà, perquè és molt gran la incertesa, i el que no vull és enfonsar-me”, explica Marta Roig, una empresària de Sitges que és una de les cares dels nous usuaris que s’han adreçat per primer cop a l’entitat. Emprenedors que amb la davallada d’ingressos han hagut de buscar ajuda per arribar a finals de mes. “La facturació baixa i les despeses són les mateixes”, explica la Marta, que ha pogut rebre les aportacions de la cistella d’aliments. Com ella, en Rafa i la Susanna, del sector de l’hostaleria, han hagut de tancar els bars que tenien a Salou. El primer, amb tres filles a càrrec, ha pogut anar pagant proveïdors i fer menjar per emportar; la Susanna, en canvi, va tramitar gràcies a Creu Roja l’ingrés mínim vital i ha buscat com reorientar el negoci a través d’internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona