Educació

Comença la preinscripció escolar amb menys places pel descens de la natalitat

La tramitació es farà a partir d’ara de manera totalment telemàtica

Més de la meitat de grups de P3 tindran el curs vinent una ràtio inferior a 25 alumnes

Ahir va començar la preinscripció escolar per al curs 2021/22, amb menys oferta de places per la reducció de la natalitat i amb un procediment totalment telemàtic. És el primer cop que el Departament d’Educació decideix prescindir totalment del paper, després que l’any passat es provés el procediment electrònic com a conseqüència del confinament, amb ajut presencial per a qui ho necessités, i es detectés que el 80% de les famílies ho van fer sense cap problema. S’ha habilitat el web preinscripcio.gencat.cat perquè les famílies puguin fer la tramitació necessària. Fins al 24 de març s’haurà de fer la preinscripció a educació infantil de segon cicle i primària, i del 17 al 24 de març ho hauran de fer els estudiants de secundària. Pel que fa als ensenyaments postobligatoris, el període estarà comprès entre l’11 i el 17 de maig per a batxillerat i cicles de grau mitjà d’FP i d’arts plàstiques i disseny, i entre el 25 i el 31 de maig per a cicles de grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny. El tràmit es podrà fer a través d’ordinadors, tauletes i telèfons mòbils, i les famílies que tinguin algun impediment per fer-ho es podran dirigir als centres educatius o a les oficines municipals d’escolarització, on se les ajudarà a fer el tràmit electrònic. El departament recorda que es tindran en compte les preinscripcions que es facin dins del període corresponent i que en cap cas l’atorgament de places als centres dependrà de l’ordre de les demandes, que es podran fer durant les 24 hores del dia.

El curs vinent s’oferiran 40.997 grups a infantil, primària i ESO. Amb motiu de la reducció de la natalitat, es preveuen 3.241 alumnes menys a P3. Es tracta d’una tendència que s’observa des del curs 2018/19. Aquesta tendència a la reducció s’ha notat per primer cop a primer d’ESO des que es va crear l’educació secundària obligatòria, el 1995, amb 2.579 estudiants menys. Tot i la reducció del nombre d’alumnes, no es tancaran grups en la mateixa proporció, ja que Educació ha decidit mantenir-los oberts majoritàriament, amb l’objectiu d’oferir una escolarització equilibrada i de lluitar contra la segregació. El curs vinent s’eliminaran 23 grups de P3 i 40 de primer d’ESO, i poc més de la meitat dels grups de P3 tindran una ràtio inferior a 25 alumnes: 700 escoles de 91 municipis que tenen P3 tindran menys de 25 infants per classe. Segons el departament, a moltes de les escoles que mantenen la ràtio habitual no s’arribarà als 25 alumnes per raons demogràfiques. El tancament de grups es notarà als centres públics i als concertats.

El mapa educatiu tindrà algunes novetats pel que fa als centres educatius. Reobre després de 50 anys l’escola rural de Palau de Santa Eulàlia, i es creen l’institut Angeleta Ferrer, a Barcelona, i l’escola Nova de Sentmenat. Cinc centres passen a la xarxa pública: quatre de titularitat privada de Barcelona i un cinquè, l’IES Escola Intermunicipal del Penedès, impulsat per ajuntaments.

LES XIFRES

40.997
grups
s’oferiran el curs vinent. Es preveuen 3.241 alumnes menys a P3 i 2.579 menys a primer d’ESO.
700
escoles
de 91 municipis tindran menys de 25 alumnes als grups de P3.

Ribó demana retirar uns trasllats

Rosa M. Bravo

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va demanar ahir al Departament d’Educació que retiri la resolució provisional de trasllats de docents al País Valencià, que conté un error, i que se’n publiqui una de nova. Educació ha reconegut que un error informàtic ha fet que uns 200 docents que havien demanat trasllat quedin sense assignació. Ribó també va reclamar que, un cop publicada la nova resolució provisional, es doni un nou termini per presentar desistiments i reclamacions. La solució aportada per Educació, permetre al·legacions fins al 18 de març i esperar a la resolució definitiva, “no sembla la més encertada” pel síndic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.