Salut

Els primers ministres de França i el Regne Unit es vacunen amb AstraZeneca per predicar amb l’exemple

Jean Castex rep el vaccí per reforçar la confiança en el fàrmac i Boris Jonhson recomana a tothom que se’l posi

La cúpula estatal d’Eslovènia també es fa administrar el fàrmac per inspirar confiança

L’endemà que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) avalés la “seguretat i eficàcia” del vaccí contra la Covid-19 d’AstraZenecca i el mateix dia alguns països de la Unió Europea (UE) han reprès la campanya de vacunació amb aquest preparat, diversos dirigents europeus han volgut predicar amb l’exemple.

És el cas del primer ministre francès, Jean Castex, i del seu homòleg del Regne Unit, Boris Johnson. Després de la punxada, tots dos han coincidit a afirmar que no han notat res.

Castex, de 55, anys ha rebut la seva dosi a l’Hospital Militar Begin de París el dia que les autoritats franceses han reprès l’aplicació d’AstraZeneca, que havien suspès mentre es determinava la relació del sèrum amb alguns casos de trombosi en persones vacunades recentment.

El polític s’ha vacunat molt poc després que l’Alta Autoritat de Sanitat (HAS) francesa recomanés avui que, mentre s’esvaeixen els dubtes sobre el risc de trombosi per a les persones menors de 55 anys, es reservi aquesta fórmula només per a la població que superi aquesta edat.

Després de rebre la injecció, Castex ha felicitat la infermera perquè no ha “sentit absolutament res”. “I això que sóc una mica aprensiu”, ha afegit.


Desconfiança a França
El primer ministre francès ja va assegurar dimarts passat que si l’EMA recomanava tornar a inocular aquest antídot, ell mateix se la posaria “per mostrar als nostres conciutadans que la vacuna és la nostra porta de sortida” de la pandèmia.

No obstant això, la majoria dels francesos encara manifesta recels sobre aquest fàrmac. Segons un sondeig publicat aquest divendres a Franceinfo i Le Figaro, el 56 % dels enquestats no volen immunitzar-se amb AstraZeneca. L’estudi revela que els joves d’entre 25 i 34 anys són els més escèptics respecte el vaccí, ja que el 71% d’aquest col·lectiu rebutja injectar-se’l.

En paral·lel, a Londres, Boris Johnson (56 anys), ha rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca a l’hospital de Saint Thomas, el mateix on fa gairebé un any va passar diversos dies ingressat a la unitat de cures intensives després de contraure la Covid-19.

“Literalment no he notat res”, ha assegurat Johnson als mitjans a la sortida del centre mèdic.

Preguntat pels temors entre la població a patir complicacions després de la vacunació, el primer ministre britànic ha demanat que no l’escoltin només a ell sinó “a tots els científics i al que l’EMA va dir ahir”. “Recomano encaridament a tothom que tan bon punt rebin la notificació [del sistema sanitari] acudeixin a vacunar-se”, ha afegit.

A diferència de molts països del continent, el Regne Unit –que ja no forma part de la Unió Europea- no ha arribat a suspendre la campanya de vacunació.

A Eslovènia les principals autoritats del país –el president, el primer ministre i el president del Parlament– s’han vacunat amb la patent d’AstraZeneca per inspirar confiança en aquest preparat entre la població.

“M’he vacunat perquè vull contribuir a què aquesta epidèmia acabi el més aviat possible. Entenc que la vacuna és segura i eficient. Confio en la ciència i en els experts que ens insten a vacunar-nos, ha declarat el president eslovè, Borut Pahor.

Eslovènia també havia interromput l’administració d’AstraZeneca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.