Discoteques obren com a bar restaurant per pal·liar un any sense activitat
A Platja d’Aro dos establiments ja han obert aquest pont
Dos locals de Lloret de Mar han sol·licitat l’autorització a l’Ajuntament, que s’hi resisteix
Les discoteques de la Costa Brava busquen alternatives per pal·liar els efectes del tancament dels seus espais des de fa un any. Més d’un establiment d’oci nocturn ha demanat llicència municipal per obrir com a restaurant bar temporalment. És el cas de dos de Platja d’Aro, Black and White i Beout, els quals ja han obert amb motiu del pont de la Setmana Santa. Aquests són els primers; però, i segons fonts de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, la majoria de locals d’oci del municipi ja s’han posat en contacte per demanar aquesta llicència especial, que els permet obrir fins a les cinc de la tarda, pel que fa a l’activitat presencial.
A Lloret no entenen com l’Ajuntament, de moment, no els dona una resposta afirmativa. Dos discoteques han demanat poder obrir com a bar restaurant. Segons exposen: “La llicència sol·licitada no és una nova llicència, sinó que és complementària a la principal [la inicial]”, afirma Richard Bentham, representant dels locals d’oci nocturn.
La sol·licitud d’obrir com a bar és l’única sortida que consideren que tenen. “No tenim cap més alternativa”, afirma Bentham. Els responsables lloretencs dels bars de nit i discoteques s’han assessorat i han acudit al Servei de Joc i Espectacles, adscrit al Departament d’Interior. El govern els hauria permès compatibilitzar l’activitat de discoteca, amb la de bar.
El secretari general de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, no entén el paper de l’Ajuntament de Lloret. “L’activitat recreativa de restauració està inclosa en l’article número 92 del reglament d’espectacles del 2010 [de la Generalitat]. Aquí no s’amplia l’activitat que està prohibida [per la pandèmia]. S’amplia el ventall d’activitats a restaurant bar o bar restaurant. Platja d’Aro ha donat llicències i a Lleida hi va haver una resolució municipal que ho permetia”, afirma Boadas.
El regidor de Serveis i delegat d’Oci Nocturn, Jordi Sais (Junts) recorda que el pla general de Lloret, del 2012, impedeix demanar una nova llicència de discoteca a l’avinguda Just Marlès (la riera). Fa gairebé nou anys l’equip de govern va prohibir l’augment de discoteques, sales de ball i bars musicals al nucli antic.
Des de llavors, els locals d’oci nocturn de l’avinguda actuen amb un “ús disconforme”. Poden funcionar sempre que no canviïn les condicions amb les quals treballaven abans de la modificació del pla general, fa nou anys. “La llicència és viable si no hi ha alteració ni canvi en l’espai o en l’activitat”. L’equip de govern, de Junts, ERC i quatre edils no adscrits, té molts dubtes que les discoteques puguin obrir com a bar. Però Sais obre la porta a autoritzar la llicència temporal per l’estat d’alarma i per “les restriccions d’activitat i d’aforament” de la pandèmia.
“Ni una trucada”
Després d’un any de tancament, la situació dels gestors de sales de festes i discoteques a Lloret és de desemparament. “Estem deixats de la mà de Déu”, afirma Bentham. Es queixa que ni l’Estat ni la Generalitat no els donen ajuts i que de l’Ajuntament no han rebut “ni tan sols una trucada”. D’aquí a uns dies els responsables d’aquest sector es constituiran com a entitat, l’Associació d’Empreses d’Oci Nocturn de Lloret, adherida a la Fecasarm.