Societat

El transport públic es reivindica com a espai segur

Els operadors van tenir pèrdues per valor de 407 milions l’any passat com a conseqüència de la Covid i preveuen que aquest any en seran 250

Engeguen una campanya conjunta per recuperar usuaris

El 15% dels antics usuaris habituals del transport públic a l’àrea de Barcelona no veuen clar tornar a fer-lo servir a causa de la por de contagiar-se de Covid, segons una enquesta feta al desembre per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Per mirar de recuperar-los, els operadors del transport públic engegaran dimarts la campanya conjunta #Unviatgesegur, que aplega una vintena de vídeos amb testimonis de treballadors i usuaris de diversos transports per transmetre confiança. La campanya es podrà veure a les xarxes socials dels diferents operadors i inclourà també una sèrie de podcasts amb testimonis més llargs.

El director general de l’ATM, Pere Torres, va destacar durant la presentació de la campanya la recuperació gradual del volum de viatgers, que se situa entre el 50% i el 60% respecte al 2019, i va enumerar les accions que s’han emprès des que el març de l’any passat es va declarar el primer estat d’alarma i van començar les limitacions de mobilitat. Han estat centrades en l’ús obligatori de mascareta, l’adequada ventilació dels transports i la sensibilització dels usuaris per minimitzar les interaccions socials que poden facilitar els contagis. Torres va xifrar en 600.000 les hores addicionals dedicades a la neteja de trens i estacions al llarg de l’any i va dir que s’han instal·lat 2.000 mampares per separar els conductors d’autobusos dels passatgers, una millora que es mantindrà. De tota manera, va remarcar que no hi ha cap estudi que indiqui que el transport públic ha estat font de contagi de la Covid durant aquest any. Torres va situar en 407 milions d’euros l’impacte negatiu global del coronavirus durant el 2020 als operadors de l’ATM per la baixada del nombre de viatgers i per les despeses addicionals que es van haver d’assumir per adaptar-se als requeriments sanitaris. Va assegurar que es tracta d’una xifra provisional, en espera que tots els operadors tanquin els números, i va assenyalar que aquest any l’impacte econòmic es podria situar a l’entorn dels 250 milions, tot i que es fa difícil de preveure, ja que anirà en funció de com evolucioni la situació.

La presidenta de TMB, Rosa Alarcón, va revelar que a la ciutat de Barcelona aquest mes de març ja s’ha aconseguit revertir la tendència i són més els usuaris del transport públic, 1,5 milions, que els que opten pel vehicle privat, que van ser 1,4 milions. “Hem de continuar fent pedagogia per vèncer qualsevol desconfiança envers el transport públic”, va dir.

Aurora Carbonell, presidenta de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), va destacar durant l’acte l’oportunitat que ha representat la crisi sanitària per a la innovació tecnològica, que s’ha concretat, entre altres coses, en la creació de noves aplicacions que permeten consultar el grau d’ocupació del transport.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va cloure l’acte recordant que el transport públic ha estat disponible fins i tot en els moments més durs de la pandèmia i que s’ha intentat prioritzar en tot moment “el millor servei a l’usuari” per sobre de la situació econòmica dels operadors. “Volem que la gent que viatja en transport públic ho faci tranquil·la, que deixi a casa el neguit”, va dir referint-se a la campanya per recuperar usuaris.

LES XIFRES

60
per cent
dels usuaris del transport públic el tornen a fer servir de mitjana respecte a les dades del 2019.

LES FRASES

600.000
hores
de més s’han dedicat a la neteja i higienització de trens i estacions des que va començar la pandèmia.
Volem que la gent que viatja en transport públic ho faci tranquil·la, que deixi a casa el neguit
Damià Calvet
Conseller de territori
Hem de continuar fent pedagogia per vèncer la desconfiança envers el transport públic
Rosa Alarcón
presidenta de TMB

El confinament comarcal fa baixar la mobilitat

El retorn al confinament comarcal que va entrar en vigor ahir va reduir el volum de circulació a les carreteres catalanes. El fet que els desplaçaments permesos s’hagin de circumscriure a la comarca de referència va frenar la sortida de molts vehicles per passar el cap de setmana fora i va evitar la marxa cap a segones residències. Fins a les sis de la tarda havien sortit de l’àrea de Barcelona 318.170 vehicles, una xifra que es va quedar lleugerament per sota de la registrada el 12 de març passat, el darrer divendres amb confinament comarcal. Si es compara amb un divendres equivalent anterior a la pandèmia, el descens va ser del 16,4%.

Durant el dia d’ahir es van poder veure alguns controls dels Mossos d’Esquadra per vetllar pel compliment del confinament comarcal. El comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ja va anunciar dimecres que des de primera hora d’ahir, i amb el suport de les policies locals, estava previst reactivar un dispositiu d’entre 350 i 400 controls diaris, en diferents franges i en diferents vies de comunicació, per garantir el compliment de les noves mesures. A més, avui i demà els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals establiran novament un dispositiu de control de mobilitat als parcs naturals de Catalunya, atès que per Setmana Santa s’hi va detectar un increment molt important d’afluència. El comissari també va explicar que continuaran treballant per evitar aglomeracions en espais públics i privats, així com festes il·legals, després que entre dijous sant i dilluns de Pasqua s’haguessin fet moltes intervencions en festes i trobades d’amics que incomplien “de manera reiterada i greu mesures restrictives”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.